Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL

Yrittäjänä vastaat eläketurvastasi itse. Huolehdit siitä, kun otat itsellesi yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen.

Mikä on yrittäjän eläkevakuutus?

YEL-vakuutus on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Siksi vakuutus on lakisääteinen eli pakollinen. Kasvatat eläkettäsi jokaisella maksamallasi YEL-vakuutusmaksulla. Samalla parannat muuta sosiaaliturvaasi. Et voi korvata YEL-vakuutusta vapaaehtoisella eläkevakuutuksella.

Milloin YEL-vakuutus pitää ottaa?

Ota YEL-vakuutus, kun täytät seuraavat viisi ehtoa: 

  1. olet 18–67-vuotias 
  2. toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta  
  3. YEL-työtulosi on vähintään 7 958,99 euroa vuodessa (vuonna 2020) 
  4. työskentelet yrityksessäsi
  5. asut Suomessa.

Pelkkä yrityksen omistaminen ei velvoita sinua ottamaan YEL-vakuutusta, vaan sinun täytyy työskennellä itse yrityksessä. Myös yrityksesi yhtiömuoto ja omistusosuutesi vaikuttavat siihen, täytyykö sinun ottaa YEL-vakuutus. Vakuutus kannattaa ottaa voimaan heti, mutta viimeistään kuuden kuukauden sisällä YEL:n alaisen yrittäjyytesi alkamisesta. YEL-vakuutusmaksuja maksat aina siltä ajalta, kun vakuutus on voimassa.

YEL-vakuutusmaksu perustuu YEL-työtuloosi

YEL-maksu on tietty prosenttiosuus YEL-työtulostasi. Maksun suuruuteen vaikuttavat ikäsi, mahdollinen aloittavan yrittäjän alennus ja maksujesi eräkuukaudet.

 

Voit vähentää YEL-maksut omassa tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa, tai yrityksen verotuksessa. Kun vähennät YEL-maksut verotuksessa, tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän. 

 

YEL-laskurilla näet helposti, miten työtulosi vaikuttaa vakuutuksen hintaan. Laskurin avulla saat arvion vakuutusmaksustasi ja sosiaaliturvasi tasosta.

Siirry YEL-laskuriin

YEL-työtulo

YEL-työtulosi ratkaisee, kuinka suuri on yrittäjyydestäsi kertyvä eläke ja muu sosiaaliturvasi. YEL-työtulo vaikuttaa myös YEL-maksuusi.

Lue lisää työtulosta

YEL-todistus

Saat verkkopalvelustamme todistuksia eri tarpeisiin. Voit muun muassa todistaa, että vakuutuksesi on voimassa ja olet hoitanut vakuutusmaksusi.

Lue lisää YEL-todistuksesta

Ota käyttöösi sähköinen lasku

Kun haluat vaihtaa paperisen laskun sähköiseen, voit valita laskutustavaksi yritysverkkolaskun tai e-laskun.

Lue lisää sähköisestä laskusta

Ota YEL-vakuutus Ilmarisesta

Ilmarisen kanssa asiointisi on vaivatonta ja eläketurvasi taattu. Olemme apuna ja tukena elämän eri tilanteissa. Palvelemme sinua puhelimitse, verkossa ja chatin välityksellä. Ilmarisen asiakkaana saat automaattisesti käyttöösi monipuolisen verkkopalvelun, jossa pystyt hoitamaan YEL-vakuutukseesi liittyvät asiat kellonajasta riippumatta.

Tule Ilmarisen asiakkaaksi

Jäikö jokin asia mietityttämään vakuutuksen hankkimisessa? Soita vakuutusmyyntiin puh. 010 284 2385 ma-pe klo 8-16.

Ota yhteyttä