Tämä liikuntaväline on kesällä ylitse muiden - katso helppo treenivideo
Katso lopusta video, jolla Ilmarisen liikuttaja Elsi näyttää, miten ämpäri muuttuu kesäiseksi liikuntavälineeksi.
Palasin ensimmäiseltä osalta kesälomaani ja muistin kaksi vuotta sitten Ilmarisen kesälomalaisille tekemäni lihaskuntopainotteisen mökkitreenin.
Mökkitreeni lähti liikkeelle ajatuksesta, että useimmat viettävät lomalla aikaa kuntosalin ulkopuolella. Itselläni kuntosali kuuluu arkeen, joten suunnittelin treenin ikään kuin kuntosalin korvikkeeksi.
Treenin piti olla sellainen, että sen voi tehdä mökillä, kotipihalla tai lähipuistossa.
Ohjeet nousivat mieleen myös toisesta syystä. Kevään aikana moni työkaveri kertoi, että liikunta on jäänyt työkiireiden vuoksi sivuun. Toisaalta moni on kertonut, kuinka liikkuminen kiireen keskellä on tärkein voimavara.
Kuulutpa kumpaan tahansa porukkaan, anna itsellesi kesälomalla aikaa rentoutua ja palautua. Suorittamisen loppuessa saatat huokaista helpotuksesta, mutta myös kysyä: olenko laiska, jos vietän lomani ilman liikkumista? Jos taas löydät virtaa liikunnasta arkeen, saatat miettiä, että lomalla siitäkin kuuluu levätä. Tai sitten takaraivossa jyskyttää: jaksaisinko lomalla etsiä itselleni liikuntarutiineja syksyä varten?
Vastaus on liiku silloin kun siltä tuntuu ja siten, että se tuntuu hyvältä.
Jos kuitenkin koet, että liikkuminen aiheuttaa kesälomalla stressiä, unohda koko asia. Keskity mieluummin tekemään asioita, joista nautit. Jos samalla tulee liikuttua, se on kaikki ylimääräistä hyvää.
Mikäli sinua harmittaa liikunnan vähäisyys, ota itsellesi lomasta siivu liikunnalle. Älä kuitenkaan pingota. Kokeile pieniä lähtöjä. Aluksi pari seisomaannousua, sitten pari kierrosta kävellen pihan ympäri, sitten pieni kävely metsässä tai puistossa.
Voit vaikka miettiä huikeita kokemuksia löytäneen Bilbon sanoja Taru Sormusten herrasta -tarinassa: ”On kamalan vaarallista kävellä ulos ovestaan. Astut tielle ja jollet pidä jalkojasi kurissa, tie voi pyyhkäistä sinut kuka tietää minne.”
Bilbon jalanjälkiä on muutenkin hyvä seurata: Liiku perheen tai ystävien kanssa. Liiku yksin, kun siltä tuntuu. Kävele avojaloin. Tee pitkiä pyöräily- tai kävelyretkiä, ui, souda, melo tai venyttele pihanurmella. Ota eväät mukaan metsään.
Hyvä uutinen on myös se, että todennäköisesti myös sinun arkesi on kesälomalla normaalia toimistoarkea fyysisesti aktiivisempaa.
Ja jos kroppasi kaipaa raskaampaa treeniä, älä unohda aluksi mainitsemiani liikuntaohjeita mökkiläisille. Päätin nimittäin päivittää kuvalliset ohjeet videoksi. Samalla otin mukaan kuntoiluvälineen, joka löytyy jokaisesta suomalaisesta kodista. Sinkkiä tai muovia, ämpäri on aina käsillä.
Ihanaa kesää kaikille!
-
Seija Kosunen 12.7.2018 klo 21.00
Hyvä Elsi!!! Minulle tuli hiki jo pelkästä katselusta.Vastaa kommenttiin
- Tarja 16.7.2018 klo 21.00
Hei. Kiitos vinkistä. Tein harjoituksen 4 kg käsipainoilla. Jalkoja nostelin tyynyjen yli;)Vastaa kommenttiin
- Tarja 16.7.2018 klo 21.00
-
Ansu 16.7.2018 klo 21.00
Hei Elsi,Ihanaa jumppaa ! Kun laittaa kannen vesiämpärin päälle vielä rennompaa liikuttaa ämpäriä - ei loiskuta - eikä tule kylmää suihkua liian aikasin 😊Vastaa kommenttiin
- Sirkka kosunen 22.7.2018 klo 21.00
Hei Elsi, tosi tehokas ja hyvin oivallettu "mökkitreeni". Kiitos, että sain olla mukana jumpassa! t. Sirkka KosunenVastaa kommenttiin
- Sirkka kosunen 22.7.2018 klo 21.00
Lisää aiheesta

Saikkupäivä vai peittopäivä?
Sairauspoissaoloista 25–30 prosenttia on jotain muuta kuin sairastamista. Asiaa on vaikea tutkia, mutta tämä arvio on tullut vastaan eri yhteyksissä. Kun kuulin tämän ensimmäisen kerran, en ollut uskoa korviani. Sittemmin olen ajatellut, ettei se ehkä sittenkään ole mahdoton ajatus.

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?
Oletko huolissasi nuorten työelämätaidoista ja vastoinkäymisten sietokyvystä? Tuntuuko siltä, että työelämässä tarvittavia taitoja ja sinnikkyyttä ei opeteta kotona tai koulussa? Jokaisen sukupolven mielestä nuoriso on ollut pilalla, ja tämä vanha totuus tuntuu tälläkin hetkellä värittävän keskustelua nuorten työelämätaidoista.

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?
Otsikon kaltainen reaktio syntyy harmillisen usein, kun esihenkilö sanoo ”Tavataan varhaisen tuen keskustelussa ja jutellaan tilanteestasi.”. Varhaisen tuen keskustelut eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja ja esihenkilön kutsu keskusteluun voi jännittää tai jopa pelottaa. Älä huoli: keskustelun tavoitteena on tukea sinua.