Artikkelit

Postipuiston nollapäästöinen uudiskohde on ympäristöystävällisen ja energiatehokkaan asumisen edelläkävijä

Ilmarisen Postipuiston uudelle asuinalueelle rakennuttama kerrostalo on nollapäästöinen, energiatehokas uudiskohde. Kiinteistössä toimivan kaupan hukkalämpö otetaan talteen, ja sillä voidaan lämmittää puolet asuinkerrostalosta. Lisäksi kohteessa hyödynnetään maalämpöä ja -kylmää sekä jäteveden hukkalämpöä ja aurinkoenergiaa. Vastaavaa ei ole ennen tehty Suomessa.

Postipuiston uudelle asuinalueelle vuokrattavaksi tullut Asunto Oy Helsingin Rullakkokatu 1 valmistui Helsingin Pasilaan vanhan liikennekeskuksen paikalle syksyllä 2021. Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen hanke kehitettiin yhdessä Helenin kanssa. Helen huolehtii rakennuksen energian toimittamisen lisäksi siihen liittyvästä laitteistosta ja energiajärjestelmästä. Rakennuksen maalämpöön liittyvä energiakenttä on kiinteistön omistavan Ilmarisen.

Ajatus syntyi jo hankkeen alkumetreillä energia-arkkitehtuuritarkastelun yhteydessä. Kun hanketta lähdettiin suunnittelemaan, tavoitteena oli tehdä kohteesta asukkaille sekä siinä toimiville yrityksille hyvin energiatehokas ja vähähiilinen energiaratkaisu. Lisäksi mahdolliset hukkalämmöt haluttiin saada hyötykäyttöön.

Ilmarinen on hankkinut ulkopuolisen valvojan tekemään toimenpiteistä jälkiseurantaa. Valvoja toimittaa tilanneraportin seurannan tuloksista kuukausittain.

– Odotuksemme sille, että järjestelmälle asetetut tavoitteet saavutetaan, ovat korkealla. Tämä on ollut osapuolille uraauurtavaa hanke. Kohteen lämmön kokonaiskulutus on pysynyt selvästi budjetoidun alapuolella, joten kulutustaso näyttäisi hakeutuvan kohti etukäteen laskettua kulutustasoa, Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen kertoo.

Nollapäästöinen talo hyödyntää hukkalämpöä ja aurinkovoimaa

Asuintalon uudenlaiset energiaratkaisut hyödyntävät useita eri lämmönlähteitä. Sekä kohde itsessään että sen kivijalassa toimiva päivittäistavarakauppa ovat nollapäästöisiä ja lämpenevät ja viilenevät hiilineutraalisti.

Kaupan kylmälaitteet tuottavat lauhdelämpöä, joka monissa vanhemmissa kohteissa menee hukkaan. Uudessa kaupan kiinteistössä hukkalämpö otetaan talteen, ja sillä lämmitetään puolet asuinkerrostalosta. Lisäksi kohteessa hyödynnetään jäteveden hukkalämpöä.

Postipuistossa vain kymmenesosan kiinteistön koosta vievä myymälä pystyy kattamaan puolet koko kiinteistön lämmöntarpeesta. Mahdollinen ylimääräinen lauhdelämpö siirretään kaukolämpöverkkoon ja näin lämpö pääsee kiertämään myös naapurikiinteistöihin. Talon katolla olevat aurinkopaneelit lisäävät energiaomavaraisuutta. Kiinteistö on näin vastuullinen itselleen ja ympäristölleen.

– Päivittäistavarakaupan edustajat ovat erityisen tyytyväisiä kohteen energiatehokkuuteen. Myös asukkaille talo tarjoaa mahdollisuuden ympäristöystävälliseen asumiseen. Ratkaisu on saanut paljon huomioita ja sitä seurataan mielenkiinnolla. Toista vastaavaa kohdetta ei meillä vielä ole, mutta suunnitelmia on jo olemassa, Nurminen sanoo.

Ilmastotiekartta ohjaa kohti hiilineutraalia

Ilmarien julkaisi oman ilmastotiekartan syksyllä 2021.

– Ilmastotiekarttamme viitoittaa siirtymän hiilineutraaliin talouteen asteittain erilaisten välitavoitteiden, toimenpiteiden ja työkalujen avulla. Ilmastotiekartassa on lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteita: mm. vuoteen 2025 mennessä kiinteistöjen käytönaikainen hiilijalanjälki on -50 prosenttia, vuoteen 2030 mennessä kaikki energiat ovat hiilidioksidivapaita ja vuonna 2035 kotimaiset kiinteistösijoituksemme ovat hiilineutraaleja, kertoo Niina Nurminen.

Ensimmäinen askel saavutettiin vuonna 2021, jolloin Ilmarisen kotimaisten kiinteistöjen käyttämä sähkö tuotettiin ensimmäistä kertaa ilman hiilidioksidipäästöjä.

Lue lisää:

Lisää aiheesta

Artikkelit 31.1.2024

Työhyvinvointilähetti pitää huolta ergonomiasta Apetitilla – 8 vinkkiä työpaikalle

Apetitin tehtaalla Säkylässä toimii työhyvinvointilähetti, joka opastaa työnsä ohessa muita työntekijöitä hyvään ergonomiaan. Oppinsa lähetti on saanut koulutusohjelmasta, jossa kouluttajana toimi muun muassa työfysioterapeutti. Hankkeen avulla tehtaalla pyritään vahvistamaan työhyvinvointia ja vähentämään tuki- ja liikuntaelinvaivoista johtuvia sairauspoissaoloja.

Työhyvinvointilähetti pitää huolta ergonomiasta Apetitilla – 8 vinkkiä työpaikalle

Artikkelit 29.1.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Artikkelit 23.1.2024

Vuoden luetuimmat blogit

Viime vuonna julkaisimme yli 50 blogia, jotka käsittelivät muun muassa eläkkeitä, eläkevakuuttamista, yrittämistä ja yrittäjän työtuloa, työkykyjohtamista, kuntoutusta ja taloutta. Kokosimme oheen vuoden 2023 suosituimpia julkaisuja kuukausittain

Vuoden luetuimmat blogit
Lisää ajankohtaisia artikkeleita