Artikkelit

Miten yrittäjä voi saada etuutta sairauden kohdatessa?

Yrittäjänä sinun kannattaa olla selvillä siitä, miten toimit käytännössä, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan ja sairastut vakavasti. Poimi keskeiset toimet tästä koosteesta. Muista myös, että YEL-työtulo ratkaisee maksettavan etuuden määrän riippumatta siitä, kuka etuuden maksaa. Yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen vaikutukset ulottuvat näin laajalle elämään jo kauan ennen eläkkeelle jäämistä.

Kaikki sairastavat joskus, ja myös yrittäjän kannattaa levätä ja palata töihin vasta parannuttuaan. Yrittäjänä on hyvä tietää, että myös sinun on mahdollista saada rahallista tukea sairastumisen ajalta. Jos yrittäjänä sairastut, hae päivärahaa tai korvauksia tilanteesi mukaan joko Kelasta, vahinkovakuutusyhtiöstä tai työeläkeyhtiöstä. Tarkemmat ohjeet selviävät myöhemmin tästä jutusta.

Milloin voin saada sairauspäivärahaa ja miten haen sitä?

Oikeus sairauspäivärahaan alkaa jo yhden sairastamispäivän jälkeen. Jos sairastumiseen ei liity tapaturmaa, hae päivärahaa Kelasta. Jos sairastumisesi kestää korkeintaan 10 arkipäivää, Kelasta saamasi päiväraha on YEL-päivärahaa. Jos olet sairaana pidempään, voit saada YEL-päivärahan jälkeen sairauspäivärahaa. YEL-vakuutuksesi pitää olla voimassa sairastumispäivänäsi.

Toimi näin, kun haet sairauspäivärahaa

Hakeudu terveydenhuoltoon heti kun olet sairastunut, ja hae todistus työkyvyttömyydestäsi. Kelan YEL-päivärahaa ja sen jälkeistä sairauspäivärahaa varten tarvitset lääkärintodistuksen. Jos haet päivärahaa enintään 60 päivältä, pyydä lääkäriltä A-todistus. Jos haet sitä pidemmältä ajalta, pyydä laajempi B-lääkärinlausunto.

Hae Kelasta päivärahaetuutta kahden kuukauden kuluessa siitä, kun jäit työkyvyttömäksi. Saat Kelasta yhden omavastuupäivän jälkeen ensin YEL-päivärahaa 9 päivän ajan ja sen jälkeen tavallista sairauspäivärahaa. YEL-päiväraha muuttuu sairauspäivärahaksi automaattisesti. Sairauspäivärahaa saat enintään 300 arkipäivältä.

Jos menetät työkykysi tapaturman vuoksi, hae korvausta tapaturmavakuutusyhtiöstäsi. Tapaturmavakuutus on muutamia erikseen säädeltyjä toimialoja lukuun ottamatta yrittäjälle vapaaehtoinen vakuutus.

Mitä tehdä, jos sairaus pitkittyy tilapäisesti?

Myös yrittäjänä voit hakea ammatilliseen kuntoutukseen, jos terveydentilasi on heikentynyt työntekoa haittaavasti ja olet vaarassa joutua työkyvyttömäksi. Ammatillisen kuntoutuksen avulla voit muokata yritystoimintaasi niin, että se sopii terveydentilaasi. 

Hae ammatillista kuntoutusta työeläkeyhtiöstäsi verkossa. Liitä hakemukseesi kuntoutusuunnitelma. Jos yrityksesi toimintaedellytykset ovat hyvät, voit saada työvälineiden ja työkoneiden hankintaan sekä työntekoa helpottavien välttämättömien apuvälineiden ja -laitteiden hankintaan elinkeinotukea. Ammatillista kuntoutusta voit saada määräajaksi tilanteesi mukaan.

Lisää tietoa yrittäjän ammatillisesta kuntoutuksesta löydät verkkosivuiltamme.

Miten toimin, jos paluu työelämään ei ole mahdollista?

Jos ammatillisesta kuntoutuksesta ei ole apua ja työkykysi on heikentynyt vähintään yhden vuoden ajan sairauden, vian tai vamman vuoksi, voit hakea työeläkeyhtiöstäsi työkyvyttömyyseläkettä.

Työkyvyttömyyseläkkeesi alkaa yleensä sairauspäivärahasi päättymistä seuraavan kuukauden alusta. Hae siksi työkyvyttömyyseläkettä verkossa noin kolme kuukautta ennen kuin sairauspäivärahakautesi päättyy. Liitä hakemukseen enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto terveydentilastasi. Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää aina omaan alimpaan vanhuuseläkeikään asti. Tarkista oma alin vanhuuseläkeikäsi verkkosivuillamme.

Ilmarisen asiakkaana teet hakemuksen helpoiten OmaEläke-palvelussa verkossa. Eläkepäätöksen saat arviolta yhden tai kahden kuukauden kuluessa. Muista hakea verottajalta verokortti eläkettä varten.

Lue lisää

 

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 10.12.2024

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä

Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita