Artikkelit

Hoida kesä- ja kausityöntekijän vakuutus kuntoon ajoissa

Pian kesätyöntekijät aloittavat työrupeamansa ja on mietittävä heidän eläkevakuuttamistaan. Muistathan myös, että kaikki maksetut palkat ja palkkiot tulee ilmoittaa tulorekisteriin - myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat ilman euromääräistä alarajaa.

Kesätyöntekijöitä työskentelee toimistojen lisäksi yhtä lailla kodeissa ja pihamailla. Välttämättä ei tule ajatelleeksi, että omaan kotitalouteen palkattu lapsenvahti tai nurmikonleikkaajakin tulee eläkevakuuttaa.

Velvollisuus vakuuttaa työntekijä koskee tiettyjen reunaehtojen täyttyessä jokaista työnantajaa – niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä. Kokosimme alle tietoa kausityövoiman vakuuttamisesta.

Milloin työntekijät vakuutetaan?

Jos työntekijäsi kuukausipalkka on yli 62,88 euroa (vuonna 2022) ja hän on 17–67-vuotias, tulee sinun huolehtia hänen työeläkevakuutuksestaan (TyEL). 

Eläketurva on vastuullasi silloinkin, kun

  • palkkaat eläkeläisen (alle 68-vuotias)
  • kun vuokraat työntekijän toiselle työnantajalle
  • kun lähetät työntekijäsi ulkomaankomennukselle

Eläketurva ei ole vastuullasi, kun

  • työntekijä tekee sinulle töitä jonkun muun yrityksen, esimerkiksi työvoimanvuokrausyrityksen kautta
  • työntekijä tekee sinulle töitä yrittäjänä
  • työntekijä tekee sinulle töitä, mutta omistaa yrityksestäsi yli 30 prosenttia.

Tarkista laskurilla, mitä työntekijän palkkaaminen maksaa

Palkkalaskuri on oiva apu työntekijän palkkaamiseen. Laskurista näet työntekijän palkkaamisesta tai palkankorotuksesta syntyvät kokonaiskustannukset ja saat näppituntuman siihen, mitä sivukuluja maksat palkan lisäksi. Työnantajan maksamia vakuutuksia ovat tapaturmavakuutusmaksu, ryhmähenkivakuutusmaksu, sosiaaliturvamaksu, työttömyysvakuutusmaksu sekä työeläkemaksu.

Siirry palkkalaskuriin

Kausi- tai muun tilapäisen työntekijän vakuutus

Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus, ilmoita myös kesä- ja muiden tilapäisten työntekijöittesi palkkatiedot samaan TyEL-vakuutukseen. Palkkatiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkan maksamisesta. Aikaisintaan voit ilmoittaa tietoja tulorekisteriin 45 päivää ennen maksupäivää.  

Jos sinulla ei ole voimassa TyEL-vakuutusta, vakuuta työntekijäsi niin sanottuna tilapäisenä työnantajana. Palkkatiedot voit ilmoittaa helposti esimerkiksi Palkka.fi-palvelun avulla. 

Ilmarinen lähettää työnantajalle laskun TyEL-maksusta tulorekisteriin ilmoitettujen palkkojen perusteella.

Oletko sopimustyönantaja vai tilapäinen työnantaja?

Lue, miten voit ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin. 

Lue lisää sähköisestä laskusta.

Kirjaudu verkkopalveluun

Jos sinulla on voimassa oleva TyEL-vakuutus ja tunnukset työnantajan asiointiin, näet tulorekisteriin ilmoittamasi palkkatiedot ja niistä muodostuvat TyEL-maksut kirjautumalla verkkopalveluumme.

Muistilista kesätyöntekijän palkkaukseen

1. Kartoita työtehtävät ja työaika

Kartoita ne työtehtävät, joihin tarvitset kesätyöntekijän tai -tekijöitä. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet.

Nuoren työntekijän enimmäistyöaika riippuu hänen iästään. 15 vuotta täyttäneellä työaika voi olla ylitöineen enintään 9 tuntia vuorokaudessa ja 48 tuntia viikossa. Alle 15-vuotiaan työaika saa olla enintään seitsemän tuntia, eikä ylitöitä saa tehdä.

Kattavammat tiedot nuoren työntekijän työajoista saat Työsuojeluhallinon sivuilta (työsuojelu.fi).

2. Rekrytoi huolellisesti

Rekrytoi kesätyöntekijät yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijäsi. Tarkista työ- ja elinkeinotoimistosta, onko kesätyöntekijöiden palkkaamiseen mahdollista saada esimerkiksi palkkatukea tai tukeeko kaupunki jollakin tavalla nuorten palkkaamista. TE-toimistoista voi myös saada apua kesätyöntekijöiden hakemiseen.

Perehdy kesätyöseteliin (duunitori.fi) sekä Tutustu työelämään ja tienaa kesätyömalliin (kesäduuni.org). 

3. Tee työsopimus kirjallisesti

Työsopimus on hyvä tehdä kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste.

Tarkista myös, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.

4. Perehdytä työntekijä

Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain vähän aikaa.

5. Palkkalaskelma ja työtodistus

Anna kesätyöntekijälle palkanmaksun yhteydessä palkkalaskelma. Kun työsuhde loppuu, muista antaa myös työtodistus. 

Apua asiakaspalvelustamme

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään kesä- ja kausityöntekijän vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissäsi numerossa 010 195 000 (matkapuhelinmaksu/paikallisverkkomaksu).

Lue myös

Lisää aiheesta

Artikkelit 16.5.2024

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

VeliMarkissa henkilöstöasioita hoidetaan pienellä porukalla, ja siksi työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseen on otettu avuksi Ilmarisen tarjoamia työkykypalveluita. Nyt henkilöstöjohtaja ja esihenkilöt pysyvät paremmin ajan tasalla esimerkiksi työntekijöiden kuormittuneisuudesta ja voimavaroista. Oppimisympäristö antaa yrityksessä tukea ja turvaa ammatilliseen osaamiseen.

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”
Lisää ajankohtaisia artikkeleita