Blogit

Askeleita kohti hiilineutraaleja eläkevaroja - Miten asetetaan päästövähennystavoitteita indeksisijoituksille?

Kun tavoittelemme eläkevarojen sijoittamista hiilineutraalisti vuoden 2035 loppuun mennessä, meidän on käytävä läpi kaikki mahdollisuudet pienentää hiilijalanjälkeä. Yksi tärkeä keino on kiinnittää huomiota siihen, millaisia indeksejä passiiviset sijoitustuotteemme seuraavat.

Ilmarisella vastuullisen sijoittamisen periaatteita sovelletaan kaikkiin omaisuusluokkiin. Olemme jo pitkään integroineet ESG-asioita (ympäristövastuuseen, sosiaaliseen vastuuseen ja hallintotapaan liittyvät asiat) suorissa aktiivisissa sijoituksissamme, mutta havaitsimme tarpeen sisällyttää vastuullisuusnäkökulmia paremmin myös ulkoisiin passiivisiin sijoituksiimme 

Markkinoilla oli jo olemassa useita passiivisia ESG-tuotteita, mutta yksikään niistä ei tuntunut sopivalta sijoitusstrategiaamme, koska kaikkiin oli lisättynä meidän kannaltamme ylimääräisiä ESG-kriteerejä. Halusimme kehittää tuotteita, jotka olisivat yleisesti hyväksyttyjä ja helposti ymmärrettäviä, eivätkä vain räätälöityjä omaan käyttöömme 

Teimme yhteistyötä sekä indeksitarjoajan että ETF-talojen kanssa. Meidän piti tehdä joitain pieniä kompromisseja alkuperäisiin toiveisiimme, mutta ne olivat hyvin vähäisiä ja olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Nyt kehittämämme ESG-tuotteet ovat saatavilla kilpailukykyiseen hintaan ja niissä on huomioitu vastuullisuus tavalla, joka sopii sijoitusstrategiaamme. 

Rahastoissa koolla on merkitystä  

Jos jokaisella sijoittajalla on vain omiin tarpeisiin sopivia, pitkälle räätälöityjä tuotteita, mikään niistä ei kasva riittävän likvidiksi laajemmalle yleisölle. ESG-rahastot, joihin me osallistumme, ovat kooltaan suuria. Meille ei ole ollut ongelma sijoittaa yhdessä päivässä satoja miljoonia.  

Olemme yhteensä siirtäneet rahaa perinteisistä passiivista rahastoista ESG-rahastoihin viimeisen reilun puolentoista vuoden aikana yli neljä miljardia euroa. Matkan varrella huomasimme, että lähestymistapamme passiivisiin ESG-tuotteisiin on hyödyllinen myös muille sijoittajille. Olemme tahattomasti vaikuttaneet monien muiden sijoittajien salkkuihin osallistumatta kuitenkaan aktiivisesti heidän sijoitustoimintaansa. 

ESG-periaatteita hyödyntävillä ETF-tuotteilla on suuri vaikutus siihen, miten pääoma on jaettu. Meille nämä tuotteet ovat osa perusallokaatiota, eikä mikään erillinen teema. Kilpailukykyisillä hinnoilla ja rahaston riittävällä koolla sekä palveluntarjoajiin vaikuttamalla voimme kasvattaa pääomien suuriakin virtoja ESG-tuotteisiin.  

Merkittävimpien ETF-tarjoajien mukaan rahavirrat ovat jo suuria ja kasvavat edelleen. Maailman suurimman varainhoitajan BlackRockin mukaan viime vuoden aikana ESG-rahastoihin sijoitetut varat kolminkertaistuivat 55 miljardiin dollariin. Myös alkuvuoden 2020 tahti on ollut kova: huhtikuun loppuun mennessä ESG ETF-tuotteisiin sijoitetut pääomat ylittivät jo 20 miljardia dollaria. Myös hieman pienemmillä toimijoilla DWS:ltä ja Amundilta on tullut markkinoille ulos satoja uusia ESG-tuotteita. Rahavirrat vastuullisiin rahastoihin ovat selvässä kasvussa.  

Vastuullinen indeksi kirittää yhtiöitä ilmastotoimiin 

Emme halua määritellä muille, mikä vastuullisuuden huomioiva indeksi on paras. Meille sopivin on ollut MSCI ESG Leaders -indeksiperhe. Myös uusin ETF-sijoituksemme, Amundin heinäkuun alussa julkaisema rahasto, seuraa kyseistä indeksiä.  

Meillä on jo suurin osa passiivisista osakesijoituksistamme vastuullisissa tuotteissa ja näkisimme mielellämme lisää ESG-tuotteita myös korkosalkussamme. Tulevaisuudessa haluaisimme nähdä markkinoiden käyttävän nykyisiä ESG-indeksejä yleisindekseinä, jotta meillä ei enää varsinaisesti olisi erillisiä ESG-tuotteita, vaan kaikki rahastot täyttäisivät vähimmäistason ESG-integroinnista.   

Ilmastotavoitteidemme mukaisesti odotamme kaikilta sijoituskohteiltamme päästövähennyksiin tähtääviä toimenpiteitä. Jatkossa tämä koskee myös epäsuoria sijoituksiamme. Olemme vaikuttaneet indeksien tuottajaan niin, että se ottaisi hiiliriskin osaksi myös laajan ESG-indeksin kriteerejä, ei vain vähähiilisten indeksien kriteerejä. Tämä kirittää yhtiöitäkin laajemmalla rintamalla ilmastotoimiin, jotta ne pääsisivät mukaan tai pysyisivät indeksissä. Tällä tavoin voimme luoda konkreettista muutosta.  

Niina Arkko 
@ArkkoNiina 
Vastuullisen sijoittamisen analyytikko 
Ilmarinen 

  • Lauri Oinonen 12.7.2020 klo 10.11
    Paras ilmastopoliittinen sijoitus olisi hallitusohjelman mukaan sijoittaa rahaa maamme vähäliikenteisten ratojen kunnostamisen ja liikenteeltä suljettujenkin ratojen käyttöön ottamiseen. Näin saataisiin radat tietenkin sähköistettyinä tai biokaasulla liikennöityinä raidelgistiikka tuplattua tai riplattuakin, kun hidasta tavaraliikennettä voitaisiin ohjata pois pendoliinojen ja IC-junien radoilta mielekkäimmille reiteille.
    Vastaa kommenttiin
  • Asiantuntija 13.7.2020 klo 17.27
    Seuraava hallitus tekee erilaista ilmastopolitiikkaa. Kestävää, kansainvälistä ja Suomen edun mukaista. Nykyhallituspuolueet ja heidän ilmastoideologiansa vahingoittaisi Suomen taloutta ja kansan hyvinvointiä. Siksi sitä ei toimeenpanna ollenkaan.
    Vastaa kommenttiin
  • Otto Huusinen 17.7.2020 klo 01.29
    Toki nyt kun Kiina ym. suht pienet saastuttajat maat eivät vielä ole tajunneet iteaa... Suomella on ehdottomasti paras mahdollisuus laittaa kaikki passiviset sekä aktiiviset sijoitukseet hiilineutralisuuteen. Suomen osuus tässä pelissä on varsin merkittävä, täällähän saa sähkö töpselistä ja rahaa seinästä. Ei tarvi polttaa mitään epä-hiili-neutraalia paitsi veronmaksajan rahaa!
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 23.4.2024

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Työkyvyttömyyseläkettä haetaan eniten mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Erityisesti nuorten työkyvyttömyyden pitkittyminen on huolestuttavaa, koska heillä olisi paljon työvuosia jäljellä. Miksi kuitenkin yhä useampi mielenterveyssyistä ammatillista kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen?

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Blogit 15.4.2024

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Meiltä on viime aikoina kyselty, mitä hallituksen leikkauspuheet tarkoittavat. Lisäksi moni pohtii omalta kohdaltaan, pieneneekö oma eläke, pääseekö vielä osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai tuleeko ensi vuonna indeksikorotusta. Kaikesta voi päätellä, että julkinen keskustelu on herättänyt huolta niin työelämässä yhä olevissa kuin eläkeläisissä.

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Blogit 4.4.2024

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?

Työuraa ei voi ainakaan koko matkalta painella maaliin asti täydellä vauhdilla ja itseään jatkuvasti ylittäen. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää, että sovitamme ja muokkaamme työtä elämäntilanteeseen sopivaksi. Sekä työssä olevasta että työelämään tulevasta työvoimasta täytyy pitää hyvää huolta. Miten voisimme entistä paremmin huomioida työn vaatimusten lisäksi työntekijöiden perustarpeet, elämäntilanteen ja terveydentilan?

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita