Opiskele itsesi takaisin töihin

Hienoa, olet päättänyt opiskella itsellesi uuden ammatin. Kun opiskelet suunnitelmasi mukaan ja kerrot etenemisestäsi meille, saat kuntoutusrahan tilillesi joka kuukausi.

Muistilistasi - mitä tarvitsemme

  • Opiskelutodistus verkkosivuiltamme opintojen alettua sekä jokaisen syyslukukauden alussa (oppilaitos täyttää). Toimita todistus vasta, kun opinnot ovat alkaneet.
  • Verokortti. Jos tuemme opintojasi kuntoutusrahalla, muista toimittaa uusi verokortti myös vuodenvaihteessa.
  • Kopio päättötodistuksesta opintojen päätyttyä.

 

Kun olet saanut meiltä hyväksynnän kuntoutussuunnitelmaasi, tee saman tien muutama asia. Näin varmistat, että saat meiltä taloudellista tukea alusta alkaen, ja että maksat saamastasi tuesta veroa oikean määrän.

 Toimi näin:

  1. Hanki uusi verokortti ja lähetä se meille.
  2. Jos opiskelet monimuotoisesti, soita kuntoutusasiantuntijallesi, niin saat tietoa esim. työharjoittelupaikan hankkimisesta.
  3. Jos opiskelet kokopäiväisesti, aloita opintosi.

Kun opintosi ovat käynnistyneet, toimita meille verkkosivuillamme oleva opiskelutodistus sekä mahdolliset muut tarvittavat todistukset. Seuraamme opintojesi etenemistä opiskelutodistuksen avulla. Saamasi taloudellinen tuki kun on kytköksissä opintoihisi.

Jos opintosi eivät etene kuten olit suunnitellut, ilmoita siitä meille. Silloin ei käy niin hullusti, että joutuisit maksamaan takaisin jonkin saamasi kuntoutusetuuden tai kulukorvauksen.

Lähetä todistukset kerran vuodessa

Kun opiskelet tutkintoa varten mutta et oppisopimuksella, muista toimittaa meille opiskelutodistus. Saat kuntoutusrahan tilillesi 3 viikon kuluessa siitä kun olemme saaneet todistuksesi, ja kun opiskelusi on alkanut. Kun opintosi ovat päättyneet, toimita meille päättötodistus.

Opiskelutodistus

Kun olet aloittanut opinnot esimerkiksi ammatillisessa oppilaitoksessa, pyydä oppilaitoksesi edustajaa täyttämään sähköinen opiskelutodistus ja lähettämään sen meille. Jos opintosi kestävät enemmän kuin vuoden, pyydä opiskelutodistus jokaisen syyslukukauden alussa. Lähetä todistus vasta kun lukukausi on käynnistynyt, vaikka ensimmäisenä opiskeluviikkona. Opiskelutodistuksen avulla seuraamme myös opintojesi etenemistä. Tarvittaessa voimme pyytää myös opintosuoritusotteen todistukseksi.

Päättötodistus

Kun saat opintosi päätökseen, lähetä meille kopio päättötodistuksestasi. Usein saat päättötodistuksen oppilaitokseltasi hieman valmistumisesi jälkeen.

Oppisopimusraportti ja ammatillisten kurssien todistukset

Kun opiskelet oppisopimuksella, lähetä meille oppisopimusraportti. Sen tekee työnantajasi 2 tai 4 kertaa vuodessa, ja lähettää sen oppisopimustoimistoon. Pyydä, että työnantajasi lähettää kopion myös meille, tai lähetä raportti itse. Kun saat opintosi päätökseen ja päättötodistuksen itsellesi, lähetä meille kopio todistuksesta.

Kun suoritat ammatillista kurssia, saat meiltä erikseen tiedon siitä, mitä todistuksia sinun pitää lähettää meille.

Paperilla tai sähköisesti

Lähetä todistukset meille sähköisesti tai paperisena. Laita paperiposti osoitteeseen Ilmarinen, 00018 Ilmarinen tai sähköposti osoitteeseen kuntoutustiimi@ilmarinen.fi.

Ilmoita muutoksista

Jos opiskelussasi tapahtuu jokin muutos, ilmoita siitä aina meille. Siten tiedämme, jos et esimerkiksi pysty etenemään opinnoissasi suunnitelmasi mukaan. Opintosi saattavat viivästyä tai voit joutua sairauslomalle. Ilmoita meille myös, jos opiskeluusi liittyy palkallinen työharjoittelu tai jos saat opintojesi aikana palkkaa. Joissakin tapauksissa voimme keskeyttää saamasi kuntoutusetuuden maksun. Näin käy myös, jos esimerkiksi sairauden takia joudut keskeyttämään opiskelusi.

Ilmoita muutoksista omalle kuntoutusasiantuntijallesi puhelimitse tai sähköpostitse.

Kesän toimeentulo poikkeuksena

Kesälomasi aikana voit: 

  • tehdä töitä
  • opiskella
  • tehdä työharjoittelun
  • mennä palkattomaan työkokeiluun, joka liittyy opiskelemaasi alaan.

Toimeentulosi saat joko palkkana työnantajaltasi tai kuntoutusetuutena meiltä. Hae etuutta jo ennen kesää, jotta raha saapuu silloin kun sitä tarvitset.

Jos päätät opiskella kesällä tutkintoosi kuuluvia kursseja tai tehdä päättötyötäsi, tee siitä sähköinen hakemus.

Jos päätät tehdä opintoihisi liittyvän palkattoman työharjoittelun, hae ensin työharjoittelupaikka opiskelemaltasi alalta. Sovi sitten työharjoittelusta oppilaitoksesi kanssa ja tee siitä sopimus. Lähetä kopio sopimuksesta meille osoitteeseen Ilmarinen, 00018 Ilmarinen tai kuntoutustiimi@ilmarinen.fi.

Jos taas menet työkokeiluun, hae ensin työkokeilupaikka. Ilmoita sen jälkeen työnantajasi nimi ja sähköpostiosoite meille, niin lähetämme työnantajallesi sähköpostitse linkin sähköiseen sopimuspohjaan. Täyttäkää sopimus yhdessä.

Jos opiskelet useamman kuin yhden vuoden, voit saada kuntoutusrahaa yhdeltä kesälomakuukaudelta. Sitä sinun ei tarvitse hakea, vaan se tulee sinulle automaattisesti. Jos saat kuntoutustukea, saat sitä koko kesän ajan, mutta ilman kuntoutuskorotusta.