Uutinen 11.11.2022

Elinaikakerroin vuodelle 2023 on vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2023 ja se on 0,94419. Elinaikakertoimen tarkoituksena on sopeuttaa alkavien työeläkkeiden tasoa ja eläkemenoa sen mukaan, miten odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä muuttuu.

Elinaikakerroin vahvistetaan vuosittain. Nyt vahvistettu elinaikakerroin pienentää vuonna 1961 syntyneiden vuonna 2023 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 5,581 prosenttia. Jos jatkat työssäsi omaan tavoite-eläkeikääsi saakka, elinaikakertoimen vaikutus kompensoituu. Oman tavoite-eläkeikäsi voit tarkistaa OmaEläke-palvelussamme.

Elinaikakerroin pienentää myös vuonna 2023 alkavan työkyvyttömyyden perusteella myönnettäviä työeläkelakien mukaisia työkyvyttömyyseläkkeitä lukuun ottamatta niihin sisältyvää tulevan ajan eläkkeen osuutta, johon elinaikakerrointa ei sovelleta.

Lisäksi elinaikakerroin vaikuttaa ensi vuonna myönnettäviin työeläkelakien mukaisiin perhe-eläkkeisiin, osittaisiin varhennettuihin vanhuuseläkkeisiin ja työuraeläkkeisiin.

Arvioi tulevan eläkkeesi määrää

Jos keskimääräinen elinikä jatkaa nousuaan, elinaikakerroin pienentää kuukausieläkkeitä. Elinaikakerrointa sovellettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Tavoitteena on, että työntekijät korvaisivat elinaikakertoimen eläkettä pienentävää vaikutusta olemalla työelämässä nykyistä pidempään.

Kirjautumalla OmaEläke-palveluumme voit laskurien avulla arvioida tulevan eläkkeesi määrää. OmaEläke-palvelusta löydät myös aina ajantasaiset eläketiedot, kuten sähköisen työeläkeotteen ja eläkkeellä ollessasi eläkkeen maksutiedot.

Lue STM:n uutinen (stm.fi)

Ajankohtaista

Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.

Uutinen 21.10.2022

Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – Vuoden 2023 työeläkeindeksi ja palkkakerroin vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2023. Työeläkeindeksi on ensi vuonna 2874, mikä tarkoittaa poikkeuksellisen suurta, noin 6,8 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,558. Vuoteen 2022 verrattuna palkkakerroin nousee noin 3,8 prosenttia.

Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – Vuoden 2023 työeläkeindeksi ja palkkakerroin vahvistettu
Kaksi ihmistä katsovat toisiaan ompelukoneiden äärellä, kuvituskuva.

Tiedote 19.10.2022

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksia lokakuussa lähes kymmenkertainen määrä

Eläkeasiat kiinnostavat suomalaisia nyt ennen näkemättömällä tavalla. Taustalla vaikuttaa erityisesti korkeasta inflaatiosta johtuva poikkeuksellisen suuri työeläkeindeksin korotus. Tiedonjano näkyy niin asiakaspalvelun työssä, verkkoasioinnin kasvussa kuin eläkehakemusten määrässä.

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksia lokakuussa lähes kymmenkertainen määrä
Lisää uutisia ja tiedotteita