Rakennamme kestäviä koteja
On tärkeää rakentaa kodit kestäviksi, toimiviksi, terveellisiksi ja turvallisiksi. Painotamme rakennuttamisen hankinnoissa vähähiilistä ja vastuullista rakentamista.
Me Ilmarisessa rakennutamme koteja nyt tässä ja mahdollisesti muuttuviin elämäntilanteisiin.
Kotien rakentamisessa on tärkeää, että ne rakennetaan kestäviksi, toimiviksi, terveellisiksi ja turvallisiksi. Asukkaat vaativat yhä enemmän sitä, että rakentaminen ei tuhoa ympäristöä ja että ilmastonmuutos otetaan kaikin tavoin huomioon. Tässä työssä ratkaisevaa on hyvä yhteistyömme niin viranomaisten, rakennusliikkeiden kuin suunnittelijoiden ja konsulttien kanssa.
Kun koteja rakennetaan, ilmastotoimissa keskeisiä ovat vaatimukset ja odotukset suunnittelijoille ja rakennusliikkeille. Kaikissa rakennuttamisen hankinnoissa painotamme kestävän, vastuullisen ja vähähiilisen rakentamisen tavoitteita.
Pyrimme käyttämään kiertotalous- ja hukkatuotteita
Tarvitsemme myös läheistä yhteistyötä materiaalitoimittajien kanssa. Se on tärkeää vähähiilisten materiaaliratkaisujen löytämisessä. Pyrimme käyttämään rakentamisessa sekä kiertotalous- että niin sanottuja hukkatuotteita. Hukkatuotteiksi kutsutaan tuotteita, jotka jäävät rakennushankkeista ylimääräiseksi. Yritykset kehittävät uusia kiertotaloustuotteita ja tarjoamaa, ja uskon, että tarjoaman lisääminen siirtää valinnat pois niin sanotuista neitseellisistä tuotteista.
Tehtävää on vielä paljon: muun muassa lainsäädännön tulee pysyä tässäkin mukana. Meistä ei tule kiertotalousmaata, jos kyseisten tuotteiden käyttö on hankalaa tai jopa mahdotonta. Tässä tarvitaan nyt tiivistä yhteistyötä, ja onneksi ollaan menossa erittäin hyvään suuntaan. Liikaa vuoropuhelua ei kuitenkaan ole koskaan. On tärkeää, että vähähiiliset materiaalit ovat turvallisia, terveellisiä, taloudellisia ja kestäviä.
Työmailla tarvitaan nyt energiatehokkuutta
Työmaalla olennaista on oppia ja jakaa parhaita käytäntöjä koko arvoketjun toimijoille. Työmailla tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi käytettävään energiaan, vähäpäästöiseen logistiikkaan ja sähköisiin työkoneisiin.
Tämä korostuu erityisesti nyt, kun energia on Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan takia erittäin kallista. Kaikki energiatehokkuutta parantavat toimet tulee ottaa työkalupakkiin ja varmistaa, että ne myös toteutetaan.
Tärkeää on myös koko rakennustoimialan yhteistyö – mitä useampi meistä rakennuttajista vaatii vahvoja ilmastotoimia, sitä nopeammin ala siirtyy vähähiiliseen rakentamiseen ja löytää siihen uusia ratkaisuja.
Käytännön esimerkkejä ilmastotoimista rakennusvaiheessa
- Käyttämällä vanhoja runkoja pienennämme rakentamisen aikaista hiilijalanjälkeä.
- Muutamme alan toimijoiden ajattelua ja vaatimuksia kestävästä, vähähiilisestä ja kiertotaloutta hyödyntävästä toiminnasta rakennusyrityksille ja materiaalitoimittajille.
- Käytämme kiertotalousmateriaaleja aina kun mahdollista, esimerkiksi hukka- , ylijäämä- ja purkumateriaaleja.
- Käytämme rakentamisvaiheessa päästötöntä energiaa sekä vähäpäästöisiä ja päästöttömiä työmaakoneita ja -laitteita.
- Vaadimme logististen kuljetusten optimointia ja vähäpäästöisyyttä.
- Työmaa-alueet on suunniteltava niin, että kierrätys materiaalilajeittain on mahdollista.
- Pää- ja aliurakoitsijoiden pitää kouluttaa ja opastaa työmaiden työntekijöitä toimimaan kestävästi.
- Teemme yhteistyötä energia- ja materiaaliteollisuuden kanssa.
Nyt meidän on tehtävä kaikkemme, että me toimimme alana edelläkävijöinä energiatehokkuus- ja ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa.
Tämä tehdään vain ja ainoastaan yhdessä!
Niina Nurminen
rakennuttajapäällikkö, Ilmarinen
@niina_nurminen (twitter.com)
Lue lisää:
- Kestävää rakentamista korostavaa World Green Building Week (figbc.fi) -teemaviikkoa vietetään 12. - 16.9.2022. Suomessa sen järjestää kestävästi rakennetun ympäristön verkosto Green Building Council Finland (figbc.fi). Ilmarinen on sen jäsen.
- Ilmarisen ilmastotoimista voit lukea tarkemmin ilmastotiekartastamme.
-
Tapio Miettinen 14.9.2022 klo 06.57
No jo oli aikakin. Asuntojen kestävyyden parantamista on odoteltu. Rakentamisen laatuun onkin kiinnitettävä enemmän huomiota.Vastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.
Hyvästit taukohuoneelle - täältä tullaan eläke!
Kollegat ja kaverit kyselevät, miltä tuntuu lähteä eläkkeelle. Olen huomannut vastaavani jokaiselle eri tavalla, koska rehellinen vastaus on: en tiedä.
Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?