Kotitalous työnantajana

Asiakaspalvelu | ​010 195 000

Vakuuta kotitaloustyöntekijä Ilmarisessa

Kun palkkaat kotiisi tai mökille siivoojan, maalarin, lastenhoitajan tai muun apurin, jolle maksat palkan suoraan, sinusta tulee kotitaloustyönantaja. Työnantajan oikeudet tuovat mukanaan myös työnantajan velvollisuudet.

Yksi tehtävistäsi on huolehtia työntekijäsi eläketurvasta. Siitä huolehdit maksamalla työntekijästäsi työeläkevakuutusmaksun eli TyEL-maksun. Se, miten sen teet, riippuu siitä, oletko tilapäinen työnantaja vai ns. sopimustyönantaja. Usein tarvitset työntekijällesi myös työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen. Kumpikin vakuutus on lakisääteinen eli pakollinen.

Jos työntekijäsi tekee sinulle töitä yrittäjänä tai jonkin yrityksen työntekijänä, sinä et ole hänen työnantajansa. Silloin sinun ei tarvitse huolehtia hänen eläketurvastaan eikä muistakaan työnantajan tehtävistä. Alle 58,27 (v. 2018) euron kuukausipalkoista ei tarvitse maksaa TyEL-maksua (v. 2017 58,19). Summa vaihtelee vuosittain. Lue lisää siitä, millaisissa tapauksissa sinun ei tarvitse maksaa TyEL-maksuja.

Jos olet tilapäinen työnantaja, asioit tilapäisen työnantajan palvelussa.

Tee tilapäisen työnantajan ilmoitus

Jos olet sopimustyönantaja, otat työntekijällesi TyEL-vakuutuksen ja ilmoitat ansioita asiointipalvelussamme.

Tunnistaudu ja ota TyEL-vakuutus verkossa vaivattomasti ja nopeasti. Voit ottaa uuden vakuutuksen tai siirtää nykyisen vakuutuksesi meille tunnistautumalla.

Ota TyEL-vakuutus   Ilmoita ansioita

 

Hyvä tietää kotitalousvähennyksestä

Voit saada kotitalousvähennyksen kotonasi tai vapaa-ajan asunnossasi teetetystä remontointi-, perusparannus- ja kunnossapitotyöstä sekä kotitaloustyöstä. Voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä ja sen hakemisesta (vero.fi)

 

Kotitaloustyönantajana olet tilapäinen tai sopimustyönantaja. Se, kumpi olet, vaikuttaa siihen, miten huolehdit työntekijäsi eläketurvasta.

Tilapäinen työnantaja olet, kun nämä molemmat kohdat ovat kohdallasi totta: 

  1. Palkkaat tilapäisesti kotiisi, pihaasi tai metsääsi yhden tai useamman työntekijän, esim. siivoojan, maalarin, lastenhoitajan, vanhustenhoitajan, remontoijan tai kiinteistönhuoltajan.
  2. Maksat palkkoja yhteensä tietyn summan, vuonna 2018 alle 8 346 euroa puolessa vuodessa (vuonna 2017 alle 8 334 euroa).

Sopimustyönantaja sinusta tulee, kun yksikin seuraavista kohdista on kohdallasi totta:

  1. Kotonasi, pihassasi tai metsässäsi työskentelee yksi tai useampi työntekijä jatkuvasti, esim. siivooja kuukaudesta toiseen tai siivooja tässä kuussa, puutarhuri ensi kuussa ja metsuri seuraavassa.
  2. Maksat työntekijöillesi palkkoja yhteensä tietyn summan, vuonna 2018 vähintään 8 346 euroa puolessa vuodessa (vuonna 2017 vähintään 8 334 euroa).

Jos et ole varma, kumpi olet, soita meille. Asiakaspalvelumme tavoitat numerosta 010 195 000.

Tilapäisenä työnantajana järjestät työntekijäsi eläketurvan helposti Tilapäisen työnantajan palvelussa. Pistäydy siellä viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 20. päivänä. Kun ilmoitat sinne työntekijääsi koskevat tiedot, palvelu laskee sinua koskevan TyEL-maksun. Maksa maksu pistäytymisesi päätteeksi.

Tilapäisen työnantajan TyEL-maksu on tietty prosentti palkasta. Vuonna 2018 prosentti on 25,3 (25,1 prosenttia vuonna 2017). Maksun maksavat työntekijäsi ja sinä. Sinä perit työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilität meille lopuksi koko TyEL-maksun.

Työntekijän eläkevakuutusmaksu on 1.1.2017 alkaen saman suuruinen kaikilla ikäluokilla. Kuitenkin siirtymäaikana vuoden 2025 loppuun saakka työntekijän maksuosuus on ikävälillä 53-62 vuotta suurempi kuin muilla. Tämä johtuu siitä, että siirtymäaikana työntekijälle karttuu eläkettäkin enemmän. Suurempaa maksuprosenttia käytetään 53 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta sen kuukauden loppuun, jona työntekijä täyttää 63 vuotta.

Näitä prosentteja sinun ei tarvitse muistella eikä laskea, vaan ne selviävät Tilapäisen työnantajan palvelussa.

Työntekijän maksuosuus, % palkasta

2018

2017

Alle 53-vuotias työntekijä

6,35

6,15

53-62-vuotias työntekijä

7,85

7,65

63 vuotta täyttänyt työntekijä

6,35

6,15

Tehtäväsi päättyvät tähän, jos maksat työstä kalenterivuodessa alle 1200 euroa (vuonna 2018). Ja jos maksat työntekijällesi palkkaa alle verottajan määrittelemän alarajan verran. 

Tilapäisen työnantajan palvelu

Sopimustyönantajana järjestät työntekijäsi eläketurvan ottamalla hänelle TyEL-vakuutuksen. Ja tekemällä muutaman muun asian. Silloin maksat tavallisen TyEL-vakuutusmaksun. Myös se perustuu työntekijälle maksamaasi palkkaan. Maksun maksavat työntekijäsi ja sinä. Sinä perit työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilität meille lopuksi koko TyEL-maksun. 

Ota TyEL-vakuutus

Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus, vakuuta tilapäinen työntekijäsi samassa vakuutuksessa. Asia järjestyy, kun ilmoitat meille hänelle maksamasi palkan ja muut häntä koskevat tiedot. Ilmoituksen teet helpoiten verkkopalvelussamme. 

Ilmoita ansioita

Joskus tarvitset työntekijällesi kolme muutakin vakuutusta: työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen, työttömyysvakuutuksen ja ryhmähenkivakuutuksen. Nekin ovat lakisääteisiä. Tarvitset ne riippumatta siitä, oletko tilapäinen työnantaja vai sopimustyönantaja.

Ota työtapaturma- ja ammattitautivakuutus ja työttömyysvakuutus kun maksat työstä kalenterivuoden aikana yli 1200 euroa. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen voit ottaa mistä tahansa vahinkovakuutusyhtiöstä, mutta työttömyysvakuutuksen saat vain yhdestä paikasta, Työttömyysvakuutusrahastosta (TVR).   Ryhmähenkivakuutusta sinun ei tarvitse ottaa erikseen, vaan tulet ottaneeksi sen automaattisesti samalla kun otat työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen.

Jos maksat työntekijällesi palkkaa alle verottajan määrittelemän alarajan verran (vero.fi), tehtäväsi päättyvät tähän.

Muussa tapauksessa asioi vielä verottajan kanssa. Pidätä palkasta vero ja maksa työnantajan sosiaaliturvamaksu eli sairausvakuutusmaksu. Jos palkka jää alle alarajan, sinun ei tarvitse tehdä näistä kumpaakaan.

Harkitsetko uuden työntekijän palkkaamista?

Palkkalaskurilla saat näppituntuman palkan sivukustannuksista, kun harkitset työntekijän palkkaamista tai palkankorotusta. Palkkalaskuri käyttää kuluvan vuoden lukuja.

Täytä työntekijän tiedot

Ikä

Näin palkkakustannukset jakautuvat

Työnantajan osuus

Työntekijälle maksettava bruttopalkka

Tuntipalkka yhteensä 0,00 ?
Vuosilomakorvaus 0,00 ?
Bruttopalkka yhteensä0,00

Työnantajan kulut

Sairausvakuutusmaksu 0,00 ?
Työeläkemaksu 0,00 ?
Työttömyysvakuutusmaksu 0,00 ?
Tapaturmavakuutusmaksu 0,00 ?
Ryhmähenkivakuutus 0,00 ?
Sivukulut yhteensä0,00

Työntekijän osuus

Palkasta pidätettävät kulut

Työeläkemaksu 0,00 ?
Työttömyysvakuutusmaksu 0,00 ?
Ennakonpidätys 0,00 ?
Työntekijälle maksettava summa0,00

Työnantajan kulut vaihtelevat toimialoittain ja yrityksen koon mukaan. Laskurin oletusarvoina esitetyt prosentit ovat keskiarvoja. Tarkista lopulliset prosentit ja maksut verottajalta, Kelalta, vakuutusyhtiöstäsi ja kyseisen alan työehtosopimuksesta.