Artikkelit

Monimuotoinen työyhteisö on arvovalinta ja voimavara

Monimuotoisessa yhteisössä hyväksytään erilaisuus ja arvostetaan sitä. Työelämän monimuotoisuuteen liittyy vahvasti myös inklusiivisuus ja tasa-arvoisuus. IKEAlle monimuotoisuus on tärkeä osa työyhteisöä ja -arkea. Työporukkaan on helppo tulla mukaan ja kaikkien ääni kuuluu.

Meille monille tuttu IKEA on Ruotsissa perustettu monikansallinen huonekaluketju. Suomessa IKEA-huonekaluliikkeet sijaitsevat Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Raisiossa ja Kuopiossa. Tavaratalojen lisäksi IKEA-suunnittelustudioita on eri puolilta Suomea. Työntekijöitä Suomessa on noin 1 800.

IKEA haluaa rakentaa vastuullista arkea, jossa jokainen voi olla oma itsensä.

– Monimuotoisuus ja tasa-arvo tulevat suoraan arvoistamme. Tavoitteenamme on huomioida toiminnassamme erilaiset vähemmistöt mahdollisimman hyvin. Uskomme, että monimuotoinen työyhteisö ymmärtää ja palvelee paremmin myös moninaista asiakaskuntaamme, sanoo IKEA Suomen Equality, Diversity & Inclusion Leader Catharina Van Den houwe.

Globaalina yhtiönä IKEA ottaa huomioon eri maissa toimiessaan ympäröivän yhteiskunnan ja kulttuurin samalla kuitenkin yhtiön arvoihin tukeutuen.

– Kyse on kunnioituksesta ympäröivää kulttuuria kohtaan ja samalle meille tärkeiden arvojen noudattamisesta. Jokaisen työntekijän vastuulla on monimuotoisen ja osallistavan työkulttuurin luominen, ja tarjoamme kaikille myös koulutusta siihen, sanoo IKEA Vantaan People and Culture Manager Carin Snellman.

Myös inklusiivisuus on tärkeää – eli kaikkien ottaminen mukaan työyhteisöön tasa-arvoisina jäseninä taustoistaan riippumatta. Belgialaisella Catharina Van Den houwella on omakohtainen kokemus saapumisesta toisesta maasta Suomeen töihin.

 – Koulutukseltani olen biotekniikan insinööri, mutta olen työskennellyt yli 20 vuotta henkilöstöhallinnon ja myynnin parissa. Suomeen muutettuani opiskelin maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa ja suoritin työharjoittelun IKEAn logistiikassa, johon myös lopulta työllistyin. Olin valmis tekemään kovasti töitä työllistyäkseni Suomessa, koska mielestäni työn kautta on helpompi integroitua osaksi yhteiskuntaa.

Monimuotoisuus on erilaisuuden ymmärtämistä ja arvostusta

Mikä yleensä on monimuotoinen työpaikka? Mikä tekee työyhteisöstä monimuotoisen?

– Työnantajan tehtävä on huolehtia, että erilaiset ihmiset voivat tehdä töitä samassa työpaikassa ilman syrjintää. Monimuotoisessa työpaikassa työntekijät voivat tuntea olevansa tervetulleita sellaisina kuin ovat, Carin Snellman tiivistää.

Monimuotoisuuteen liittyy monia erilaisia näkökulmia. Catharina Van Den houwen mukaan IKEAlla puhutaan ”isosta viidestä tekijästä”, eli sukupuolesta, iästä, kansalaisuudesta, vammaisuudesta ja seksuaalivähemmistöistä.

– Otamme nämä näkökulmat huomioon työyhteisössämme, arjessamme sekä tasapuolisessa rekrytoinnissa. Erityisesti panostamme seuraavien kolmen vuoden aikana sukupuolen, kansallisuuden ja vammaisuuden huomioimiseen. Tiedostamme toki, että on monia muitakin tärkeitä huomioitavia näkökohtia, kun haluamme olla mahdollisimman monimuotoinen työpaikka.

Monimuotoisuus edellyttää erilaisuuden ymmärtämistä, hyväksymistä ja arvostusta.

– Meillä on täällä vantaalla työntekijöissä 47 eri kansallisuutta ja haluamme, että kaikkien ääni kuuluu. Otamme erilaisuuden mukaan työarkeemme ja juhlistamme sitä. Yritämme huomioida esimerkiksi erilaiset uskomukset, uskonnot ja tärkeät tapahtumat. Voimme juhlistaa joulua ja esimerkiksi Ramadanin loppua yhdessä.  Myös Pride on meille tärkeä juhlinnan aihe, Carin Snellman sanoo.

Monimuotoisuudesta seuraa hyviä asioita

Monimuotoisuutta on tutkittu paljon ja selvitykset osoittavat, että siitä on runsaasti erilaisia hyötyjä.

– Monimuotoiset tiimit suoriutuvat paremmin, tekevät hyviä päätöksiä ja ovat luovempia. Olemme ylpeitä siitä, että työyhteisömme on moninainen, ja samalla meidän on työantajana helpompi houkutella laajempi kirjo eritaustaisia työntekijöitä, Van Den houwe sanoo.

Catharina Van den houwe muistuttaa, että monimuotoisuuden ohella tarvitaan inklusiivisuutta, eli kaikkia osallistavaa ja ketään syrjimätöntä toimintatapaa.

– Aloittaessani Vantaan toimipisteemme logistiikassa tunsin itseni heti tervetulleeksi joukkoon, vaikka olinkin yli 50-vuotias, vain suomen kielen alkeet osaava maahanmuuttaja nainen. Tiimini monimuotoisuus ja inklusiivisuus auttoi ehdottomasti solahtamaan mukaan työyhteisöön.

Monimuotoisuuden huomioiminen rekrytoinnissa onkin olennainen osa IKEAn henkilöstöpolitiikkaa.

– Vähemmistöryhmille voi olla hankalaa saada jalansijaa työelämässä erilaisista tiedostetuista tai tiedostamattomista ennakkoluuloista johtuen. Näistä ennakkoluuloista pyrimme eroon esimerkiksi koulutusten avulla, sanoo Carin Snellman.

IKEA Suomen kaikki yksiköt ovat osallistuneet Job Shadow Day -hankkeeseen, jossa eri vammaisryhmien edustajat ovat seuranneet päivän ajan työskentelyä IKEAssa.  

 – Tänä keväänä 16 ihmistä tutustui tämän ohjelman kautta meillä työskentelyyn. Job Shadow Day auttaa meitä työnantajana ymmärtämään, miten voimme mahdollistaa entistä paremmin eri vammaisryhmien työskentelyn meillä.  

Osallista vähemmistöt mukaan

Carin Snellmanin mukaan työntekijöitä palkatessa kannattaa panostaa laajaan hakijajoukkoon.

– Me haluamme saavuttaa mahdollisimman laajan hakijakunnan, joka heijastaa tavoitettamme monimuotoisesta työyhteisöstä sukupuolen, iän, kansallisuuden jne. mukaan. Tästä hakijaryhmästä haemme sitten mahdollisimman sopivat työntekijät eri tehtäviin.

IKEA Suomi aloitti vuoden 2021 alussa Suomen Pakolaisavun kanssa pitkäaikaisen yhteistyön, jonka tarkoituksena on tukea pakolaisten työllistymistä. Yhteistyön aikana on rekrytoitu jo iso joukko pakolaisia työskentelemään tavaratalojen eri toimintoihin.

– Vantaan asukkaista yli 20 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia, joten tämän pitää mielestämme näkyä myös IKEA Vantaan henkilökunnassa. Rekrytoinnissa ei kannata katsoa pelkästään hakijan ansioluetteloa vaan myös potentiaalia. Uusia taitoja voi aina opetella. Myös kielitaidon osalta voimme olla joustavia: hakijan ei tarvitse osata täydellistä suomea, jos hän on esimerkiksi englannin kielen taitoinen.

Miten mittaatte monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden toteutumista?

– Meillä on säännöllisiä työtyytyväisyyskyselyjä ja joka toinen vuosi "INGKA Include" -kysely, jossa mittaamme monimuotoisuuden toteutumista ja henkilöstön kokemusta osallisuudesta työyhteisössämme. Tietenkin seuraamme myös ympäröivää yhteiskuntaa, jonka haluamme heijastuvan työpaikallamme, Catharina Van Den houwe sanoo.

Kyselyjen tulosten perusteella IKEA Suomeen on perustettu erilaisia tukiryhmiä pohtimaan esimerkiksi vammaisten ja pakolaisten sopeutumista työyhteisöön. Van Den houwe painottaa, että on tärkeää osallistaa itse vähemmistöt mukaan pohdintaan näissä ryhmissä. Yhtiössä ollaankin kiinnostuneita kuulemaan, millaisia kehitysehdotuksia erilaisia taustoja ja näkemyksiä edustavilla on.

Olkaa rohkeita!

IKEA on houkutellut perinteisesti paljon nuoria työntekijöitä mutta miten on varttuneempien työntekijöiden laita?

– Saimme taas tuhansia kesätyöhakemuksia, joten olemme nuorten silmissä vetovoimainen työpaikka. Työntekijöiden keski-ikä on meillä työmme luonteen takia ollut alhaisempi, mutta meillä on myös entistä enemmän senioreita ja näemme tässä ikäryhmässä paljon potentiaalia, sanoo Carin Snellman.

Mitä neuvoja antaisitte työpaikoille, jotka haluaisivat olla monimuotoisempia?

– Ottakaa monimuotoisuus ja inklusiivisuus mukaan kaikkeen toimintaan rekrytoinnista myyntiin ja johtamiseen, sanoo Catharina Van Den houwe.

– Viekää tavoitteenne suoraan strategiaan ja mielellään myös arvoihin. Kertokaa henkilöstöllenne, mitä etuja monimuotoisuudesta voi saavuttaa. Ja ennen kaikkea olkaa rohkeita, jatkaa Carin Snellman.

Lisää aiheesta

Artikkelit 4.9.2024

Verman sai apua varhaiseen tukeen ja työn muokkaukseen Ilmarisen työkykypalveluista

Perheyritys Vermanilla työkyky on koko porukan asia. HR:n lisäksi esihenkilöillä on tärkeä tehtävä arjen käytäntöjen parantamisessa, ja työntekijät saavat kertoa kokemuksistaan vastaamalla säännöllisesti tehtäviin kyselyihin. Ilmarisen työkykyjohtamisen asiantuntija on auttanut yritystä aktivoimaan muun muassa varhaisen tuen ja työn muokkauksen käytäntöjä.

Verman sai apua varhaiseen tukeen ja työn muokkaukseen Ilmarisen työkykypalveluista

Artikkelit 29.8.2024

Suomen luonnon päivän kuvasatoa – Me osana Suomen luontoa

Elokuun viimeisenä lauantaina juhlitaan Suomen luonnon päivää. 31.8.2024 on hyvä pysähtyä miettimään luonnon merkitystä ja sitä, mitä tekoja haluamme tehdä elinympäristömme suojelemiseksi. Järjestimme päivän kunniaksi Ilmarisen henkilöstölle perinteisen kuvakisan, jonka teemana oli tänä vuonna "Me osana luontoa".

Suomen luonnon päivän kuvasatoa – Me osana Suomen luontoa

Artikkelit 7.8.2024

Monimuotoinen työyhteisö on arvovalinta ja voimavara

Monimuotoisessa yhteisössä hyväksytään erilaisuus ja arvostetaan sitä. Työelämän monimuotoisuuteen liittyy vahvasti myös inklusiivisuus ja tasa-arvoisuus. IKEAlle monimuotoisuus on tärkeä osa työyhteisöä ja -arkea. Työporukkaan on helppo tulla mukaan ja kaikkien ääni kuuluu.

Monimuotoinen työyhteisö on arvovalinta ja voimavara
Lisää ajankohtaisia artikkeleita