
Yrittäjä, muista työtulomuutoksen ehdot
Muistathan, että työtuloa voit muuttaa vain, jos työpanoksesi arvo yritykseesi on muuttunut. Muista syistä muutos ei ole mahdollinen.
YEL-työtuloasi voit korottaa vain, jos työpanoksesi yritykseesi on kasvanut, tai jos sinun on korjattava aiemmin tekemääsi liian alhaista arviota vastaamaan paremmin todellista työpanostasi.
Muista syistä, kuten virusepidemioitten takia, työtulon nostaminen ei ole mahdollista. Työtuloa ei voi nostaa väliaikaisesti korkeampien Kela-korvausten saamiseksi.
Työtuloasi voit vastaavasti pienentää vain, jos olet vähentänyt tekemääsi työtä yritykseesi ja ottanut toisen henkilön jakamaan työkuormaasi, tai jos yritystoimintasi on hiipumassa taikka loppumassa.
Työtulon tulee aina vastata työpanostasi, myös virusepidemia-aikana.
Työtulon muutoksen vaikutus laskutukseen
Jos teet työtuloa pienentävän muutoksen, huomioimme sen laskutuksessa. Saat tällöin avoinna olevasta YEL-maksustasi uuden korvaavan laskun. Jos korotat työtuloasi, saat korotuksesta lisälaskun.
Jos olet jo maksanut koko vuoden vakuutusmaksun ja pienennät työtuloasi, huomioimme yli jäävän rahan tulevassa laskutuksessa. Jos puolestaan nostat työtuloasi, se suurentaa eläkevakuutusmaksuasi. Tällöin saat lisälaskun.
Lue lisää
Lue myös
Ajankohtaista

Tutkimus: Kuormitus ei pudota nuoria työelämästä – ongelmana työhön kiinnittyminen
Huolen aihe ei ole niinkään se, että nuorten hyvin alkaneet työurat katkeaisivat liialliseen kuormitukseen. Sen sijaan työkyvyttömyyseläkettä hakevat nuoret, jotka eivät ole vielä työelämään päässeetkään. Työkyvyn ja motivaation osalta nuoret ovat varsin kahtiajakautunut ikäryhmä. Tiedot selviävät Ilmarisen juuri julkaistusta tutkimuksesta.

Ilmarisen lahjoitus tukee opiskelijoiden mielenterveyttä
Tuemme nuorten mielenterveyden edistämistä tekemällä 20 000 euron lahjoituksen Nyyti ry:lle.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui, mutta näkymä on edelleen heikko
Työntekijämäärä väheni huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -1,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat sosiaali- ja terveyspalvelut, majoitus- ja ravitsemisala sekä rakentaminen. Myös maantieteellisesti tarkasteltuna työntekijämäärät laskivat joka alueella.