Artikkelit

Oletko palkkaamassa työntekijää? Muista nämä asiat

Vajaa puolet Suomen yrittäjistä kasvaa työnantajien sarjaan ja työllistää vähintään yhden henkilön. Se on iloinen asia: kertoohan se usein yrityksen kasvusta ja menestyksestä. Työntekijän palkkaaminen onkin yksi yrittäjän uran jännittävimpiä tapahtumia. Se tuo myös mukanaan uudenlaisia vastuita, siksi onkin hyvä tietää, mitä tilanteessa tulee huomioida.

Mitä työntekijän palkkaaminen maksaa?

Otsikon kysymys on varmasti päällimmäisenä mielessä monella ensimmäisen työntekijän palkkaamista harkitsevalla. Työntekijän palkkaaminen kustantaa enemmän kuin pelkän työntekijälle maksettavan palkan, sillä työnantajan maksettavaksi tulevat niin kutsutut palkan sivukulut eli työnantajamaksut.

Nämä pakolliset työnantajamaksut ovat arviolta noin 20 prosenttia työntekijän palkasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijä, jonka kuukausiansio on 2 000 euroa, maksaa pakollisine sivukuluineen työnantajalle noin 2 650 euroa kuukaudessa.

Työnantajamaksut – mitä ne oikein ovat?

Palkan lisäksi työnantajan on huolehdittava veron ennakonpidätyksestä sekä muista lain velvoittamista tilityksistä. Työnantajan kontolla on siis esimerkiksi vakuutusten ottaminen ja maksujen tilittäminen myös työntekijän puolesta. Pakollisia työnantajamaksuja ovat

  • työeläkemaksu eli TyEL-maksu
  • tapaturmavakuutusmaksu
  • työttömyysvakuutusmaksu
  • ryhmähenkivakuutus
  • sairausvakuutusmaksut.

Tutustu näihin syvemmin työnantajamaksuja käsittelevässä artikkelissamme »

Kokeile palkkalaskuria

Jos haluat näppituntuman siihen, miltä maksut sinun tapauksessasi näyttäisivät, kokeile palkkalaskuriamme. Laskuri erittelee työntekijälle maksettavat palkkakulut, työnantajan muut kustannukset sekä työntekijän palkasta vähennettävät kulut.

Selvitä, mitä työntekijän palkkaaminen maksaisi sinulle – kokeile palkkalaskuria »

 

Mitä TyEL-vakuutuksesta pitää tietää? 

Työnantajan eläkevakuutuksella, eli TyEL-vakuutuksella, huolehdit työntekijäsi eläketurvasta. Eläketurva on osa suomalaista sosiaaliturvaa, ja siksi siitä huolehtiminen on lakisääteistä eli pakollista. Sinun tulee ottaa TyEL-vakuutus, kun työntekijäsi

  • on 17–67-vuotias ja 
  • maksat hänelle palkkaa vähintään 61,37 euroa kuukaudessa vuonna 2021. Vuonna 2022 summa on 62,88 euroa. 

TyEL-maksu on tietty prosentti palkoista, jotka työnantajana maksat työntekijöillesi. Työnantajana maksat osan TyEL-maksusta ja loput maksaa työntekijä itse. Työantajana perit työntekijän osuuden palkasta palkanmaksun yhteydessä ja maksat koko TyEL-maksun Ilmariseen.  Työntekijän osuus TyEL-maksusta riippuu työntekijän iästä. Osuudet ovat vuonna 2022 samat kuin vuonna 2021 eli 

  • 17–52-vuotiailla sekä 63 vuotta täyttäneillä 7,15 prosenttia ansioista  
  • 53–62-vuotiailla 8,65 prosenttia ansioista.   

Työnantajana asiakashyvitys pienentää vakuutusmaksuasi. Hyvitys perustuu työeläkeyhtiön vakavaraisuuteen ja toiminnan tehokkuuteen. Saat asiakashyvityksen, kun TyEL-vakuutuksesi on voimassa ja olet niin sanottu sopimustyönantaja. 

Tutustu TyEL-vakuutukseen »

Sopimustyönantaja vai tilapäinen työnantaja?

Työntekijöiden eläketurvasta tulee huolehtia riippumatta siitä, oletko työnantajana pitkäaikainen vai tilapäinen. Myös kotitaloustyönantajan tulee eläkevakuuttaa työntekijänsä. Jos olet tilapäinen työnantaja, et tarvitse TyEL-vakuutusta. Riittää, että hoidat eläkevakuuttamisen maksamalla TyEL-maksut.

Selvitä, oletko sopimustyönantaja vai tilapäinen työnantaja »

 

Muista ilmoittaa maksamasi palkat tulorekisteriin  

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot. Esimerkiksi TyEL-maksu muodostuu tulorekisteriin tehtyjen palkkailmoitusten perusteella. Sinun tuleekin ilmoittaa kaikki maksamasi palkat tulorekisteriin. Muista tehdä ilmoitus viiden päivän kuluessa palkanmaksusta ja jokaisen palkanmaksun jälkeen.  

Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin »

 

Pidä huolta työntekijöittesi työkyvystä – heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien  

Osaava ja työkykyinen henkilöstö on yrityksesi avainvoimavaroja. Työntekijöitten työkykyyn kannattaa siis panostaa – heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Se on myös taloudellisesti kannattavaa, niin yritykselle kuin sen työntekijöillekin. Mutta mistä lähteä liikkeelle? Aikaa ei tunnu aina riittävän edes kaikkien töiden tekemiseen.  

Me rakensimme asiakkaidemme avuksi TyökykyAreenan. Se on palvelukokonaisuus, josta löydät tutkittua tietoa, uusia ideoita ja arjen työkaluja työkyvyn tukemiseen. Käytössäsi on käytännön työkaluja kyselytutkimuksista erilaisiin oppaisiin ja lomakkeisiin. 

TyökykyAreena tarjoaa räätälöityä tukea työnantajalle, esihenkilölle, työntekijälle ja yrittäjälle. Löydät sieltä käytännön tukea näihin teemoihin:  

  • mielenterveys  
  • tuki- ja liikuntaelinterveys
  • varhainen tuki  
  • työterveysyhteistyö  
  • tiedolla johtaminen. 

Tutustu TyökykyAreenaan »

Miksi työntekijöiden työkyvystä kannattaa huolehtia? Kokeile sairauspoissaololaskuria 

Ehkä mietit, miksi työkykyasioita pitäisi miettiä, kun mitään ongelmiakaan ei ole. Työkykyyn kannattaa kuitenkin panostaa, sillä sairauspoissaolot tulevat työnantajalle kalliiksi. Tekemättä jääneestä työstä koituu kustannuksia, samoin sijaisen palkkaamisesta. Sairauspoissaoloja vähentämällä yrityksesi voi säästää merkittäviä summia. Sairauspoissaololaskurilla voit arvioida työntekijän sairauspoissaoloista aiheutuvia kustannuksia. Kokeile laskurilla, kuinka paljon sairauspoissaolojen vähentyminen lisää liiketulostasi. 

Kokeile sairauspoissaololaskuria »  

Muista järjestää työterveyshuolto  

Suomessa työnantajan velvollisuus on järjestää työterveyshuolto kaikille työntekijöille. Työterveyshuollon on oltava ennaltaehkäisevää ja työkykyä edistävää. Siihen voi halutessaan liittää myös sairaanhoidon. Työterveyshuolto tulee järjestää   

  • tasapuolisesti ja maksuttomasti 
  • perustuen yrityksen työolosuhteisin, työn vaaroihin ja riskeihin sekä työn ja työolosuhteiden muutoksiin. 

TyökykyAreenasta löydät kattavasti tietoa työterveysyhteistyöstä lähtien työterveyskumppanin valinnasta toiminnan kehittämiseen.  

Miten valitsen työterveyskumppanin? » 

Lue lisää työterveysyhteistyöstä »  

 

Osta TyEL-vakuutus Ilmarisesta  

Kun on aika ottaa TyEL-vakuutus, saat sen meiltä käden käänteessä. Olemme vakavarainen työeläkeyhtiö, jolla on alan parhaat sijoitustuotot. Edistämme parempaa työelämää ja tarjoamme työeläkevakuutuksen kilpailukykyiseen hintaan. Lue lisää siitä, miksi sinun kannattaa tulla Ilmarisen asiakkaaksi.

Osta tai siirrä TyEL-vakuutus » 

Jos tarvitset yrittäjän eläkevakuutuksen itsellesi, hoituu sekin meillä muutamassa minuutissa. Yhtä helposti voit myös siirtää olemassa olevat vakuutuksesi meille.  

Osta tai siirrä YEL-vakuutus »

Lisää aiheesta

Artikkelit 10.12.2024

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä

Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita