Voiko yrittäjä jäädä vanhempainvapaalle?
Mitä tuloille tapahtuu, kun yrittäjä saa perheenlisäystä? Millainen on yrittäjän turva vanhempainvapaalla ja miten YEL-vakuutus liittyy kaikkeen tähän? Kysyimme asiantuntijalta.
Yrittäjä voi jäädä vapaalle työelämästä vanhemmuuden vuoksi siinä missä kuka tahansa muukin. Kela takaa yrittäjille samat vanhemmuuteen liittyvät tuet kuin työssäkäyvillekin.
Kela tukee lapsiperheitä äidin raskausajan ja eri perhevapaiden aikana. Vanhempainpäiväraha on yhteinen nimitys etuuksille, joita saadaan vanhemmuuteen liittyvien vapaiden – äitiysvapaan, vanhempainvapaan ja hoitovapaan – aikana. Vanhempainpäivärahaan kuuluvia etuuksia ovat äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha, vanhempainraha ja osittainen vanhempainraha. Yrittäjä voi saada näitä kaikkia, kunhan etuuden edellytykset täyttyvät.
Yrittäjän vanhempainpäiväraha määräytyy YEL-työtulon perusteella, kuten myös muut sosiaalietuudet, yrittäjän vakuutusmaksut ja kertyvä eläke. YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on yrittäjän eläkelain mukaisesti pakollinen. Vakuutusta varten jokaisen yrittäjän on määriteltävä YEL-työtulo eli arvio vuosittaisen työpanoksensa arvosta. Kohtuullista eläkettä ja sosiaaliturvaa varten suosittelen päätoimista yrittäjää asettamaan työtulon noin 20 000–30 000 euroon.
Päivärahaa haetaan Kelasta. Perusteena käytetään edellisenä vuonna valmistuneen verotuksen mukaista työtuloa. Käytännössä tämä tarkoittaa kahden vuoden takaista tietoa: jos vanhempainpäiväraha alkaa tänä vuonna, se lasketaan vuoden 2016 työtulon perusteella.
Jos yrittäjän työtulo on noussut edellisestä verotuskaudesta huomattavasti, yli 20 prosenttia, voidaan vanhempainpäivärahan perusteena käyttää myös viimeisen kuuden kuukauden aikaista työtuloa. Voit itse tukia hakiessasi valita, kummalla tavalla haluat päivärahan laskettavan."
Vastauksen antoi Ilmarisen YEL-asiantuntija Mari Sorvali.
Lisätietoja
Lisää aiheesta
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.
Vaikutamme yhdessä muiden sijoittajien kanssa
Aktiivisena omistajana vaikutamme sijoituskohteisiimme paitsi itsenäisesti, myös yhdessä muiden sijoittajien kanssa tai osana laajempaa sijoittajaryhmää.