Artikkelit

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

VeliMarkissa henkilöstöasioita hoidetaan pienellä porukalla, ja siksi työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseen on otettu avuksi Ilmarisen tarjoamia työkykypalveluita. Nyt henkilöstöjohtaja ja esihenkilöt pysyvät paremmin ajan tasalla esimerkiksi työntekijöiden kuormittuneisuudesta ja voimavaroista. Oppimisympäristö antaa yrityksessä tukea ja turvaa ammatilliseen osaamiseen.

Kehittyvässä yrityksessä, jossa henkilöstöhallinto on pieni ja jossa vielä luodaan erilaisia toimintamalleja, työkykypalveluista voi olla suuri apu. Näin sanoo myymäläketju VeliMark oy:n henkilöstöjohtaja Nina Nykänen, joka on käyttänyt Ilmarisen palveluita moneen eri tarpeeseen.

– Minulle työkykypalvelut ovat kuin ”sparraava kollega”, jonka ammattitaitoa, osaamista ja materiaaleja voin käyttää työni apuna. Olen saanut sitä kautta varmuutta ja tukea omaan tehtävääni, Nykänen kertoo.

Työntekijät antavat palautetta kyselyillä

VeliMark on puhtaus- ja hygieniatuotteita myyvä yritys, jonka työntekijöistä noin puolet tekee töitä varastolla ja kuljetuksen parissa ja puolet myyntitehtävissä. Esihenkilöitä yrityksessä on reilut 20.

Käytäntöjä on kehitetty VeliMarkissa esimerkiksi Ilmarisen kyselyiden tulosten pohjalta. Yrityksessä tehdään työyhteisökysely kerran vuodessa ja työkykykysely kolmesta neljään kertaan vuodessa. Niiden avulla työntekijät arvioivat esimerkiksi työyhteisönsä vahvuuksia ja kehittämiskohteita sekä omia voimavarojaan.

Kyselytulokset auttoivat kehittämään toimintaa

Kyselyn jälkeen Nina Nykänen on käynyt tulokset läpi Ilmarisen työkykyjohtamisen asiantuntijan kanssa. Kaikki asiakkaamme saavat maksutonta asiantuntijatukea esimerkiksi varhaiseen tukeen, kyselyiden tulosten läpikäyntiin ja ammatilliseen kuntoutukseen. Ajan voi varata helposti verkkopalvelusta.

Työyhteisökyselyn tulokset Nykänen esittelee suoraan vastaajaryhmille. Työkykykyselyn tulokset puolestaan käydään VeliMarkissa läpi johtoryhmässä, ja toimenpiteistä tai huomioista kerrotaan tarvittaessa esihenkilöille.

– Olemme järjestäneet esihenkilöille koulutusta, jossa pyrimme vastaamaan kyselyissä esille nousseisiin työkykyä tukeviin kehityskohteisiin, hän kertoo.

VeliMark oy

  • Puhtaus- ja hygieniatuotteita, henkilösuojaimia, työvaatteita ja catering-tuotteita myyvä myymäläketju.
  • Toimii 11 paikkakunnalla.
  • Työllistää noin 125 työntekijää, joista noin 50 toimii logistiikan tehtävissä ja toiset 50 myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä. Loput toimivat hallinnollisissa tehtävissä.

 

Työyhteisökyselyn avulla VeliMarkissa mitataan kerran vuodessa, kuinka todennäköisesti työntekijät suosittelisivat työnantajaa tuttavilleen (eNPS). Luku oli 14 vielä vuonna 2022, ja vuonna 2023 se nousi 20:een.

– Nousu oli suurinta nimenomaan näissä ryhmissä, joissa tehtiin kehittämishankkeita. Eli hyvin kohdennettua tukea on sinne saatu.

Lisäksi Nykänen on onnistunut työkykyjohtamisen asiantuntijan avustuksella kehittämään esimerkiksi työkykyä tukevia kehityskeskustelukäytäntöjä ja varhaisen tuen mallia sekä tuomaan niitä paremmin osaksi esihenkilöiden arkea.

Tukea ja turvaa esihenkilöiden osaamiseen

Ilmarisen oppimisympäristöä Nykänen on käyttänyt sekä omiin tarpeisiinsa että esihenkilöiden kouluttamiseen. Oppimisympäristössä on paljon tiiviitä työkykyaiheisia kursseja, webinaaritallenteita sekä oppaita ja lomakkeita.

Uusille esihenkilöille Nykänen on etsinyt oppimisympäristöstä esimerkiksi varhaiseen tukeen ja esihenkilön omaan jaksamiseen liittyviä kursseja.

– Kurssit luovat ammattitaitoa sekä tukea ja turvaa meidän esihenkilöidemme osaamiseen. Hyvin harva on synnynnäinen esihenkilö. Jatkuva toimintamallien kehittäminen ja niistä muistuttaminen on tosi tärkeää, hän sanoo.

Kiinnostuitko?

Lisää aiheesta

Artikkelit 25.7.2024

Työnantaja, opasta nuorta työelämän perusasioissa

Uusi työntekijä, kuten esimerkiksi ensimmäistä kesäänsä työssä viettävä nuori, pääsee parhaiten sisään työelämään, kun perehdytät hänet huolellisesti työtehtäviinsä. Yhtä lailla häntä kannattaa opastaa myös työelämää koskevissa perusasioissa.

Työnantaja, opasta nuorta työelämän perusasioissa

Artikkelit 23.7.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 11.7.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita