Blogit

”Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille”

Takana on jälleen kaikilla tavoin mielenkiintoinen ja opettavainen, mutta samalla työn täyteinen vuosi sitten viime kesäloman. Me Ilmarisessa olemme panostaneet vahvasti asiakkaidemme työkykyriskien hallintaa tukevien palvelujen kehitykseen, kehittäneet samalla omaa toimintaamme jatkuvan parantamisen hengessä sekä haastaneet itseämme ja osaamistamme viedä näitä asioita eteenpäin poikkeusajan vallitessa. Vaikka olemme olleet todella innostavien ja mielenkiintoisten asioiden äärellä, on ihan hyvä katsoa peiliin. Miksi näin kesälomien kynnyksellä ”vähän puhalluttaa”, missä asioissa olisi pitänyt ymmärtää toimia fiksummin?

On ihan huippua tunnistaa itsessään vahva työnimu ja ”antaa palaa” silloin, kun siltä tuntuu. Ketteryys ja nopea kehittäminen valtaavat kuitenkin helposti tilaa myös vapaa-ajalta. Äkkiä voi huomata töiden jatkuvan varsinaisen työajan jälkeen, viikonloppuisin ja lomallakin, jos ei pidä varaansa.

Minulla oli ilo taannoin keskustella tunnetun yritysjohtaja ja kirjailija Petteri Kilpisen kanssa hänen uudesta kirjastaan Irtiotto. Kirjassaan Kilpinen kirjoittaa, miten hänen vaativa ja kiireinen työnsä oli syönyt elämäniloa ja energiaa enemmän kuin se antoi takaisin. Hän kertoo kirjassaan myös, miten lapsuudesta saakka kantanut unelma johdattaa lopulta johonkin aivan muuhun, syvemmin merkitykselliseen. Kirja antaa motivaatiota meille kaikille oman elämänsä irtiotosta haaveileville. Muutos elämässä on mahdollista.

Tee lomalla irtiotto arjesta

Näin kesälomien kynnyksellä me olemme kukin varmasti valmistautumassa oman arkielämämme irtiottoon ja toivottavasti toteuttamassa ainakin niitä talven aikana syntyneitä unelmia. Loman mahdollistama pysähtyminen on tervettä lomaa aivoille, jotta jaksamme olla taas luovia ja energisiä syksyn koittaessa.

Minun lupaukseni tälle kesälomalle onkin, että en täytä kalenteriani kaikenlaisilla lomasuunnitelmilla. Mökkeilen, pyöräilen, suppailen ja nautin kesän tuoksuista. Ja ihan varmasti teen jotain sellaista, josta olen talven aikana unelmoinut.

Ja koska kaikki bloggaajat rakastavat listoja, tässä on minun lyhyt vinkkilistani rentouttavaan lomaan:

  1. Älä yritä saada maailmaa valmiiksi ennen lomaa – ei se valmistu.
  2. Ampaise heti loman aluksi normaaleista rutiineista pois – vaikka päiväksi!
  3. Keskity läheisiisi ja panosta yhteiseen aikaan.
  4. Tarjoile itsellesi uudenlaisia kokemuksia ja virikkeitä, jotka tuottavat sinulle mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia.
  5. Odota syksyä innolla. Kynttilät pimenevissä illoissa, ruskan värit ja villasukat ovat kuitenkin ihania asioita työjuttujen vastapainona.

Nauti kesästä ja anna tilaa unelmille!

Kati Huoponen
osastonjohtaja, työkykyjohtamisen palvelut
Ilmarinen
@KatiHuoponen (Twitter.com)

Lue lisää

  • TyökykyAreenasta löydät tietoa ja työkaluja työkykyjohtamisen tueksi. Tutustu ja poimi vinkit työpaikkasi arkeen. 
  • Juha Hämäläinen 27.6.2022 klo 12.57
    Maailma on kaunis ja hyvä elää, kun on nuori, älykäs, terve ja varakas. Olin joskus kaikkea sitä.
    Vastaa kommenttiin
  • Tapio Miettinen 28.6.2022 klo 06.23
    Normihymistely hyväosaiselta. Ilmeisesti paljon luppoaikaa.
    Vastaa kommenttiin
  • Jukka Kaunisto 28.6.2022 klo 15.57
    Samaa mieltä. Avaa hyvä ihminen edes ikkunasi! Hyssyttelyn sijaan nyt pitää kaikkien miettiä millä noi hullut pysäytetään. En ole robotti.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 12.12.2024

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Blogit 27.11.2024

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa

Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita