Blogit

Inflaatio – toivotun vieraan epätoivottu paluu

Rahoitusmarkkinoita voidaan ajatella kansainvälisinä cocktail-kutsuina, joihin saapuu toivottuja ja usein myös pelättyjä vieraita. Rahoitusmarkkinat ovat kuin kaljakellunta Vantaanjoella: kukaan ei suoranaisesti ole isäntä, mutta tapahtuma kerää suuren osallistujamäärän.

Kuten kokkareilla usein käy, etukäteen ei voi varmasti tietää, ketkä ovat saapuvilla ja ketkä eivät. Viime vuonna vieraaksi saatiin hyvinkin epätoivottu vieras, jonka saapumista kukaan ei halunnut. Tummaan kaapuun pukeutunut Pandemian lähettiläs astui eteiseen määrätietoisin askelin. Hän oli loistanut poissaolollaan sata vuotta tehdäkseen näyttävän paluunPandemian pikkuveljet olivat piipahtaneet eteisessä muutamia kertoja vuosien varrella, mutta häiriköiksi heistä ei ollut. Nyt tilanne oli toinen.  

Kutsujen Silmäätekevät, keskuspankit ja valtiovarainministeriöt, huokaisivat syvään. Heillä ei ollut valtuuksia kieltää Pandemian virallista edustajaa osallistumasta rahoitusmarkkinoille, joille lähes kaikille on vapaa pääsy. Silmäätekevät ajattelivat toiveikkaasti, että jos uhkaavaan vieraaseen ei kiinnitä huomiota, tämä kyllästyy ja lähtee pois.  

ydille oli katettu houkuttelevia osakkeita, joukkolainoja ja valuuttoja, joita juhlijat nauttivat runsain määrin. Niitä vaihdettiin, ja niiden arvot nousivat. Puhuttiin jälkisyklisestä juhlasta, jossa kaikilla on vielä hauskaa, vaikka jotkut alkoivat jo pelätä valomerkkiä. Pandemia katseli ympärilleen ja mietti seuraavaa siirtoaan. Sitten hän nousi salin isoimman pöydän päälle, levitti kaapunsa ja julisti juhlat päättyneiksiAluksi Pandemian yllättävään julistukseen suhtauduttiin huumorilla. Rahoitusmarkkinoiden juhlissa oli vuosien varrella nähty jos jonkinmoista sukankuluttajaa, joista useimmat olivat vaarattomia, korkeintaan hieman harmillisia.  

Pandemia alkoi kuitenkin kasvaa silmissä. Osakkeista ja luottoriskisijoituksista nauttivat vieraat huomasivat juhlatarjoiluja sisältävien salkkujensa alkavan supistua. Myös moni aiemmin niin maukas lentoyhtiö tai matkailualan arvopaperi alkoikin maistua karvaalle. Alkoi äänekkään pulinan täyttämä hämmennys, joka tuota pikaa laajeni paniikiksi. Tarjoilupöydät tyhjenivät ja juhlijoiden salkut alkoivat näyttää vajailta. Kaikille juhlille tärkeä likviditeetti katosi kokonaan. 

Juhlat voivat jatkua  

Silmäätekevät kerääntyivät nurkkaan miettimään, miten palauttaa juhlijoiden usko tulevaan. Oli selvää, että poikkeuksellinen tilanne edellytti poikkeuksellisia toimenpiteitä. Tilanne oli vakava. Hetken vaihtoehtoja pohdittuaan Silmäätekevät kipusivat tyhjän pöydän päälle ja alkoivat huutaa sinne tänne poukkoileville vieraille. Rauhoittukaa, he huusivat. Likviditeettiä riittää kaikille, jatkakaa juhlintaa. Me luomme likviditeettiäKatsokaas näin, huusi keskuspankkiiri ja painoi teatraalisesti tietokoneensa enteriä. Valtiovarainsilmäätekevä painoi myös oman tietokoneensa enteriä, ja huusi: ei hätää ystävät hyvät, velkaa tehdään lisää ja juhlat voivat jatkua. 

Aluksi mikään ei tehonnut. Paniikki jatkui, ja juhlijoiden salkut tyhjenivät edelleen. Sitten rahoitusmarkkinoiden uskaliain juhlija, joka oli monet kerrat kunnostautunut pikkutunneilla laulamalla pöydän päällä My Wayn ilman paitaa, rohkeni kääntyä Silmäätekevien puoleen ja pyytää likviditeettiä. Hän tarjoili sitä epäileville vieraille, jotka ottivat sitä vastaan ja ammensivat salkuistaan teknoyhtiöiden osakkeita uskalikolle. Hetken mietittyään monia alkoi harmittaa. Aikoiko uskalikko kerätä heidän arvopaperinsa ja antaa korvikkeeksi vain ilmaista likviditeettiä? Pian paniikki kääntyi epäuskoksi ja epäuskosta luottavaisuudeksi. Nyt kaikki rynnivät hakemaan ilmaista likviditeettiä, ja juhlat alkoivat elpyä. Luottoriskijuhlijat jo virittelivät karaokelaitteistojaan ikuisen ja rajattoman likviditeetin uskossaan. Tunnelma oli kuten ennen. 

Huomenna hän tulee? 

Silmäätekevät katselivat voipuneinamutta onnellisina juhlatunnelman palaamista. Pandemiakin oli jo eteisessä, jonne vakavamieliset Valkotakkijuhlijat olivat sen häätäneet. Pandemia oli saanut suurta hävitystä juhlatunnelmaan: pöydät olivat sikin sokin ja seinille ripustetut taulutkin olivat vinossa. Silmäätekeviä myös huoletti runsas likviditeetti, jota oli surutta jaettu kaikille halukkaille. Velkaakin oli otettu enemmän kuin yli 60 vuoteen. Huolta lisäsi myös se, että osa juhlijoista oli tullut selvästi riippuvaiseksi likviditeetistä, jota Silmäätekevät lupasivat edelleen jakaa rajatta kaikille juhlijoille. 

Ehkä tästä selvitään, Silmäätekevät supisivat keskenään. Aletaan vain pikkuhiljaa rajoittaa likviditeettiä ja sitten kerätään se pois, yksi ehdotti. Toinen taas kantoi huolta Populistista, joka alkoi rähjätä heti, jos likviditeetin rajoittamisesta edes keskusteltiin. Tasapaino oli kuitenkin saavutettu, ja kaikki olivat suurin piirtein tyytyväisiä. 

Juhlasalin ovi avautui. Sisään astui hiukset pystyssä hahmo, joka muistutti lähinnä saarivaltion pääministeriä. Harmittoman oloinen Selittäjä, jotka monet muistivat kauan sitten tavanneensaHäntä olikin kaivattu. Nuorimmat juhlijat eivät häntä tunnistaneet, ja monet menivätkin tervehtimään uutta juhlijaa. Uusi vieras raapi päätään ja sekoitti jo ennenkin epäjärjestyksessä olevia hiuksiaan esittäytyessään.  "Olen Inflaatio, hauska nähdä pitkästä aikaa. Veljeni Hyperkin on tulossa, mutta hänellä vielä kestää. Olkaa kuitenkin huoleti, hän kyllä saapuu." 

Esko Torsti
allokaatiojohtaja
Ilmarinen
etorsti 
(Twitter.com)

Miten inflaatio on käyttänyt pitkällä aikavälillä tähän mennessä? Katso täältä: Inflaatio | Findikaattori.fi Lähde: Tilastokeskus 

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 12.12.2024

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Blogit 27.11.2024

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa

Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita