Blogit

Huolehdi itsestäsi ja pysäytä oravanpyörä myös lomien välissä

Hyvä loma alkaa jo ennen lomaa. Huolelliset lomallejääntivalmistelut auttavat saamaan oikealle lomalle lentävän lähdön – ainutkaan työasia ei jää kaihertamaan mieltä ja muistia. Tämä on psykologista irtautumista työstä, joka auttaa mieltäkin lähtemään lomalle.

Keho saattaa olla jo kaukanakin työpaikasta, mutta mieli jää helposti askartelemaan työasioiden parissa. Ohessa hyviä vinkkejä, miten irrottaa mieli murehtimasta työasioita lomapäivinä:

  • Tee viimeisinä työpäivinä muistilista keskenjäävistä asioista ja varaa lomalta paluun jälkeen kalenterista kolot, jolloin jatkat taas niiden parissa. Tai sovi varahenkilösi kanssa keskenjäävien asioiden edistämisestä.
  • Päivitä poissaoloviestit ajan tasalle ja jos mahdollista, nimeä varahenkilö, johon voi olla kiireisissä asioissa yhteydessä.
  • Jos viimeisten päivien työtehtävien priorisointi on hankalaa, keskustele asiasta esihenkilösi kanssa ja pyydä apua.
  • Työhön paluun suunnittelu loman jälkeen ja esimerkiksi tärkeiden palaverien kalenterointi valmiiksi rauhoittaa mieltä, kun ajat ja paikat ovat jo sovittuina.
  • Jos mahdollista, jätä väljyyttä työhön paluun ensimmäisille päiville. Hyvä vinkki on sopia lomalta paluu keskelle viikkoa, ja varata loppuviikosta ”omaa aikaa” töiden aloittamiseksi.
  • Vinkki esihenkilölle: keskustele jokaisen lomalle jäävän kanssa siitä, miten työt ovat järjestyneet ennen lomaa, miten alkaa loman jälkeinen arki ja anna lupa lomailla rauhassa. Rauhoita stressaajan mieltä: mikään ei kaadu eikä katoa muutaman viikon loman aikana. Huolehdi myös, että varahenkilöjärjestelmä on olemassa, jotta lomailijat voivat lomailla rauhassa.

Loma ei saa olla aikataulutettu suoritus

Hyvän loman toinen tärkeä pointti on loma itse eli se, mitä loman aikana tekee. Jokainen tekee lomastaan omannäköisensä, eikä toisten lomailutapojen kopioiminen kannata. Jos kesätapahtumat tai pitkät istumiset autossa tai lentokoneessa eivät kerta kaikkiaan nappaa, jätä ne väliin. Loma ei saa olla aikataulutettu suoritus. Lorvaile, vetelehdi, pitkästy ja tylsisty – joutilaisuudessa luovuus kukkii ja aivot lepäävät. Jos taas inspiroidut jostain aivan toisenlaisesta tekemisestä, mitä arki sinulle yleensä tarjoaa ja saat sillä aivosi lomavaihteelle, tee niin!

Jos loman aikana työt pulpahtelevat mieleesi, lupaa niille päivittäinen huolivartti, jolloin kirjaat kaikki mielessäsi pyörivät työasiat ylös. Älä moiti itseäsi vääristä ajatuksista lomalla, vaan anna niille rajattu aika ja tila. Näin otat tilanteen hallintaasi etkä anna mielessä pyörivien työasioiden valloittaa koko lomaasi. Yleensä asioiden tietoinen käsittely vähentää stressiä tehokkaammin kuin sen välttely. Huomaat muutaman päivän jälkeen, etteivät aivosi enää palaakaan stressiajatuksiin.

Pidä huolta itsestäsi myös lomien välissä

Kolmas iso asia loman onnistumiselle on palautuminen lomien välissä. Eli se, miten työarkeesi on rakennettu palautumishetket työpäivän ja -viikon aikana. Ihmisen mieltä ja fysiikkaa ei ole rakennettu niin, että jaksaisimme paahtaa täysillä 11 kuukautta ja palautuisimme yhden kuukauden aikana.

Seuraa jaksamistasi työvuoden aikana. Jos unen laatu huononee, et ehdi huolehtia itsestäsi, liikunta ja ravinnon laatu repsahtaa, kontaktit lähipiiriin ja ystäviin harvenevat, keskittymiskyky on kateissa – pysähdy ja pysäytä oravanpyörä. Tarvitset palautumista nyt etkä vasta lomalla, joka voi olla monenkin kuukauden päässä.

Hyvää kesäaikaa ja lomaa kaikille!

Annamari Mäki-Ullakko
työkykyjohtamisen asiantuntija, Ilmarinen
@AnnamariM_U (twitter.com)

Lue lisää

  • Tietoisuus 3.7.2023 klo 14.52
    Annamarillekkin valoa pimeyteen. Kun pitää itsestään aina ja kaikkialla ensisijaisesti parasta huolta niin ei tarvitse edes miettiä omaa hyvinvointiaan edes töissä tai lomilla. Eikä se ole itsekkyyttä, se on todellista rakkautta. Jaa että miksi? Siksi koska jokainen viettää koko elämänsä vain itsensä kanssa. Ei siis vanhempiensa, puolisonsa, lapsiensa, työnantajiensa, työkaveriensa tai tuttujensa kanssa. Ja kaupanpäälle kun pitää itsestään parasta huolta jatkuvasti, kykenee näin pitämään parasta huolta myös itse itselleen valitsemista läheisistä tarvittaessa. Eli Annamari, kuka on sinun elämäsi tärkein ihminen sinulle tällähetkellä?
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 12.12.2024

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Blogit 27.11.2024

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa

Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita