Artikkelit

Yrittäjä, näin selvität, miten yrityksessäsi voidaan

Jos sinulta kysyttäisiin, voidaanko yrityksessäsi hyvin, mitä vastaisit? Lue Ilmarisen asiantuntijan vinkit, miten arvioida omaa ja työntekijöiden työkykyä sekä parantaa sitä. Työhyvinvointiin satsaaminen kannattaa, koska se näkyy suoraan yrityksen tuloksessa.

Tiina Kesti on yksi Ilmarisen työkykypäälliköistä, jotka auttavat asiakkaitamme löytämään keinot työyhteisön työkyvyn mittaamiseen ja edistämiseen.

Kysyimme Kestiltä, mistä työhyvinvointi koostuu ja mitkä ovat parhaat vinkit yrittäjälle ja pienelle yritykselle sen kartoittamiseen ja tukemiseen.

Mitä työhyvinvointi tarkoittaa?

Työhyvinvointi toteutuu silloin, kun työt sujuvat, osaaminen on ajan tasalla ja tiimi toimii. Työpaikka on turvallinen ja esimies on läsnä ja kannustaa. Tällainen työ koetaan palkitsevaksi ja mielekkääksi, ja se tukee työntekijöiden elämänhallintaa ja yrityksen tuottavuutta. 

Miten selvitän, voidaanko työpaikallani hyvin?

Monilla yrityksillä on hyvä tilannekuva asiakaskannasta ja myynnin tilanteesta. Samanlaisella uteliaisuudella kannattaisi suhtautua myös henkilöstöön.  

Keskustelu on usein nopein ja paras tapa selvittää, miten työpaikalla voidaan. Päivittäisten kohtaamisten ja kehityskeskustelujen lisäksi työntekijän voi pyytää esimerkiksi kuukausittain pidemmälle lounaalle ja kysyä samalla kuulumisia ilman turhia muodollisuuksia.

Jos työntekijöitä on enemmän, kannattaa työyhteisön työkykyä mitata esimerkiksi lyhyillä ja nopeilla pulssikyselyillä.  

Mitkä asiat edesauttavat työhyvinvointia?

Tiedänkö, osaanko, pystynkö ja haluanko? Työn hallinta on keskeinen osa työhyvinvointia, ja iso osa työhyvinvoinnista riippuukin siitä, onko vastaus näihin kysymyksiin kyllä vai ei.

Ensinnäkin, työntekijän tulee tietää, mitä häneltä odotetaan, millainen on hyvä työsuoritus ja mitkä yrityksen tavoitteet ovat.

Sanonnan mukaan sujuvat työt eivät väsytä. Osaamisesta täytyy huolehtia koko ajan jatkuvan kehityksemme aikana. Kurssit ja koulutukset ovat tärkeitä, mutta oppiminen tapahtuu entistä enemmän työn lomassa. Substanssiosaamisen lisäksi yhteistyö- ja sosiaaliset taidot ovat yhä tärkeämpiä.

Sairaana työnteosta ei tule mitään. Pystyminen on sitä, että huolehtii terveydestä, palautumisesta ja työn ulkopuolisesta elämästä, josta yleensä tingitään erityisesti kiireisinä aikoina. Työterveys auttaa näihin liittyvissä asioissa ja Ilmarisestakin löytyy tähän välineitä.

Lopulta ratkaisevaa menestymisen ja työhyvinvoinnin kannalta on se, halutaanko töitä tehdä. Motivaatio, työhalu, työn imu, työn merkitys ja mielekkyys – monta sanaa samalle asialle. Ihminen kokee työn merkitykselliseksi, kun häntä kuunnellaan, hän voi vaikuttaa töihinsä ja hänen onnistumisensa huomataan.

Miksi työhyvinvoinnista kannattaa olla kiinnostunut?

Kun ihminen voi hyvin, hän tekee työnsä hyvin. Arkityön sujumista kehittämällä yrityksen tuottavuus paranee. Siksi kannattaa huolehtia omasta sekä työntekijöiden työkyvystä. Sairauspoissaolopäivien väheneminen näkyy suoraan yrityksen tuloksessa. Suorien sairauspoissaolokustannusten lisäksi esimerkiksi työpanoksen korvaaminen tai tekemättä jäänyt työ maksaa.

Yrittäjän kohdalla yrittäjä itse on tärkein tuotannontekijä, jonka mukana yritys menestyy tai kaatuu. Vaikka kaikki olisi hyvin nyt, on työelämä kuin maraton, jossa täytyy jaksaa kymmeniä vuosia. Jatkuva työkyvystä huolehtiminen on investointi tähän hetkeen ja ennen kaikkea tulevaisuuteen.

Työhyvinvointi_toimisto.jpg

Neljä vinkkiä työkyvyn kartoittamiseen

  1. Keskustelu ei maksa mitään, ja se onkin hyvin usein nopein ja paras selvittää, miten työpaikalla voidaan.
  2. Työnantaja, pysy työyhteisösi pulssilla! Mittaa työyhteisön hyvinvointia säännöllisesti. 
  3. Älä uhmaa luonnonlakeja – palautumisen lainalaisuudet koskevat myös yrittäjiä. Akkua on ladattava joka päivä, ja tämä edellyttää riittävän pitkää ja laadukasta unta.
  4. Ilmarinen tarjoaa asiakasetuna lukuisia palveluita työkyvyn mittaamiseen ja edistämiseen. Tutustu Parempaa työelämää -palveluihimme.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Artikkelit 23.7.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 11.7.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit
Lisää ajankohtaisia artikkeleita