Tiedote 15.8.2023

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski yli kahden vuoden nousun jälkeen

Työntekijämäärä laski heinäkuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -1,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista kasvoivat ainoastaan teollisuus sekä viestintä ja tietotekniikka. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski Itä-, Pohjois- ja Länsi-Suomessa ja pysyi ennallaan Etelä-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä laski heinäkuussa -1,4 prosenttia (kesäkuu -0,3 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Ilmarisen seuraamista toimialoista ainoastaan viestintä- ja tietotekniikka (+2,8 %) ja teollisuus (+1,3 %) olivat nousussa.

– Ilmarisen suhdanneindeksin kasvuvauhti hiipui jo huhti-toukokuussa lähelle nollaa. Kesäkuussa indeksi kääntyi laskuun yli kahden vuoden nousun jälkeen, ja heinäkuussa laskuvauhti kiihtyi. Kuluvana vuonna Suomen taloudessa on riittänyt haasteita, ja nyt myös työntekijämäärät heijastavat pienellä viipeellä näitä talousnäkymiä, Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen sanoo.

Suhdanneindeksin toimialoista laskussa olivat henkilöstövuokraus (-8,2 %), rakentaminen (-7,7 %), majoitus- ja ravitsemusala (-3,8 %), kauppa (-2,9 %) ja kuljetus (-2,4 %).

– Kustannusten nousu sekä kysynnän hiipuminen ovat vaivanneet yritysten kannattavuutta jo usean kuukauden ajan. Talouden turbulenssi näkyy nyt hyvin henkilöstövuokrauksen alalla. Rakentamisen hiipuminen on ollut puolestaan otsikoissa koko alkuvuoden ajan. Henkilöstövuokrauksen liiketoimintaa vaikeuttaakin heikko taloustilanne ja tulevaisuuden näkymät työvoimavaltaisilla rakentamisen, majoituksen ja ravitsemuksen aloilla, Jouni Vatanen arvioi.

Työntekijämäärät laskivat lähes koko Suomessa

Alueellinen tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys pysyi ennallaan Etelä-Suomessa (+0,0 %). Laskua oli Itä-Suomessa (-3,2 %), Pohjois-Suomessa (-2,3 %) ja Länsi-Suomessa (-2,0 %).

Heinäkuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

- Etelä-Suomi (+0,0 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+3,7 %) ja teollisuudessa (+2,9 %). Laskussa olivat rakentaminen (-7,8 %), henkilöstövuokraus (-7,1 %), majoitus- ja ravitsemusala (-2,4 %), kauppa (-1,8 %) ja kuljetus (-1,5 %).

- Länsi-Suomi (-2,0 %): Kasvua tuli viestintä- ja tietotekniikassa (+3,3 %) ja teollisuudessa (+0,4 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-9,5 %), majoitus- ja ravitsemusala (-6,9 %), rakentaminen (-6,7 %), kauppa (-5,1 %) sekä kuljetus (-2,2 %).

- Itä-Suomi (-3,2 %): Kaikki seuratut toimialat olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-18,9 %), kauppa (-5,8 %), rakentaminen (-4,7 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,0 %), viestintä- ja tietotekniikka (-3,1 %) sekä kuljetus (-1,2 %) ja teollisuus (-0,3 %).

-  Pohjois-Suomi (-2,3 %): Kaikki seuratut toimialat olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-17,8 %), rakentaminen (-10,5 %), kuljetus (-8,5 %), kauppa (-3,6 %), majoitus- ja ravitsemusala (-3,4 %), viestintä- ja tietotekniikka (-2,9 %) ja teollisuus (-2,4 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Suhdanneindeksin kuvaliite (pdf)
Suhdanneindeksi

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Uutinen 23.11.2023

Työnantaja, palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään 5.1.2024

On tärkeää, että kaikki joulukuussa työntekijöillesi maksamasi palkat ovat tiedossamme määräaikaan mennessä, jotta voimme laskea asiakashyvitykset oikein. Ilmoitathan siis joulukuun palkkatiedot tulorekisteriin 5.1.2024 mennessä. Laskemme lopullisen asiakashyvityksen heti vuoden alussa.

Työnantaja, palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään 5.1.2024

Tiedote 15.11.2023

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen kiihtyy

Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista jyrkimmin laskivat henkilöstövuokraus ja rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski jälleen joka alueella. Jyrkintä lasku oli Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen kiihtyy

Uutinen 13.11.2023

Ilmarisen opiskelijamessut – vielä ehdit mukaan!

Hei opiskelija! Mietitkö, mitä Ilmarinen voisi tarjota sinulle? Millainen olisi unelmien kesätyöpaikkasi? Entä mitä haluaisit tehdä työksesi, kun opinnot ovat paketissa? Oletko pohtinut, mitkä asiat ovat sinulle työpaikassa merkityksellisiä? Ilmoittaudu heti mukaan ja tule kuulemaan, miten monia mahdollisuuksia Ilmarinen tarjoaa sinulle!

Ilmarisen opiskelijamessut – vielä ehdit mukaan!
Lisää uutisia ja tiedotteita