Tomi Hussi, muotokuva.
Blogit

Salli, älä syrji

Pride-viikko nostaa yhdenvertaisuuden valokeilaan. Sallivuuden ilmapiiri on onneksi vahvistunut vuosi vuodelta ja moniarvoisuus on entistä hyväksytympää. Suvaitsevuutta tarvitaan välttämättä myös työelämässä.

Yhdenvertaisuus on tullut kaapista

Vietin juhannusviikon perheeni kanssa Isossa Omenassa. Oli kiva ja samaan aikaan aika jännäkin nähdä jo lentokentällä mainoskylttejä ”You are in a Pride country now”. Ainakin New Yorkissa yhdenvertaisuus oli katukuvassa vahvasti esillä. Emme näyttäisi Suomessa olevan juurikaan isoa maailmaa perässä ainakaan some -keskustelujen valossa. Ja hyvä niin!

Terveen työyhteisön tunnuspiirre on tänä päivänä se, että jokaista arvostetaan juuri sellaisena kuin hän on. Ahdistus kahlitsee ihmistä, kun taas avoin vuorovaikutus edistää samaan aikaan sekä yksilön hyvinvointia että yrityksen uusiutumisen kannalta olennaista uusien ideoiden syntymistä. Muun muassa luovan luokan käsitteen luonut Richard Florida on puhunut paljon avoimen ja suvaitsevan ilmapiirin merkityksestä innovatiivisuuden taustalla.

Sekä-että ei ole mahdollista

Yrityksen yhdenvertaisuuslinjaukset ovat ohjenuora sille, miten ihmisten odotetaan työyhteisössä käyttäytyvän – ne voivat näkyä esimerkiksi yrityksen arvoissa tai henkilöstöpolitiikan dokumenteissa. Tarvitaan hyvää johtamista, jotta arvot näkyvät arjessa. Toisaalta jokaisella työyhteisön jäsenellä on myös velvoite toimia yhteisten pelisääntöjen mukaisesti. Organisaatiokulttuuri ohjaa käyttäytymistämme osaltaan myös tiedostamattamme.

Hienoimmillakaan lupauksilla ei ole kuitenkaan käytännön tasolla mitään merkitystä, jos ne eivät näy arjen vuorovaikutustilanteissa. Sallivuus, suvaitsevuus ja moninaisuuden arvostaminen ovat lopulta sangen mustavalkoisia asioita – ne joko toteutuvat tai jäävät toteutumatta.

Hyvä työelämä kuuluu kaikille

Näin Pride-viikollakin on hyvä muistaa, että syrjinnän taustalla on monenlaisia syitä. Seksuaalisen suuntautuneisuuden ohella esimerkiksi osatyökykyisyys, etninen tausta ja ikä voivat yhtä lailla olla syrjinnän taustalla. Minkäänlainen syrjintä millään perusteella ei ole oikein – piste. Paitsi epäoikeudenmukaista, se on myös haitaksi liiketoiminnalle.

Hyvän ja sallivan työelämän tulisi olla jokaisen perusoikeus. Siksi on erinomaista, että nämä teemat nousevat taas kerran laajempaankin keskusteluun. 

Tomi Hussi
tutkimusjohtaja
Ilmarinen
@TomiHussi

  • Juhani Nissilä 7.7.2019 klo 14.19
    No, voihan sitä tämmöstäki kirjoittaa, jos ei ole muita kiiruita !
    Vastaa kommenttiin
  • Marccus 9.7.2019 klo 02.31
    Koskeekohan sama ajattelu myös niitä kasvottomia vakuutuslääkäreitä, jotka määräävät ihmisten hyvinvoinnista noin yleensä pelkkien papereiden ja tulosajattelun pohjalta?
    Vastaa kommenttiin
  • Patarouva 7.6.2022 klo 11.48
    Kannattaisko viedä tämäkin arvopohja sinne oman firman juoksuhautoihin asti? Perähikiän meininkiä vielä vuonna 2022
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 12.12.2024

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Blogit 27.11.2024

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa

Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita