Eläkettä ulkomaantyöstä

Työeläkettä kertyy kaikesta tekemästäsi työstä, yleensä myös ulkomailla tehdystä. Eläke kertyy sen maan käytäntöjen mukaisesti, missä sinut on eläkevakuutettu ulkomaantyötä tehdessäsi. Ulkomailla työskentely voi vaikuttaa Suomen työeläkkeen määrään.

Voit hakea ulkomailla tehdystä työstä karttunutta eläkettä tavalliseen tapaan Suomesta, jos työskentelymaasi on ollut EU- tai ETA-maa, Sveitsi tai ns. sopimusmaa, jonka kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus.

Suomella on sosiaaliturvasopimus Pohjoismaiden, USA:n, Kanadan, Chilen, Intian, Israelin ja Australian sekä 1.2.2017 alkaen Kiinan ja Etelä-Korean kanssa.

Eläkkeet sopimuksettomista maista

Jos työskentelit maassa, joka ei kuulu EU:hun tai ETA:an ja jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta, et automaattisesti saa tällaisessa maassa ansaitsemaasi eläkettä Suomeen. Asia on kuitenkin syytä selvittää tapauskohtaisesti. Lisätietoja voit kysyä Eläketurvakeskuksesta.

Suomessa ansaittu eläke voidaan maksaa ulkomaille siellä asuvalle eläkkeensaajalle. 

Eläkkeen hakeminen ​ EU- tai ETA- maista ja sosiaaliturvasopimusmaista

Jos asut eläkettä hakiessasi Suomessa, täytä tavallinen suomalainen eläkehakemus.  Sinun tulee ilmoittaa eläkehakemuksessasi kaikki ne maat, joissa olet aikaisemmin asunut tai työskennellyt. 

Liitä hakemukseesi U-lomake, jossa kerrot ulkomaantyöstäsi. Täytä U-lomakkeeseen (Asuminen ja työnteko ulkomailla) asumis- ja työskentelyaikasi eri maissa. Liitä mukaan myös ulkomaan työskentelyäsi koskevat asiakirjat, esim. työtodistukset. Eläketurvakeskus välittää hakemuksesi työskentelymaiden viranomaisille. 

Lähetä hakemus liitteineen Eläketurvakeskukseen tai meille. Haemme eläkkeen puolestasi ulkomailta.

Eläkkeen hakeminen sopimuksettomista maista

Sopimuksettomista maista eläkkeen hakijan tulee itse huolehtia eläkkeen hakemisesta.

Asuminen ulkomailla

Jos asut eläkettä hakiessasi EU- tai ETA-maassa tai jossain sopimusmaassa, ilmoita hakemuksessasi, että olet työskennellyt tai asunut Suomessa. Silloin asuinmaasi vakuutuslaitos toimittaa hakemuksen Suomeen, ja eläkeasiasi tulee vireille myös Suomessa.​

Jos taas asut sopimuksettomassa maassa, hae eläkettä Suomessa tehdystä työstä Suomesta. Muun eläkkeen suhteen toimi asuinmaasi käytäntöjen mukaisesti.