Yhdeksän ergonomiavinkkiä toimistoon
Millaisiin asioihin kannattaa työasennossa kiinnittää huomiota ja miten säätää itselleen sopivaksi esimerkiksi sähköpöytä? Terveystalon työfysioterapeutti Lea Huhtaniemi-Järvinen antaa yhdeksän ergonomiavinkkiä toimistotyöhön.
1. Vaihtele työasentoa.
Jos työskentelet monitoimitilassa, vaihtele tehtävän mukaan myös työtilaa. Seiso, istu, pidä mikrotaukoja, käytä rappuja. Hyvä nyrkkisääntö on, että seuraava asento on aina se paras.
2. Kun teet työtä seisten, pidä hartiat rentona.
Säädä pöytä niin, että kyynärkulmat ovat 90 asteen kulmassa ja vähän auki. Pidä painopiste molemmilla jaloilla, polvet hieman koukussa ja keskivartalo vähän jännittyneenä. Seiso lähellä pöytää, napa mahdollisimman lähellä työtasoa. Kädet lepäävät pöydällä.
3. Älä seiso liian pitkään.
Työtä kannattaa tehdä seisten maksimissaan tunnin kerralla. Rytmitä seisomista. Vaihda paikkaa monitoimitilassa ja seiso esimerkiksi palaverin jälkeen. Myös lounaan jälkeen kannattaa tehdä töitä seisten.
4. Säädä näyttö oikealle korkeudelle.
Näytön pitää olla noin käsivarren mitan päässä. Leuka ei saa roikkua edessä, eikä nousta ylös; molemmat asennot ovat kuormittavia. Katsekulma hieman alaviistoon niin, että hallitset katseella koko näytön. Jos käytät moniteholaseja, kannattaa miettiä, joudutko kääntelemään päätä paljon tai nostamaan leukaa ylös näytölle katsoessa.
5. Hyvää istuma-asentoa auttaa hyvä tuoli, jota on mahdollista säätää.
Varmista, että ristiselkä on tuettuna, säädä selkänojaa hieman taakse. On hyvä, jos tuolin selkänojaa vasten voi hieman keinua. Tuolin istuimen reuna ei saa painaa reisiin. Säädä tuolin käsinojat niin, että hartiat ovat rentoina ja kyynärkulma on 90 astetta. Älä sukella näppäimistölle. Jos huomaat kurkottavasi eteenpäin, laske käsinojat alas ja hae yläraajoille tukea työtasosta. Jos säätäminen tuntuu mahdottomalta, kannattaa ottaa yhteyttä työterveyteen. Aina voi ottaa käyttöön esimerkiksi erilaisia apuvälineitä, jos säätäminen tuntuu vaikealta.
6. Jos et voi tehdä työtä seisten, pidä mikrotauko kolme kertaa tunnissa.
Tee pieni kävely vaikkapa tulostimelle tai pyörittele hartioita, heiluttele käsiä, nouse ylös – käy kyykyssä ja istu taas.
7. Pidä huolta ergonomiasta myös etätöissä.
Jos keittiön pöytä on liian korkea, laita sohvatyyny pyllyn alle. Säädä kannettavan tietokoneen näyttöä oikealle korkeudelle vaikkapa kirjapinon avulla. Käytä erillistä hiirtä läppärin kanssa. Muista myös kotona pitää taukoja, älä uppoudu työhön liikaa.
8. katso taukojumppavinkit.
Hyviä lyhyitä taukojumppavinkkejä löytyy esimerkiksi osoitteesta selkakanava.fi. Sieltä voit tilata ilmaisen taukojumppamuistutuksen.
9. Muista, että lyhyet tauot elvyttävät.
Niiden avulla jaksat paremmin ja työ luistaa.
Lisää aiheesta
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.
Vaikutamme yhdessä muiden sijoittajien kanssa
Aktiivisena omistajana vaikutamme sijoituskohteisiimme paitsi itsenäisesti, myös yhdessä muiden sijoittajien kanssa tai osana laajempaa sijoittajaryhmää.