Artikkelit

Yhdeksän ergonomiavinkkiä toimistoon

Millaisiin asioihin kannattaa työasennossa kiinnittää huomiota ja miten säätää itselleen sopivaksi esimerkiksi sähköpöytä? Terveystalon työfysioterapeutti Lea Huhtaniemi-Järvinen antaa yhdeksän ergonomiavinkkiä toimistotyöhön.

1. Vaihtele työasentoa.

Jos työskentelet monitoimitilassa, vaihtele tehtävän mukaan myös työtilaa. Seiso, istu, pidä mikrotaukoja, käytä rappuja. Hyvä nyrkkisääntö on, että seuraava asento on aina se paras.

2. Kun teet työtä seisten, pidä hartiat rentona.

Säädä pöytä niin, että kyynärkulmat ovat 90 asteen kulmassa ja vähän auki. Pidä painopiste molemmilla jaloilla, polvet hieman koukussa ja keskivartalo vähän jännittyneenä. Seiso lähellä pöytää, napa mahdollisimman lähellä työtasoa. Kädet lepäävät pöydällä.

Ergonomiavinkit_seisomatyö.jpg

3. Älä seiso liian pitkään.

Työtä kannattaa tehdä seisten maksimissaan tunnin kerralla. Rytmitä seisomista. Vaihda paikkaa monitoimitilassa ja seiso esimerkiksi palaverin jälkeen. Myös lounaan jälkeen kannattaa tehdä töitä seisten.

4. Säädä näyttö oikealle korkeudelle.

Näytön pitää olla noin käsivarren mitan päässä. Leuka ei saa roikkua edessä, eikä nousta ylös; molemmat asennot ovat kuormittavia. Katsekulma hieman alaviistoon niin, että hallitset katseella koko näytön. Jos käytät moniteholaseja, kannattaa miettiä, joudutko kääntelemään päätä paljon tai nostamaan leukaa ylös näytölle katsoessa.

5. Hyvää istuma-asentoa auttaa hyvä tuoli, jota on mahdollista säätää.

Varmista, että ristiselkä on tuettuna, säädä selkänojaa hieman taakse. On hyvä, jos tuolin selkänojaa vasten voi hieman keinua. Tuolin istuimen reuna ei saa painaa reisiin.  Säädä tuolin käsinojat niin, että hartiat ovat rentoina ja kyynärkulma on 90 astetta.  Älä sukella näppäimistölle. Jos huomaat kurkottavasi eteenpäin, laske käsinojat alas ja hae yläraajoille tukea työtasosta.  Jos säätäminen tuntuu mahdottomalta, kannattaa ottaa yhteyttä työterveyteen. Aina voi ottaa käyttöön esimerkiksi erilaisia apuvälineitä, jos säätäminen tuntuu vaikealta.

6. Jos et voi tehdä työtä seisten, pidä mikrotauko kolme kertaa tunnissa.

Tee pieni kävely vaikkapa tulostimelle tai pyörittele hartioita, heiluttele käsiä, nouse ylös – käy kyykyssä ja istu taas.

7. Pidä huolta ergonomiasta myös etätöissä.

Jos keittiön pöytä on liian korkea, laita sohvatyyny pyllyn alle. Säädä kannettavan tietokoneen näyttöä oikealle korkeudelle vaikkapa kirjapinon avulla. Käytä erillistä hiirtä läppärin kanssa. Muista myös kotona pitää taukoja, älä uppoudu työhön liikaa.

Tietokoneen näytön säätäminen kirjapinon avulla

8. katso taukojumppavinkit.

Hyviä lyhyitä taukojumppavinkkejä löytyy esimerkiksi osoitteesta selkakanava.fi. Sieltä voit tilata ilmaisen taukojumppamuistutuksen.

9. Muista, että lyhyet tauot elvyttävät.

Niiden avulla jaksat paremmin ja työ luistaa.

Lisää aiheesta

Artikkelit 25.7.2024

Työnantaja, opasta nuorta työelämän perusasioissa

Uusi työntekijä, kuten esimerkiksi ensimmäistä kesäänsä työssä viettävä nuori, pääsee parhaiten sisään työelämään, kun perehdytät hänet huolellisesti työtehtäviinsä. Yhtä lailla häntä kannattaa opastaa myös työelämää koskevissa perusasioissa.

Työnantaja, opasta nuorta työelämän perusasioissa

Artikkelit 23.7.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 11.7.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita