Tiedote 15.11.2023

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen kiihtyy

Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista jyrkimmin laskivat henkilöstövuokraus ja rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski jälleen joka alueella. Jyrkintä lasku oli Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä laski lokakuussa -2,0 prosenttia (syyskuu -1,4) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Ilmarisen seuraamista toimialoista ainoastaan viestintä- ja tietotekniikka (+1,5 %) oli nousussa.

– Ilmarisen suhdanneindeksin laskuvauhti kiihtyi lokakuussa. Laskua on nyt tullut joka kuukausi kesäkuusta alkaen. Suomen talous on lievässä taantumassa ja tämä näkyy myös suhdanneindeksin työtekijämäärissä. Taloutta rasittavat muun muassa inflaatio ja korkotason kohoaminen sekä viennin hyytyminen. Kuitenkin työttömyys näyttää kasvavan varsin maltillisesti. Osassa toimialoista vallitsee työvoimapula, joten työntekijöiden vähentämistä koitetaan välttää, koska heitä voi olla hankalaa palkata uudelleen. Taantumasta ennustetaan vielä suhteellisen lyhyttä ja lievää, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Suhdanneindeksin toimialoista laskussa olivat henkilöstövuokraus (-12,5 %), rakentaminen (-7,8 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,8 %), kuljetus (-2,5 %), kauppa (-1,6 %) ja teollisuus (-0,1 %).

– Kustannusten nousu sekä kysynnän hiipuminen ovat kurittaneet rakennusalan yrityksiä jo pitkään, eikä vielä ole valoa näkyvissä. Henkilöstövuokraus toimialana puolestaan kytkeytyy vahvasti rakennusalaan sekä myös laskevaan majoitus- ja ravitsemusalaan, kommentoi Jouni Vatanen.

Työntekijämäärä laski jälleen koko Suomessa

Alueellinen tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys oli lokakuussa syyskuun lailla negatiivista koko Suomessa: eniten laskua tuli Pohjois-Suomessa (-3,3 %) ja vähiten Länsi-Suomessa (-1,3 %).

Lokakuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

  • Etelä-Suomi (-1,4 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+1,5 %) ja teollisuudessa (+1,0 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-13,1 %), rakentaminen (-7,6 %), majoitus- ja ravitsemusala (-5,0 %), kuljetus (-3,0 %) ja kauppa (-1,4 %).
  • Länsi-Suomi (-1,3 %): Kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+4,9 %) ja teollisuudessa (+0,8 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-7,6 %), rakentaminen (-6,3 %), kauppa (-2,6 %), majoitus- ja ravitsemusala (-2,5 %) ja kuljetus (-0,9 %).
  • Itä-Suomi (-3,0 %): Kasvua oli vain viestintä- ja tietotekniikassa (+2,9 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-25,6 %), majoitus- ja ravitsemusala (-6,6 %), rakentaminen (-5,4 %), kuljetus (-2,7 %), teollisuus (-2,6 %) ja kauppa (-1,4 %).
  • Pohjois-Suomi (-3,3 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-12,3 %), rakentaminen (-11,2 %), viestintä- ja tietotekniikka (-9,9 %), teollisuus (-7,1 %), majoitus- ja ravitsemusala (-6,8 %), kuljetus (-2,8 %) ja kauppa (-2,0 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Suhdanneindeksin kuvaliite (pdf)
Suhdanneindeksi

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Uutinen 13.11.2023

Ilmarisen opiskelijamessut – vielä ehdit mukaan!

Hei opiskelija! Mietitkö, mitä Ilmarinen voisi tarjota sinulle? Millainen olisi unelmien kesätyöpaikkasi? Entä mitä haluaisit tehdä työksesi, kun opinnot ovat paketissa? Oletko pohtinut, mitkä asiat ovat sinulle työpaikassa merkityksellisiä? Ilmoittaudu heti mukaan ja tule kuulemaan, miten monia mahdollisuuksia Ilmarinen tarjoaa sinulle!

Ilmarisen opiskelijamessut – vielä ehdit mukaan!

Tiedote 27.10.2023

Ilmarisen sijoitustuotto 3,3 prosenttia – työllisyys heikkenee

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–syyskuussa 3,3 prosenttia. Operatiivisen toiminnan tehostaminen jatkui. – Nousimme viime vuonna hoitokulusuhteella mitattuna alan tehokkaimmaksi yhtiöksi. Tänä vuonna eläketurvan tuottamiseen tarvittavat hoitokulumme ovat edelleen pienentyneet ja laskemme hoitokustannusmaksuja asiakkaillemme 20 prosenttia, toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoo.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,3 prosenttia – työllisyys heikkenee

Tiedote 16.10.2023

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä jatkoi vähenemistä

Työntekijämäärä laski syyskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -1,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista kasvoivat ainoastaan teollisuus sekä viestintä ja tietotekniikka. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski jälleen joka alueella. Jyrkintä lasku oli Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä jatkoi vähenemistä
Lisää uutisia ja tiedotteita