Palkkatyöstä yrittäjäksi – Mikä on parasta tai pahinta?
Miten työntekijästä tulee yrittäjä? Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii rohkeutta, hyppäämistä pois omalta mukavuusalueelta ja ripauksen suunnitelmallisuutta. Tuoreen yrittäjän Riina Kruutin mukaan olennaisen tärkeää on myös lähipiirin tuki ja oikeiden ihmisten kanssa verkostoituminen.
– En ole ikinä halunnut yrittäjäksi, mutta tuntuu että se on ollut väistämätöntä. Vanhempani ovat pitkän linjan yrittäjiä ja he ovat tehneet selväksi, että yrittäminen on vaikeaa ja yrittäjän on toimeentulonsa vuoksi vuodatettava hikeä ja kyyneleitä. Toisaalta, jos yrityksellä menee hyvin, niin yrittäjän elo voi olla myös ruusuilla tanssia, nauraa yrittäjä Riina Kruut.
Kruut on toiminut pitkään finanssialalla eri tehtävissä. Kruutin ammatilliset intressit liittyvät vahvasti viestintään ja markkinointiin, minkä alan työtehtäviä hän pääsi myös omassa toimenkuvassaan hoitamaan.
– Halusin myös kouluttautua markkinoinnin ja viestinnän alalle, joten suoritin Haaga-Heliassa näihin suuntautuen tradenomin tutkinnon työn ohella iltaopintoina.
Kruut huomasi opintojen myötä, että oli kiinnostunut viestinnästä myös finanssimaailman ulkopuolella.
– Uskon, että jokaisella on alasta riippumatta tarina, joka ansaitsee tulla kerrotuksi. Tarinankerronta on ollut osa minua aina. Yrittäjänä voisin auttaa parhaiten muita kertomaan omia tarinoitaan.
Riina Kruut valmistui tradenomiksi syksyllä 2020, ja jo lokakuussa hän perusti toiminimen ja alkoi vahvistaa samalla omaa asiantuntijabrändiään tituleeraamalla itseään Ruudinkeksijäksi
– Markkinoinnin opinnot vaihtuivat lennosta yrittäjyyteen. Ajatuksena oli, että toimisin aluksi sivutoimisena yrittäjänä palkkatyön ohella. En ollut heti valmis luopumaan palkkatyöstä, koska mielestäni vakituinen työsuhde, vieläpä mielekkäässä työssä, on nykyaikana arvostettava asia.
Kruutilla oli palkkatöitä takana noin kymmenen vuotta ja hän suunnitteli kokopäiväistä yrittäjyyttä muutaman vuoden päähän.
– No, kolmen kuukauden päästä olinkin jo kokopäiväinen yrittäjä. Palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistäminen ei vain erinäisistä syistä onnistunut, ja minun oli tehtävä valinta turvallisen työelämän tai oman unelmani välillä.
Riina Kruut kehuu perheeltä ja ystäviltä saamansa tukea, joka auttoi tekemään hyppäämisestä yrittäjyyteen helpomman.
– Kun joku uskoo sinuun, se antaa potkua päätöksiin, vaikka oma usko horjuisi. Valinta oli lopulta helppo, koska polte oman jutun tekemiseen oli niin voimakas. Päätöksen tein lopulta enemmän tunteella kuin esim. tarkan Excel-perusteisella laskelmoinnilla, Riina Kruut kertoo.
Hallittu hyppy tuntemattomaan
Päätös siirtymisestä täysipäiväiseksi yrittäjäksi tapahtui juuri ennen joulua, jolloin hän soitti jännittävän puhelun esimiehelleen: viimeinen työpäiväni tutussa ja turvallisessa työyhteisössä olisi tammikuun puolessa välissä.
Kruutin tradenomiopinnot olivat tärkeässä roolissa hänen ottaessaan ensi askeleita yrittäjänä.
– Opintojeni lopputyö tuki suoraan nykyisen yritykseni toimialaa: miten pienyrittäjä voi rakentaa omaa brändiään ja asiantuntijakuvaansa? Opiskelujen viimeinen jakso oli sopivasti yrittäjyyttä tukeva kurssi, jossa rakensin yritykselleni liiketoimintasuunnitelman.
Kruutin nuori yritys tarjoaa erilaisia viestinnän ja markkinoinnin palveluita, kuten esimerkiksi sosiaalisen median sisällöntuotantoa, markkinoinnin ja viestinnän konsultointia sekä asiantuntijabrändien ja digitaalisen läsnäolon sparrausta.
Yrittäjyyden aluksi Riina Kruut päätti hakea pienen harkinnan jälkeen myös starttirahaa.
– Starttirahan hakeminen olikin yllättävän monimutkaista. Siihen liittyi liiketoimintasuunnitelman lisäksi kannattavuuslaskelmia ja tarkkoja ehtoja palkkatyön päättymisen sekä yrittäjyyden alkamisen suhteen. Starttiraha piti olla haettuna ennen yrittäjyyden alkamista, joten minulle tuli sen kanssa kova kiire. Onneksi sain asiantuntevaa apua Vantaan Uusyrityskeskuksesta. Tämä vinkkinä muille: olkaa ajoissa liikkeellä!
Yrittäjyyden muodoksi valikoitui toiminimi.
– Päätin lähteä liikkeelle toiminimellä, vaikka muitakin vaihtoehtoja kevytyrittäjyydestä osakeyhtiöön selvittelin ja tunsin jo oman taustanikin puolesta. Toiminimen sai käyttöön nopeasti ja vaivattomasti.
Ympäröi itsesi osaavilla ihmisillä
Kirjanpidon ja verotuksen opetteluun Riina Kruut kertoo käyttäneensä kymmeniä tunteja.
– Mikä on alvi ja mitä on ennakkoverotus? Entä mitä tarkoittaa kaksinkertainen kirjanpito? Tällaiselle luovan alan ihmiselle yrittämiseen liittyvät tekniset seikat ja byrokratia voivat tuntua hankalilta, mutta mielestäni niistä täytyy kuitenkin olla perillä. Yrittäjyys on ollut jo muutamassa kuukaudessa varsinainen oppimismatka, Kruut summaa.
Yhden kullanarvoisen neuvon Riina Kruut haluaa jakaa: ympäröi itsesi hyvillä ja osaavilla ihmisillä.
– Kaikesta ei tarvitse tietää kaikkea. Minä löysin itselleni samalla aaltopituudella olevan kirjanpitäjän, joka hoitaa asioitani. Voin luottaa siihen, että kaikki menee oikein. Haluan nostaa esiin myös mentoroinnin merkityksen, ja suosittelenkin kaikille yrittäjille sparrailukumppania. Haaga-Heliassa opettajanani toiminut Johanna Mäkeläinen näki minussa potentiaalia ja antoi todella paljon sparrausapua. Johanna on toiminut mentorinani ja auttanut löytämään ne alueet, joihin minun kannattaa yrittäjänä keskittyä.
– Mentori peilaa yrittäjän omaa osaamista takaisin yrittäjään päin, ja yhteistyössä hioutuu esiin osaamisen terävin kärki ja ohjautuu tekemään parempia valintoja.
Pelottavinta yrittämisessä on yksinäisyys
Voisi kuvitella, että palkkatyöstä yrittäjyyteen siirtymisessä pelottavinta olisi taloudellinen pärjääminen. Tämä ei aina pidä paikkaansa.
– Minä olen aina ollut todella sosiaalinen tiimi-ihminen. Pelottavinta yrittäjäksi ryhtymisessä oli tiimin katoaminen. Kenen kanssa voin päivittäin höpötellä ja vaihtaa ajatuksia? Onneksi olen asiakkaiden lisäksi löytänyt juttukumppaneita aktiivisen verkostoitumisen myötä esimerkiksi LinkedInistä. Minulla on nyt yrittäjäkavereita, joiden kanssa olemme puhuneet yrittäjyydestä ja jakaneet arjen haasteita ja onnistumisia.
Oman asiakaskunnan rakentaminen on usein tuoreelle yrittäjälle iso vuori kiivettäväksi. Asiakaskunnan rakentaminen ja myynnin tekeminen voi vaatia runsaan, jo olemassa olevan verkoston tai sitten panostusta markkinointiin.
– Tässä olen onneksi toiminut niin kuin opetan: olen määrätietoisesti ja järjestelmällisesti rakentanut omaan asiantuntijabrändiäni sosiaalisessa mediassa opiskeluiden alusta lähtien. Asiakkaita olen saanut tarjoamalla omaa asiantuntemustani eri projekteihin, ja minuun otetaan myös suoraan yhteyttä. Vahvan verkostoni ansiosta varsinaista myyntityötä en ole juurikaan tehnyt.
Epävarmuutta oppii sietämään
Yrittäjä joutuu väkisinkin sietämään hiukan enemmän epävarmuutta. Tulot ja palkkapäivät eivät ole aina yhtä säännöllisiä kuin tavallisella työläisellä.
– Oma epävarmuuteni liittyy kuitenkin enemmän ammatilliseen osaamiseen. Osaanko varmasti alaltani tarpeeksi juuri oikeita asioita? Riitänkö tällaisena vai paljastuuko jossain vaiheessa, että olenkin osaamaton huijari, nauraa Riina Kruut ja jatkaa: – Onneksi hyvä palaute asiakkailta ja keskustelu verkoston kanssa riittää tukahduttamaan nämä huolet. Ja mielestäni kenenkään ei tarvitse heti olla aivan valmis, kun lähtee yrittäjäksi!
Yrittäjän ajankäyttö nousee usein esiin. Tarinat sankariyrittäjistä, jotka eivät lomaa pidä vaan ovat aina valmiita palvelemaan 24/7, eivät välttämättä tarjoa kovin houkuttelevaa narratiivia yrittämisestä kiinnostuneille.
– Se on fakta, että olen yrittäjä ympäri vuorokauden. Ja pahoin pelkään, että vastaan puhelimeen, jos asiakas soittaa keskellä yötä. Onneksi oma lapsi toimii hyvänä ”personal trainerina”, joka ilmoittaa kyllä, jos katson vaikka hänen mielestään liikaa kännykkää.
– Sen lisäksi, että teen sosiaalisessa mediassa päivittäin töitä asiakkaille, ylläpidän siellä myös omaa asiantuntijabrändiäni. Se, kuka olen asiantuntijana, ei kuitenkaan ole mitään päälle liimattua tekemistä. Persoonani rakentuu monesta muustakin tekijästä, kuten vaikka äitiydestä, mikä mielestäni saa myös näkyä.
Yrittäjän vapaus ja vastuu
Mikä on yrittämisessä parasta?
– Parasta JA pahinta on vapaus. On mahtavaa, että sinulla on vapaus valita miten, missä ja koska teet työsi. Toisaalta olet oma pomosi, joka on vastuussa aikataulujen suunnittelusta sekä työn rytmittämisestä.
Yrittäjä itse on asiantuntijatyössä oma tärkein resurssinsa.
– Yrittäjä on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan. Jos on kipeä olo, pitää kävellä peilin eteen ja kysyä pomolta onko varaa jäädä saikulle, näin kärjistetysti. Vakavammin sanottuna hyvä neuvo aloittelevalle yrittäjälle on: hoida vakuutusasiasi kuntoon ja selvitä, miten työtulo vaikuttaa yrittäjän sosiaaliturvaan, Riina Kruut painottaa.
Korona-aika ei tuoretta yrittäjää ole lannistanut.
– Vanhemmat taisivat sanoa, että ”Odota hetki ennen kuin kerrot isovanhemmillesi, että olet ryhtynyt yrittäjäksi.” Näin korona-aikaan tämä valintani voi olla hiukan vaikea pala purtavaksi. Mutta oikeastaan nyt, jos koskaan, on oman yritykseni palveluille tarvetta: tällaisena aikana etenkin pienten yrittäjien elinehto on, että he tuovat aktiivisesti omaa asiantuntemustaan ja palveluitaan tutummiksi digitaalisissa kanavissa. Sinua on yrittäjänä todella vaikea löytää, jos sinulla ei ole olemassa verkkokauppaa, somekanavia ja digitaalista jalanjälkeä.
Mikä on tärkeintä asiantuntijabrändin rakentamisessa?
– Se ei saa olla pakotettua. Oma motivaatio asiantuntijuuden esiintuomiseen on tärkeintä. Kannattaa panostaa vuorovaikutukseen somessa ja miettiä, miten saat aikaan keskustelua ja herätät tunteita omassa kohdeyleisössä. Tärkeintä on olla oma, uniikki itsensä.
Riina Kruut ei haluaa liika miettiä yrityksensä tulevaisuutta tai sulkea eri vaihtoehtoja pois.
– On hyvin mahdollista, että muutan yritykseni osakeyhtiöksi lähitulevaisuudessa, mikä mahdollistaa esimerkiksi digitaalisten tuotteiden ja palveluiden monipuolisemman kehittämisen. Toisaalta en halua sulkea mitään vaihtoehtoja pois ja pitää kaikki ovet avoimena. Minä uskon, että projektiluontoinen työskentely tulee lisääntymään. Ihmiset luovat oman näköistään työelämää ja saattavat vaihdella sujuvasti yrittäjyydestä palkkatyöhön ja takaisin.
Riina Kruutin viisi vinkkiä yrittäjyyttä harkitseville
- Kun pohdit yrityksen perustamista, ole ajoissa liikkeellä ja tee taustatyöt kunnolla esimerkiksi starttirahan ja liiketoimintasuunnitelman osalta.
- Hoidan vakuutusasiat, työtulo ja oma talous kuntoon. Yritä saada rahaa jäämään myös säästöön.
- Sparraile mentorin tai toisen saman alan osaajan kanssa. Saat omaan tekemiseen uutta näkökulmaa.
- Verkostoidu ja vuorovaikuta! Tutustu monipuolisesti eri alojen osaajiin, ja löydä oikeita ihmisiä yhteistyökumppaneiksi.
- Yrittäjän ei tarvitse olla heti valmis. Ole kuitenkin utelias ja koita ymmärtää vähän kaikesta!
Ota yhteyttä
riinakruut.fi, Twitter, Instagram, LinkedIn
Lue lisää:
- Ilmarisen aloittavan yrittäjän opas
- Yrittäjän YEL-vakuutus
- Yrittäjä, tule asiakkaaksemme
Lisää aiheesta
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.
Vaikutamme yhdessä muiden sijoittajien kanssa
Aktiivisena omistajana vaikutamme sijoituskohteisiimme paitsi itsenäisesti, myös yhdessä muiden sijoittajien kanssa tai osana laajempaa sijoittajaryhmää.