Epäsosiaalinen omistaja - Ennakkoäänestys yhtiökokouksiin
Koronavirusepidemian laajeneminen pandemiaksi on yllättänyt myös sijoitusmarkkinat ja talouden toimijat monella tavalla. Poikkeuksellinen tilanne pakottaa tarkastelemaan myös yhtiökokoussesongin käytäntöjä uudelleen.
Suomen hallitus suositteli viime viikolla, että yli 10 hengen tilaisuudet peruttaisiin. Sitä ennen ehdin jo osallistua Wärtsilän yhtiökokoukseen, jossa 1 900 osakasta oli pakattu tiiviisti yhteen saliin. Sittemmin muun muassa Metso, Fortum, Valmet, Finnair, Caverion, Stockmann ja Cargotec ovat ilmoittaneet yhtiökokouksen perumisesta.
Yhtiökokous on perinteisesti kerran vuodessa tapahtuva lainsäädännön vaatima toimitus. Se on osakkeenomistajalle mahdollisuus saada yhtiötä koskevaa tärkeää tietoa sekä päästä kysymään ja keskustelemaan yhtiön kanssa tärkeistä teemoista. Kokouksissa kuullaan yhtiöiden toiminnan suurista linjoista ja tehdään päätöksiä esimerkiksi osingonjaon, hallitusvalintojen ja palkkioiden osalta.
Yhtiökokouksen päätöksillä voi olla vaikutuksia koko Suomen talouteen tai siihen, miten yritykset toimivat esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Siksi koronaviruksen kaltaisessa poikkeustilanteessa olisi tärkeää, että yhtiökokouksia ennen järjestettäisiin mahdollisuus äänestää sähköisesti ennakkoon. Saisimme pakolliset päätökset tehtyä sekä hallituksen ja osakkeenomistajien esitykset kuultua.
Ennakkoäänestys mahdollistaa vaikuttamisen
Ennakkoäänestys tarjoaa mahdollisuuden käyttää omistajavaltaa ja -oikeuksia, vaikka osakas jättäisi syystä tai toisesta tulematta paikalle. Ennakkoäänestys auttaa omistajia vaikuttamaan vastuullisesti omistamiensa yhtiöiden kokouksissa, oli kokoukseen osallistumisen este mikä tahansa. Samalla toki säästyy kustannuksia ja vähennetään matkustamisesta syntyviä ympäristöhaittoja.
Koronapandemian jälkeenkin ennakkoäänestys on hyvä tapa: se ei estä osallistumista, mutta äänestäminen ei jää väliin esimerkiksi sairastumisen tai myöhästymisen takia. Ennakkoäänestämisellä huolehditaan äänien osallistumisesta kaikissa tilanteissa, oli osakas fyysisesti läsnä tai ei.
Ilmarinen ei halua olla kasvoton omistaja: osallistuimme viime vuonna yli sataan suomalaisen listatun yhtiön yhtiökokoukseen. Sähköinen ennakkoäänestys palvelisi kaltaisemme ison instituutiosijoittajan lisäksi myös kymmeniä tuhansia piensijoittajia: se olisi paitsi mainio keino olla hetkellisesti epäsosiaalinen oli kyseessä sitten pakko tai vapaaehtoisuus, mutta silti huolehtia osakkeenomistajien velvollisuuksista ja oikeuksista.
Anna Hyrske
vastuullisen sijoittamisen päällikkö
@AnnaHyrske
-
Anna-Liisa Thörnsten 25.3.2020 klo 14.13
Aivan loistava ehdotus muitakin, tulevia yhtiökokouksia ajatellen!Vastaa kommenttiin
-
Jussi Kekkonen 27.3.2020 klo 19.51
Muitakin vaihtoehtoja on: https://www.miltton.fi/fi/miltton-contactless-kokoukset-etana/Vastaa kommenttiin
-
Kaarlo Kunnari 28.3.2020 klo 16.12
Kannatan asiaa.Vastaa kommenttiin
-
lehtiö 2.4.2020 klo 11.06
Terveisiä Annalle ja vointia tänä vaikeana aikana. Sanoo ja toivoo se vanha kiusaajaVastaa kommenttiin
-
J.V. 3.4.2020 klo 06.44
Ruotsalaiset ovat Suomea edellä https://www.piksu.net/artikkeli/näin-naapurissaVastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Hyvästit taukohuoneelle - täältä tullaan eläke!
Kollegat ja kaverit kyselevät, miltä tuntuu lähteä eläkkeelle. Olen huomannut vastaavani jokaiselle eri tavalla, koska rehellinen vastaus on: en tiedä.
Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?
Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.