Laura Peippo kyykyssä jumppa-asennossa Levi Wellness Clubin salissa.
Artikkelit

Koronavirus ei Peipon lentoa lopeta

Laura Peippo on 29-vuotias liikunta-alan yrittäjä, valmentaja ja äiti pohjoisesta Leviltä. Peippo on myös äänestetty Ilmarisen kisassa Suomen iloisimmaksi yrittäjäksi. Ystävät, kylänmiehet ja asiakkaat Kittilässä ovat tunteneet Laura Peipon energisenä nuorena yrittäjänä jo usean vuoden ajan, kunnes koitti koronakriisi ja jopa tämän ilopillerin hymy hyytyi - hetkeksi.

Koronavirus iski lujaa ja säälimättä paitsi ihmisten terveyteen myös yrittäjien toimeentuloon. Erityisesti viruksen tulilinjalla ovat olleet palveluammateissa toimivat työntekijät ja yrittäjät, kuten ravintoloitsijat, kampaajat ja liikuntasalien omistajat. Laura Peippo vetää Kittilässä useita ihmisiä työllistävää Levi Wellness Clubia, johon kuuluu joogastudio ja kaksi kuntosalia. Maaliskuun lopussa korona lopetti Levin sesongin ja samalla Peipon yrityksen työt kuin seinään.

Laura Peippo kirjoitti tilanteestaan Lappilainen lehdessä: ”Olen kirjaimellisesti itkenyt pelosta, huolesta, liikutuksesta, onnesta, toivosta ja epätoivosta näinä päivinä, enkä halua sitä mitenkään peitellä. Levi Wellness Club ei ole vain sali, eikä se ole minulle vain työ, vaan se on jotain paljon enemmän. ”

Vuonna 2017 Laura Peippo äänestettiin Suomen iloisimmaksi yrittäjäksi Ilmarisen järjestämässä kisassa. Päätimme kysyä suoraan Peipolta, miten kriisi on vaikuttanut todistetusti iloiseen ja energiseen yrittäjään.

– Ensimmäisenä mieleen tuli järjetön määrä kysymyksiä. Sitten iski epätoivo sekä huoli tulevaisuudesta. Tunsin pelkoa ja pohdin, miten tästä selvitään vai selvitäänkö ollenkaan? Miten käy yritykselleni? Kun valmiuslaki otettiin käyttöön, ymmärsin, että tämä on totta ja tämä tulee iskemään meihin lujasti. Olin ehkä ennen sitä vähätellyt tilannetta ja ajatellut, että ei se nyt meihin vaikuta täällä pohjoisessa, Laura Peippo pohtii. 

Vertaistuki auttaa eteenpäin

Suomen hallitus esitti maaliskuussa voimakkaan toiveen hiihtokeskuksien sulkemiseksi, kun edelleen oli havaittavissa runsasta liikennettä etelästä pohjoiseen. Viruksen leviämisen vaara oli suuri, ja myös Levi sulki ovensa. 

– Päätöksen jälkeen oloni oli surullinen, huolestunut ja epätoivoinen, mutta samalla helpottunut. Ajattelin ensin, että voimme pitää auki, mutta se tuntui moraalisesti väärältä, koska ihmisiä ohjeistettiin pysymään kotona. Päätös vapautti aikaa ja energiaa tulevan pohtimiseen. 

Jotkut yrittäjät ovat kertoneet lamaantuneensa yrityksen toiminnan äkillisestä pysähdyksestä. Mikä sinut on saanut pysymään liikkeessä?

– En oikeastaan tiedä. Olen tehnyt perusjuttuja: liikkunut, syönyt hyvin ja nukkunut. Olen puhunut tilanteestani myös aika avoimesti somessa ja sitä kautta saanut paljon vertaistukea sekä tsemppausta, joka on antanut voimaa mennä eteenpäin.

– Elämä on myös opettanut, että ei voi auttaa muita, jos ei ensisijaisesti pidä itsestä huolta, Peippo sanoo.

Sinut on Ilmarisen kisassa äänestetty Suomen iloisimmaksi yrittäjäksi. Tuolloin voittajasta kertovassa jutussa kommentoit, miten sinua häiritsee ajatus henkilökunnasta pelkkänä kulueränä ja kuinka uskot heidän työkykyynsä ja hyvinvointiinsa käytetyn rahan olevan pitkällä aikavälillä säästöä. Miten tärkeää sinulle on ollut huolehtia henkilöstösi hyvinvoinnista tässä hankalassa tilanteessa?

 – Se on tärkeää, todella tärkeää. Työntekijäni ovat kuin perhettä ja heille haluan parasta. Tunnen olevani kuin leijonaemo, joka haluaisi suojella heitä kaikelta pahalta. Tässäkin tilanteessa suurin huoli oli omista työntekijöistä, vaikka tiedän, että jos jotkut pärjäävät, niin he.

Apua täytyy osata pyytää

Mitä konkreettisia selviytymiskeinoja sinulla on ollut?

– Minulle tärkeä selviytymiskeino on rutiinit ja liikunta. Jos lipsun omista rutiineista niin huomaan, että ajaudun johonkin sellaiseen tilaan, missä en saa mitään aikaiseksi. Luonnossa kulkeminen on myös todella iso osa selviytymistä kaikissa elämän kriiseissä. Minusta on ollut hienoa, että yrittäjille on tarjottu konkreettista apua ja heidän tarinoitaan on nostettu esiin.

Vaikeat ajat ovat saaneet valtiot kääntymään itseensä päin ja haalimaan resursseja oman väen suojelemiseksi. Yhteistyö on vähentynyt. Toisaalta haastava tilanne on saanut yrittäjät tsemppaamaan ja auttamaan toisiaan. Mikä merkitys sinulle on yrittäjien vertaistuella?

– Se on todella arvokasta. Se muistuttaa, että tekee merkityksellistä työtä, kun joku haluaa auttaa sinua. Tulee sellainen fiilis, että en voi luovuttaa nyt, kun näin moni tahtoo auttaa meitä tästä selviytymään, Peippo miettii. 

Kuinka vahva luottamus sinulla on parempaan huomiseen?

– Minulla on tosi vahva usko. Kriisi antaa aina mahdollisuuden muutokselle. Ja tuntuu, että hitto jos tästä selvitään, niin selvitään mistä tahansa. Muille yrittäjille haluan sanoa, että uskaltakaa pyytää apua. Se on meille todella vaikeaa, mutta ei voi saada apua, jos ei sitä osaa pyytää. 

Laura Peippo on ideoinut liiketoiminta tueksi muun muassa kannatusjäsenyyksiä, webinaareja ja nettivalmennuksia. Peippo on myös jatkuvasti tuonut esiin omissa kanavissa muita yrittäjiä ja tukenut heidän toimintaansa.

Lue lisää:

Lisää aiheesta

Artikkelit 10.12.2024

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä

Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita