Tiedote 24.10.2014

Osavuosiraportti 1.1.−30.9.2014: Sijoitustuotto ylsi 5,7 prosenttiin

Ilmarisen sijoitussalkun tuotto ajalla 1.1.−30.9.2014 oli 5,7 prosenttia eli 1,8 miljardia euroa (6,5 prosenttia eli 1,9 miljardia euroa 30.9.2013). Sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 34,1 (31,5) miljardia euroa.

− Vuoden kolmas neljännes oli Ilmarisen sijoitussalkulle hyvä. Erityisesti osakkeet tuottivat hyvin, mutta korkojen laskun myötä myös korkosijoituksista saimme hyvän tuoton. Kiinteistöt toivat niin ikään vakaan tuoton, sanoo sijoitustoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio.

Ilmarisen osakesijoitukset tuottivat 8,8 (14,1) prosenttia, korkosijoitukset 3,1 (3,2) prosenttia ja kiinteistösijoitukset 4,0 (3,3) prosenttia.

Ilmarisen pitkän aikavälin sijoitustuotto vuoden 1997 alusta on edelleen hyvällä tasolla reaalituoton ollessa 4,1 prosenttia. Työeläkemaksun tulevaa kehitystä arvioidessaan Eläketurvakeskus käyttää 3,5 prosentin reaalista tuotto-odotusta.

Ilmarisen vakavaraisuus vahvistui. Syyskuun päättyessä vakavaraisuuspääoma oli 8,0 (6,5) miljardia euroa. Se oli 30,3 (25,8) prosenttia vastuuvelasta ja 1,9-kertainen (1,9) vakavaraisuusrajaan nähden.

Ilmarisen asiakasmäärä kasvoi kolmannen vuosineljänneksen aikana noin 500 uudella yrittäjä- ja yritysasiakkaalla. 

Talouden epävarmuus heijastui sijoitussalkkuun

Erilaiset geopoliittiset kriisit loivat edelleen epävarmuutta sijoitusympäristöön.

− Ukrainan kriisin seurannaisvaikutukset ovat tosissaan alkaneet näkyä Venäjän ja Euroopan taloustilanteessa. Molempien talousalueiden näkymät ovat heikentyneet, Ritakallio arvioi.

Ilmarisen Venäjä-sijoitusten määrä on vähäinen, mutta välillisiä vaikutuksia kohdistuu myös Ilmarisen sijoitussalkkuun.
− Kriisin pitkittyminen talouspakotteineen heikentää entisestään Venäjän taloutta ja vaikuttaa välillisesti myös monien Ilmarisen omistamien pörssiyhtiöiden tulosnäkymiin, Ritakallio sanoo.

Myös EU-maiden talouden kehitys on ollut odotettua heikompaa. Ritakallion mukaan Suomen taloudessa ei ole toistaiseksi parannusta näkyvissä.

− Mutta euron heikkeneminen parantaa suomalaisten vientiyritysten kilpailuedellytyksiä globaaleilla markkinoilla pidemmällä aikavälillä, hän ennakoi.

Viime aikojen huonojen talousuutisten myötä markkinanäkymät ovat muuttuneet hyvin epävarmoiksi ja ensi vuodestakin Ritakallio ennakoi eläkesijoittajalle vaikeaa.

− Alhainen korkotaso ja epävarmat osakemarkkinanäkymät aiheuttavat päänvaivaa.

”Eläkeratkaisu parantaa rahoitusmarkkinoiden luottamusta Suomeen”

Ritakallio pitää syyskuussa saavutettua eläkeratkaisua talouden näkökulmasta hyvänä uutisena Suomelle.

− Eläkeratkaisu parantaa rahoitusmarkkinoiden luottamusta Suomen julkista taloutta kohtaan, vaikka luottoluokitus laskikin. Eläkeuudistus myös kohentaa Suomen talouden pitkän aikavälin näkymiä, hän arvioi.

Osana eläkeuudistusta työmarkkinajärjestöt sopivat myös eläkeyhtiöiden vakavaraisuussääntelyn uudistamisesta siten, että se mahdollistaisi osakepainon nostamisen sijoitussalkussa jopa 60 prosenttiin asti.

Ritakallion mukaan muutoksilla tulee olemaan vaikutusta Ilmarisen pitkän aikavälin sijoitusstrategiaan.

− Nopeita muutoksia osakepainoon ei kuitenkaan ole luvassa, hän sanoo.

Tiedotteessa mainitut luvut ovat tilintarkastamattomia.

Lisätietoja:
Timo Ritakallio, varatoimitusjohtaja, sijoitustoiminta, puh. 010 284 3838, 0500 536 346
Jaakko Kiander, johtaja, talous ja eläkepolitiikka, puh. 010 284 2599, 050 583 8599
Päivi Sihvola, johtaja, viestintä ja henkilöstö, puh. 010 284 3590, 040 757

Ajankohtaista

Ihminen katsoo kädessään olevaa puhelinta, kuvituskuva.

Uutinen 19.2.2024

Eläkekertymä on osa omaa talouttasi – nyt myös OP-mobiilin kautta

Oletko asiakkaamme ja käytät myös OP-mobiilia? Pääset nyt omalle työeläkeotteellesi ja eläkearviolaskureille suoraan OP:n mobiilipankkisovelluksesta. Näin tuomme eläketurvan lähelle sinua ja toteutamme samalla kestävyysohjelmamme tavoitteita.

Eläkekertymä on osa omaa talouttasi – nyt myös OP-mobiilin kautta

Tiedote 15.2.2024

Ilmarisen tilinpäätös 2023: Sijoitustuotto oli 5,8 prosenttia ja kustannustehokkuus parani edelleen

Ilmarisen sijoitustuotto oli 5,8 prosenttia ja kustannustehokkuus parani edelleen, kun vakuutusmaksutulo kasvoi 4 prosenttia ja hoitokulut laskivat 5 prosenttia. Asiakkaamme hyötyvät suoraan tehokkuutemme parantumisesta: laskimme Ilmarisen työeläkevakuutusmaksun hoitokustannusosaa 20 prosentilla vuoden 2024 alusta.

Ilmarisen tilinpäätös 2023: Sijoitustuotto oli 5,8 prosenttia ja kustannustehokkuus parani edelleen

Tiedote 14.2.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkuu

Työntekijämäärä laski tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkuu
Lisää uutisia ja tiedotteita