Jokaisen nuoren mieli on arvokas – miten tuet nuoria työelämän alkutaipaleella?
Jokaisen nuoren mieli työpaikalla on arvokas. Miten kohtaan nuoret aidosti, arvostavasti ja hyödynnän heidän kokemuksiaan myös työpaikalla? Miten tukea nuorten hyvinvointia ja jaksamista työssä?
Tämän vuoden Maailman mielenterveyspäivän 10.10. kampanjan tavoitteena on kannustaa kohtaamaan nuoret yhdenvertaisesti. Teema liittyy myös Ilmarisen Mielellään töissä -projektiin, jonka teemana on nuorten tukeminen työelämään kiinnittymisessä ja sitä kautta työurien pidentämisessä.
Huomaa kaikki hyvä nuoressa! – työelämään siirtyminen on tärkeää nuorten itsenäistymiselle
Veera Pohjolainen, Ilmarisen asiantuntijalääkäri ja psykiatri, haluaa haastaa jokaista aikuista tukemaan nuoria heidän työelämänsä alkutaipaleella.
”Kun pohdin teemaa nuoren kohtaaminen työpaikalla ehkä ensimmäisessä työharjoittelussaan tai vaikka ensimmäisessä työpaikassaan, nousi mieleeni ajatus siitä, mitä aivan pienen vauvan kehityksessä ajatellaan tapahtuvan. Ajatellaan, että ihmisen hyvä kokemus omasta itsestä saa alkunsa siitä, mitä isän ja äidin katse kertoo pienelle vauvalle. Läheisen ihaileva, rakastava ja elävä katse synnyttää kokemuksen, että hän on hyvä ja rakastettu juuri omana itsenään.”
Vaikka työharjoitteluun ensimmäistä kertaa tuleva nuori ei ole enää lapsi, niin hänkin toivoo tulevansa nähdyksi siten, että häntä ja hänen työpanostaan arvostetaan. Huomaa hyvä eli kaikki se potentiaali, joka nuoressa on. Nuori on usein epävarma uudessa tilanteessa, ja hän kaipaa käytännön tukea, kannustusta, ja sitä, että hänenkin osaamisensa nähdään ja sitä hyödynnetään.
Nuori on myös matkalla aikuisuuteen. Se, että nuori kykenee tekemään työtä tai opiskelemaan, on tärkeää myös psyykkisen kehityksen kannalta: hän saavuttaa itsenäisyyttä, mahdollisuuden toimeentulon kautta järjestellä elämäänsä mielensä ja tarpeensa mukaan.
Nuoren itsetunto vahvistuu työssä – ja sen huomaa ulkopuolinenkin
Elina Marjamäki, Mieli ry:n nuorisotoiminnan asiantuntija haluaa innostaa jokaista aikuista ymmärtämään, että he kaikki voivat vaikuttaa vahvistavasti nuorten mielenterveyteen. Siihen ei tarvita isoja tekoja vaan monia pieniä tekoja arjessa ja aina nuoressa piilevän potentiaalin näkemistä.
Hän kertoo seuranneensa läheltä tilanteita, joissa nuori vahvistuu, löytää oman osaamisensa työelämässä ja kuinka kokonaisvaltaisesti se näkyy nuoren itsetunnossa.
”Uskoisitko, että kaupan kassalla topakasti henkkareita vaativa nuori on tärissyt kuin haavanlehti vain pari kuukautta aiemmin yrittäessään rohkaistua vaatimaan henkkareita?”
Työnantajana tai vanhempana kollegana kannattaakin aina pitää katse siinä, mitä nuoresta mahtaa kuoriutua, kun hän saa kokemusta uusista työtehtävistä ja kannustusta ja tukea. Nuorten kasvupotentiaali on valtava, ja jos me aikuiset tuijotamme liian tiukasti vain heidän tämänhetkistä osaamista ja kykyjä, niin menetämme paljon (eikä vähiten euroja), emmekä saa valjastettua nuorissa uinuvia taitoja käyttöön.
Millaisia ovat työnantajan keinot luoda sellaisia rakenteita, joiden kantamana nuorten potentiaali ja energia saadaan lentoon ja mielenterveys vahvistuu?
Viisi hyvää ohjetta nuorta kohtaavalle aikuiselle työpaikalla
1. Kiinnostu nuoresta ja kysy, mitä kuuluu ja miten työpaikalla sujuu
Ole avoin ja opi uutta. Mitä uusia näkemyksiä voit itse saada? Millaisia uusia näkökulmia työhön ja työpaikalle voidaan nuoren kautta saada? Nuorten maailma on täynnä innostusta, ideoita, unelmia, tavoitteita, näkemyksiä, ei pelkkää huolta ja murhetta.
Älä kuitenkaan pelästy, jos nousee huolia. Ei haittaa, vaikka asioihin ei ole aina ratkaisuja, vaan tärkeintä on kuunnella nuorta ja pohtia yhdessä.
2. Salli mokat ja virheet
Muista nuoren näkökulma asioihin. Hän on mahdollisesti ensimmäistä kertaa työpaikassa, kaikki on uutta ja vierasta. Rohkaise nuorta, kannusta, anna tilaa oman polun löytämiselle. On tärkeää saada ja voida olla omalla tavallaan, omana itsenään työpaikassa, mutta myös saada tukea työelämätaitoihin ja kannustusta, palautetta sekä apua tarvitessaan. Moni nuori vaatii itseltään paljon ja on stressaantunut nuoresta iästään huolimatta. Siksi on tärkeää välittää tietoa itsemyötätunnosta: riität sellaisena kuin olet.
3. Löydä nuoren vahvuudet työssä ja kerro ne hänelle
Mieti mitä vahvuuksia nuoressa näet, tuo ne esiin ja sanoita ääneen. Monen nuoren on vaikea tunnistaa omia vahvuuksiaan, mutta aikuisella voi olla tästä enemmän kokemusta. Huomioi siis ne hetket, jolloin nuori on ollut sinnikäs, avulias, osaava, idearikas. Millaisin sanoin tai tarinoin voit vahvistaa häntä? Muistele omaa ensimmäistä työpaikkaasi tai työelämäkokemusta. Millaisia epävarmuuden tunteita sinulla itselläsi oli tulevaisuuden suhteen? Kenen rohkaisevat sanat ovat jääneet soimaan mielessäsi?
4. Ilo ja huumori
Myönteisyys ja optimismi on tämän neuvon pointti. Nuorissa on iloa ja naurua. Kohtaa nuori aidosti ja pieni pilke silmäkulmassa. Yhteinen huumori tuo lähestyttävyyttä ja kohtaaminen on aidompaa.
5. Tukea ja turvaa
Työelämässä voi tulla eteen vaikeitakin vuorovaikutustilanteita tai muita haasteita. Tällöin nuorten mielenterveyttä vahvistaa se, että he saavat työkavereilta ja esihenkilöiltä tukea ja apua. Haasteista myös oppii ja siinä auttaa työnantajan jämäkkä tuki.
Veera Pohjolainen
psykiatri, asiantuntijalääkäri, Ilmarinen
Elina Marjamäki
asiantuntija, mielenterveyden edistäminen, Mieli ry
Lue lisää:
- Maailman mielenterveyspäivänä näytä vihreää valoa yhdenvertaisuudelle: mieli.fi/kymppikymppi
- Mieli ry:n sivuilta löydät Mitä Mielessä? -verkkotestin. Testi toimii välineenä, jolla voi johdatella kysymään, mitä nuorelle kuuluu ja keskustelemaan hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista asioista, ja tasavertaisen yhteyden synnyttäjänä nuoren ja aikuisen välillä.
- Ilmarisen juhlistaa tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan suomalaisten eläkkeiden turvaajana ja työelämän kumppanina. Juhlavuoden teemana on nuorten tukeminen työelämään kiinnittymisessä ja sitä kautta työurien pidentäminen. Lue lisää Mielellään töissä -projektista.
- Ilmarisen TyökykyAreenasta löydät tietoa mielenterveyden tukemisesta työpaikalla. Tutustu TyökykyAreenaan.
-
Juha värtinen 17.10.2021 klo 14.59
Kyllähän ammattioppilaitoksissa pitäise olla käytännön töitä opiskelin lisäksi,näin nuori pääsisi"sisään"tulevaan ammattiin.Vastaa kommenttiin
-
Juha värtinen 17.10.2021 klo 15.01
kyllähän ammattioppilaitoksissa pitäisi olla enemmän työhön liittyvää käytännön harjoittelua,jolloin nuori pääsee paremmin sisään tulevaan ammattiinnVastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.
Hyvästit taukohuoneelle - täältä tullaan eläke!
Kollegat ja kaverit kyselevät, miltä tuntuu lähteä eläkkeelle. Olen huomannut vastaavani jokaiselle eri tavalla, koska rehellinen vastaus on: en tiedä.
Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?