Artikkelit

Oikea toimitilavalinta voi pienentää hiilijalanjälkeä

Monet yritykset ovat kiitettävästi lähteneet kehittämään prosessejaan, tuotteitaan ja palveluitaan entistä ympäristöystävällisemmiksi. Yrityksiltä saattaa kuitenkin jäädä huomioimatta, että kestävää kehitystä voi edistää myös valitsemalla oikeanlaisen toimitilan.

Ympäristönäkökulman tuominen myös toimitilavalintaan olisi hyvä lisä, sillä oikein suunniteltu, sijoiteltu, rakennettu ja huollettu toimitila auttaa yritystä täyttämään omat ympäristötavoitteensa.

– Kiteyttäen asian voisi sanoa niin, että yritys voi toimitilavalinnallaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon se osallistuu yhteisiin talkoisiin puhtaamman ympäristön puolesta, toteaa Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurila.

Sijainnilla on suuri merkitys

Kaikki lähtee sijainnista. Jos toimitila sijaitsee keskeisellä paikalla, on liikkumisen suhteen helpompi tehdä ympäristöystävällinen valinta.

– Keskustasijainti mahdollistaa liikkumisen julkisilla liikennevälineillä ja polkupyörällä, ja palveluiden äärelle pääsee jalan. Lisäksi keskusta on useimmiten sellainen paikka, jossa rakennukset ovat suunniteltu kestämään vuosisadasta toiseen. Myös tällä on merkitystä kestävän kehityksen kannalta, Ville Laurila sanoo.

Ei ole myöskään yhdentekevää, mitä energiaa toimitila käyttää – ja kuinka tehokkaasti.

– Hiilineutraali sähkö on ympäristöystävällisempää kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettu, ja kannattaa selvittää myös onko kiinteistössä hyödynnetty aurinkoenergiaa. Jos kiinteistössä on hyödynnetty puretuista materiaaleista tehtyjä elementtejä, kuten kierrätetystä eristyslasista tehtyä lasivillaa, myös se tekee toimitilasta astetta ympäristöystävällisemmän.

Toimitilan ympäristöystävällisyyden arvioimiseen on käytettävissä myös kansainvälisiä standardeja. Näistä käytetyin ja kokonaisvaltaisin on LEED, eli Leadership in Energy and Environmental Design.

Kestävän kehityksen huomioiminen on jatkuvaa toimintaa

Eri toimitilojen ympäristöystävällisyyttä on helppo vertailla ja arvioida LEED:in avulla, sillä se on maailman käytetyin ympäristöluokitusjärjestelmä.

– Kiinteistöllä olisi hyvä olla vähintään kultatason LEED, mutta pelkkä sertifikaatti ei vielä tee ketään autuaaksi. LEED:in määräaikaisuus ja jatkuvasti tiukentuvat kriteerit haastavat niin vuokranantajan kuin vuokralaisenkin toiminnan parantamiseen. Kestävään kehitykseen täytyy siis panostaa jatkuvasti, sanoo Laurila.

Myös green office -ajattelu edistää toimitilojen ympäristöystävällisyyttä.

– On tärkeää osata hyödyntää systemaattisia ja tuloksia tuovia ympäristöjohtamisen välineitä, jotka tarjoavat valmiin mallin työpaikan hiilijalanjäljen vähentämiseen ja viisaampaan luonnonvarojen käyttöön. Huomioon otettavia asioita ovat mm. vesikalusteiden rajoittimien, led-valojen ja jätteiden kierrätysjärjestelmän kaltaiset yksityiskohdat, sanoo Laurila.

Ympäristöystävällinen työpaikka on ylpeyden aihe

Ville Laurilan mielestä työpaikan ja toimitilan ympäristöystävällisyydellä on suora yhteys henkilöstön viihtyvyyteen ja motivaatioon.

– Mitä enemmän yritys panostaa kestävään kehitykseen myös toimitilan osalta, sitä motivoituneempaa on henkilökunta. Ympäristöystävällinen toimitila lisää ylpeyttä työpaikasta. Eikä unohtaa sovi sitä, että vastuullinen toimitila vahvistaa yrityksen brändiä myös asiakkaiden suuntaan, Ville Laurila arvioi.

Ilmarisen toimistokiinteistöt sijaitsevat pääasiassa Helsingin ja muiden kasvukeskusten keskustoissa, erinomaisten kulkuyhteyksien varrella. Niitä yhdistävät tyylikkyyden, muunneltavuuden, viihtyvyyden ja moderniuden lisäksi myös historialliset arvot.

Useat kiinteistöt ovat kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä, ja kiinteä osa maamme menestystarinaa. Tätä perintöä vaaditaan Ilmarisessa huolella.

Tutustu Ilmarisen kiinteistöihin: ilmarinen.fi/toimitilat

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 29.5.2024

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä

Kiertotalouden periaate on selkeä ja hyödyt kiistattomat, mutta usealla toimialalla sen toteuttaminen on jäänyt vähäiseksi. Rakennusalakaan ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kiertotaloutta hyödyntävistä toimialoista. Helsingistä löytyy kuitenkin työmaa, jossa kierrätyksen toteuttaminen on herättänyt jopa kansainvälistä huomiota.

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä

Artikkelit 16.5.2024

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

VeliMarkissa henkilöstöasioita hoidetaan pienellä porukalla, ja siksi työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseen on otettu avuksi Ilmarisen tarjoamia työkykypalveluita. Nyt henkilöstöjohtaja ja esihenkilöt pysyvät paremmin ajan tasalla esimerkiksi työntekijöiden kuormittuneisuudesta ja voimavaroista. Oppimisympäristö antaa yrityksessä tukea ja turvaa ammatilliseen osaamiseen.

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”
Lisää ajankohtaisia artikkeleita