It Gets Better – työelämässäkin!
Puhetta nuorista työelämässä riittää ja hyvä niin: nuoret rakentavat tulevaisuuden ja meidän vanhuuden. Ihania uutisia kuitenkin kantautuu meille, jotka olemme ohittaneet neljänkympin rajapyykin. Voimme unohtaa vitsit "parasta ennen päivästä", sillä nyt on jotain mitä odottaa.
Puhetta nuorista työelämässä riittää ja hyvä niin: nuoret rakentavat tulevaisuuden ja meidän vanhuuden. Ihania uutisia kuitenkin kantautuu meille, jotka olemme ohittaneet neljänkympin rajapyykin. Voimme unohtaa vitsit ”parasta ennen päivästä”, sillä nyt on jotain mitä odottaa.
Ilmarisen Future Score -testi mittaa työntekijöiden ja työnantajien osaamista ja uudistumiskykyä tulevaisuuteen. Testin tuloksissa yli kuusikymppiset ovat todellinen voimavara yrityksille. He omaavat muita paremmat verkostot, tuntevat toimialan ja omat vahvuutensa, vaikka eivät ole kovinkaan hanakoita kokeilemaan uutta teknologiaa.
Testissä alle kolmekymppiset ovat joustavia ja kansainvälisiä, mutta heidän heikkouksinaan ovat kuusikymppisten vahvuudet: toimialatuntemus, itsetuntemus ja ehkä hieman yllättäen myös ammatilliset verkostot. Osallistuminen ja palautteen antaminen ovat myös keskimääräistä heikompia taitoja alle kolmekymppisillä.
Johtajuus vaatii pelisilmää ja kokemusta
Mediastrategi ja tietokirjailija Lilly Korpiola puhuu myös iän puolesta. Suuret johtajat ovat ikääntyneitä ja sen kautta kokeneita. Kuusikymppinen on hänestä jopa nuori, jos valtiota pitäisi johtaa. Täytyy olla nähnyt ja kokenut riittävän monta (työ)elämänkaarta, jotta pystyy johtamaan uskottavasti. Kaaret auttavat erottamaan oleellisen olemattomasta, luovimaan kompleksisuudessa ja ohjaamaan muita sellaisessa hetteikössä, jossa tällä hetkellä tarvomme. Jyvien erottaminen akanoista vaatii sekä pelisilmää että myös kokemusta.
Asiakkaat arvostavat rekrytoinneissa nuoruutta ja sen tuomaa rohkeutta ja intoa. En kuitenkaan usko, että nämä ominaisuudet korreloisivat suoraan iän kanssa. Toisaalta pähkitään, miten niin monelta nuorelta puuttuu kokonaiselämänhallinta, jota taas iäkkäämmiltä sanotaan löytyvän paremmin. Tämä on myös oma kokemukseni. Jossain yrityksissä kokeillaankin tämän vuoksi työpareja, joista toinen on juuri työelämään tullut, toinen taas pitkät kaaret kokenut.
Motivoitunut kuusikymppinen
Kahvipöytäkeskustelussa puhuttiin motivaatiosta ja iästä. Muutamat olivat vankasti sitä mieltä, että työnantaja voi olla varmempi ikääntyneiden motivaatiosta, koska monella yli kuusikymppisillä on taloudellinen turva ja varallisuus sillä tolalla, että voisi halutessaan jäädä eläkkeelle. Lisäksi tuntuma keskustelussa oli, että ikääntyneet sairastavat vähemmän ja näin kulut poissaolopäivistä ovat pienempiä kuin nuoremmista työntekijöistä.
Uudessa työelämässä verkostot ovat se juttu. Samoin itsetuntemus, kun kokonaiselämänhallinta ja itsensä johtaminen korostuvat. Johtamisessa painottuvat useat kaaret. Ja bonuksena ruuhkavuodet ovat useimmilla kuusikymppisillä takana.
Meillä kaikilla on siis hyvää odotetavissa. Eläköön kuuskymppiset! It gets better - työelämässäkin.
Katja Atsar
Johtava valmentaja, Ilmarinen
@kmatsar
Kirjoittaja tekee työtä johtamisen parissa ja vastaa Ilmarisen ideakiihdyttämö Wauhdittamosta, innostuu helposti ja löytää keinot esteiden ylitykseen.
- Tee Ilmarisen testi ja tarkista, kuinka valmis sinä olet tulevaisuuden työelämään! futurescore.ilmarinen.fi
- Tutustu Ilmarisen Parempaa työelämää -palveluihin
- Tutustu ja ilmoittaudu mukaan Ilmarisen Parempaa työelämää -valmennuksiin.
Lisää aiheesta
Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.
Hyvästit taukohuoneelle - täältä tullaan eläke!
Kollegat ja kaverit kyselevät, miltä tuntuu lähteä eläkkeelle. Olen huomannut vastaavani jokaiselle eri tavalla, koska rehellinen vastaus on: en tiedä.
Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?