Artikkelit

Nuori ja töissä? Tiedäthän työeläkkeen kertyvän jo kesätöistä

Jokainen ansaitsemasi euro elämäsi aikana kasvattaa työeläkettäsi. Eläkettä voi kertyä myös, kun opiskelet tai saat sosiaalietuuksia. Eläkkeesi kasvaa opiskellessa kuin töitä tehdessäkin, 1,5 prosenttia vuodessa.

Vuodesta 2017 alkaen eläkettä on karttunut 17-vuotiaasta lähtien kaikenikäisille. Yrittäjillä alaikäraja on 18 vuotta. Jos olit kesän töissä, olet työkokemuksen lisäksi kerryttänyt siis paljon muutakin.

Kausityöntekijään soveltuvat samat työehtosopimukset kuin muihinkin työntekijöihin. Myös sosiaaliturvaa sekä vakuuttamista koskevat säännökset ovat samat. Työnantajan on esimerkiksi otettava eläkevakuutus kaikille 17–67-vuotiaille työntekijöillensä, jos työntekijän kuukausipalkka on yli 65,26 euroa.

On hyvä muistaa, että työnantaja voi olla myös kotitalous. Esimerkiksi jos työskentelit lapsenvahtina työnantajasi kotona, hänen on vakuutettava sinut TyEL:n mukaan, mikäli kuukausipalkkaraja täyttyi. Ainoastaan verokortilla tehty työ kerryttää eläkettäsi.

Lue lisää eläkkeen kertymisestä

Eläkettä myös opinnoista

Eläkettä karttuu paitsi työnteosta myös tietyistä sosiaalietuuksista sekä opiskelusta ja tutkinnon suorittamisesta. Opiskelu siis kannattaa myös eläkkeen kerryttämistä silmällä pitäen.

Sinulle kertyy eläkettä opinnoistasi sen jälkeen, kun olet täyttänyt 18 vuotta ja suorittanut ammatillisen perus- tai korkeakoulututkinnon. Tutkinto kerryttää eläkettäsi, kun se on suoritettu vuonna 2005 tai sen jälkeen. Useammasta tutkinnosta kertyy eläkettä, mutta yhteensä enintään viiden vuoden ajalta.

Jos suoritat tutkinnon ulkomailla, sinulle kertyy eläkettä, jos olet oikeutettu Kelan opintotukeen.

Eri tutkintotasoilla kuukausieläke karttuu tutkinnon suorittamisesta seuraavasti:

  • Ylempi korkeakoulututkinto: noin 61 euroa
  • Ammattikorkeakoulututkinto: noin 49 euroa
  • Alempi korkeakoulututkinto tai ammatillinen perustutkinto: noin 37 euroa.

Ehtona on, että olet työurasi aikana saanut eläkevakuutettua palkkaa yhteensä vähintään 19 578,92 euroa (vuonna 2023), tai kun YEL-työtulosi on ollut vähintään saman verran, jos olet yrittäjä.

Ylioppilastutkinnon tai muun yleissivistävän tutkinnon suorittaminen ei sen sijaan kartuta eläkettä. Sama koskee myös jatkotutkintoja, kuten lisensiaatin tai tohtorin tutkintoa sekä erilaisia pätevöitymisiä perustutkinnon lisäksi.

Tarkista oman kertymäsi tilanne verkossa

OmaEläke-palvelussa voit tutustua omaan työeläkeotteeseesi ja tarkistaa siitä, mistä kaikista työsuhteista sinulle on ehtinyt eläkettä kertyä ja kuinka paljon. Samalla kannattaa varmistaa heti tuoreeltaan kesätöiden päättyessä, että työnantaja on hoitanut velvollisuutensa ja kaikki kesäajan ansiosi näkyvät työeläkeotteella.

Tarkastaminen kannattaa nyt! Työeläkeotteensa OmaEläkkeessä vuoden loppuun mennessä tarkastaneitten kesken arvotaan kolmet Applen AirPods-kuulokkeet. Lue lisää

Jos työnantajasi on vakuuttanut sinut jossakin toisessa työeläkeyhtiössä kuin Ilmarisessa, pääset alkuun osoitteessa tyoelake.fi/tyoelakeote (tyoelake.fi).

Pyydä myös työstäsi työtodistus ja pidä se hyvässä tallessa tulevia työnhakuja varten.

Katso oheinen lyhyt video (YouTube.com),  jossa selitetään animaation avulla yksinkertaistetusti ja pääpiirteittäin eläkkeen kertyminen ja suomalainen eläketurva, johon meistä jokainen on vuorollaan oikeutettu.

Mitä eläkkeestä on hyvä tietää eri iässä?

Kun olet ollut ensimmäistä kertaa töissä 17 vuotta täytettyäsi ja saanut siitä palkkaa, olet päässyt mukaan työeläkejärjestelmän piiriin. Voit ensimmäisen kerran käydä vilkaisemassa työeläkeotettasi.

20–30-vuotiaana olet ehkä opiskellut itsellesi jonkin tutkinnon ja tehnyt samalla töitä opiskelujen ohella. Valmistumisen jälkeen olet kenties saanut kokoaikaisen työpaikan. Tässä vaiheessa huomaat työeläkeotetta tutkiessasi, että eläkettä on kertynyt useammasta lähteestä kuten eri työsuhteista ja tutkinnosta.

30–40-vuotiaana olet ehtinyt jo vaihtaa työpaikkaa kerran jos toisenkin, ja muutokset alkavat näkyä eläkekertymässä uran alkuvuosia selvemmin.

Jos olet kuin valtaosa ikätovereistasi, kiinnostut eläkkeestäsi 50-vuotiaana aiempaa tarkemmalla tasolla. Käyt ehkä kokeilemassa eläkelaskureita, tarkastat oman tulevan alimman ja ylimmän eläkeikäsi sekä mietit, kuinka paljon eläke vielä ehtii karttua työvuosiesi aikana.

Yli kuusikymppisenä voit nostaa osan vanhuuseläkkeestäsi jo ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Samanaikaisesti voit tehdä työtä niin paljon kuin haluat tai lopettaa työt kokonaan. Lisää eläkettä kertyy ylimpään vanhuuseläkeikääsi asti.

Lisää aiheesta

Artikkelit 10.12.2024

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä

Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita