Artikkelit

Uravalmennus edistää työelämässä jatkamista, kun työkyvyttömyys uhkaa

Uravalmentaja auttaa, kun työnteko entisessä ammatissa ei henkilön terveydentilan vuoksi enää onnistu. Valmennuksen tavoitteena on löytää polku takaisin työelämään. Iloa uravalmentajan työssä tuottavat hetket, jolloin asiakas löytää motivaation muutokselle.

Kun alamme Ilmarisessa edistää urasuunnittelua ammatillisen kuntoutuksen asiakkaan kanssa, voimme tarpeen mukaan hankkia uravalmennuspalveluja uusien työtehtävien löytämisen tueksi.

Yhteistyö uravalmentajan kanssa lähtee liikkeelle alkuhaastattelusta. Tapaamisissa käydään läpi asiakkaan elämäntilannetta, toimeentuloa, koulutus- ja työtaustaa sekä senhetkistä terveydentilaa, työuravalmentaja Susanna Saranlinna Barona Työkykypalveluista kertoo.

– Asiakkaat tulevat meille usein ajatuksella, että ammatillinen kuntoutus on yhtä kuin uudelleenkouluttautuminen. Se voi toki olla sitä, mutta se ei automaattisesti ole näin. Tavoite on löytää lyhin mahdollinen reitti takaisin työelämään asiakkaan aikaisempaa osaamista ja kokemusta hyödyntäen, Saranlinna sanoo.

Terveydentila tai muu elämäntilanne voivat pitkittää valmennusta

Valmennus kestää toisinaan useita kuukausia, mikä saattaa tulla yllätyksenä sekä työntekijälle että työnantajalle. Se voi pitkittyä tavanomaisesta, mikäli valmennettavan terveydentila vaatii esimerkiksi leikkauksia tai kuntoutusjaksoja.

Ihmisen jaksamiseen ja toimintakykyyn voivat vaikuttaa myös muu elämäntilanne, kuten vaikea perhetilanne, tai asuinpaikasta johtuvat työllisyysnäkymät.

Myös valmennettavan omalla motivaatiolla on merkitystä.

– Joskus aloitamme tilanteesta, jossa henkilö sanoo, ettei mitään ole tehtävissä. Hänen ammatti-identiteettinsä on niin kiinnittynyt hänen omaan uraansa, joka on voinut kestää jopa vuosikymmeniä. Kun prosessin edetessä tälle ihmiselle löytyy sopiva vaihtoehto työelämässä jatkamiseksi, ne ovat valtavan antoisia hetkiä tässä työssä, Saranlinna sanoo.

Työnantaja voi tukea uravalmennuksessa

Saranlinnan mukaan avoin vuoropuhelu työntekijän ja työnantajan välillä edistää ammatillisen kuntoutuksen suunnittelun etenemistä.

– Työnantaja voi myös tukea prosessissa mahdollistamalla prosessin läpi käymisen rauhassa ja esimerkiksi työkokeilun jossain muualla.

Videolla Ilmarisen kuntoutusasiantuntija Annukka Kettunen haastattelee työuravalmentaja Susanna Saranlinnaa Barona Työkykypalveluista.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 31.1.2024

Työhyvinvointilähetti pitää huolta ergonomiasta Apetitilla – 8 vinkkiä työpaikalle

Apetitin tehtaalla Säkylässä toimii työhyvinvointilähetti, joka opastaa työnsä ohessa muita työntekijöitä hyvään ergonomiaan. Oppinsa lähetti on saanut koulutusohjelmasta, jossa kouluttajana toimi muun muassa työfysioterapeutti. Hankkeen avulla tehtaalla pyritään vahvistamaan työhyvinvointia ja vähentämään tuki- ja liikuntaelinvaivoista johtuvia sairauspoissaoloja.

Työhyvinvointilähetti pitää huolta ergonomiasta Apetitilla – 8 vinkkiä työpaikalle

Artikkelit 29.1.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Artikkelit 23.1.2024

Vuoden luetuimmat blogit

Viime vuonna julkaisimme yli 50 blogia, jotka käsittelivät muun muassa eläkkeitä, eläkevakuuttamista, yrittämistä ja yrittäjän työtuloa, työkykyjohtamista, kuntoutusta ja taloutta. Kokosimme oheen vuoden 2023 suosituimpia julkaisuja kuukausittain

Vuoden luetuimmat blogit
Lisää ajankohtaisia artikkeleita