Osa kauppakeskus Sellon rakennusta ulkoa kuvattuna.
Uutinen 11.10.2018

Sellon virtuaalivoimala torjuu ilmastonmuutosta ja tuo energiasäästöjä

Kauppakeskus Sellossa Espoon Leppävaarassa on otettu käyttöön virtuaalivoimalaitos, joka auttaa Selloa saavuttamaan merkittäviä energiasäästöjä pienentäen samalla hiilijalanjälkeä.

Ilmarisen osittain omistamaan Selloon toteutetussa ainutlaatuisessa virtuaalivoimalahankkeessa kiinteistö toimii aktiivisesti energiamarkkinoilla joustamalla kulutuksessaan markkinoiden tarpeen mukaisesti. Kiinteistön virtuaalivoimalaitoksesta tulee varavoimalaitokseen verrattava ratkaisu. Konsepti on kehitetty ja suunniteltu Suomessa.

Ylimääräinen energia varastoidaan akkuihin

Kauppakeskukseen valmistuu Pohjois-Euroopan suurin kiinteistöön sulautettu sähkövarasto teholtaan 2 MW ja kapasiteetiltaan 2,1 MWh. Yleistyessään ratkaisu tuo mittavat säästöt vähentämällä tarvetta investoida erillisiin varavoimalaitoksiin.

Kauppakeskukseen asennetun aurinkoenergiajärjestelmän tuottama energia käytetään kauppakeskuksessa. Jos aurinkoenergiaa tuotetaan enemmän kuin kulutetaan, varastoidaan energia akkuihin. Akusto mahdollistaa myös energian älykkään käytön energian tarjonnan ja kysynnän mukaan.

Virtuaalivoimalan myötä saavutetaan mm. seuraavat hyödyt:
• Oma energiatuotanto aurinkopaneeleilla n. 640 MWh vuodessa
• Hiilijalanjäljen pieneneminen rakennuksessa n. 280 tkg/CO2
• Sellon energiakustannusten pieneneminen n. 22 prosenttia vuodessa

Energiatehokkuuden parantamisen lisäksi Sellon omistajat Ilmarinen, Keva ja Elo keskittyvät yhteistyössä kauppakeskuksen kanssa jatkossa hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen. Sellon käyttämä sähköenergia on jo nyt ns. sertifioitua vihreätä energiaa eli siitä ei aiheudu hiilidioksidipäästöjä lainkaan. Vuonna 2015 Sello sai ensimmäisenä kauppakeskuksena Euroopassa toiminnanaikaisen platinatason LEED-ympäristöluokituksen.

Kiinteistöjen hiilijalanjälki mitataan

Ilmarinen mittaa ja raportoi suorien kiinteistösijoitusten hiilijalanjäljen. Suurin osa rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljestä aiheutuu käytön aikana. Ja suurin ilmastovaikutus on energiankulutuksella. Sellon hanke onkin linjassa Ilmarisen kiinteistösijoitusten ympäristötavoitteiden kanssa: tavoitteenamme on pienentää kiinteistökantamme hiilijalanjälkeä 10 pro­senttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 2015 tasosta ja 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Ilmarisen toimitalossa Helsingin Ruoholahdessa olemme täyttäneet osan kiinteistön sähköntarpeesta aurinkovoimalla vuodesta 2016. Selvitäm­me edelleen aurinkovoimaloiden käyttöönottoa muissa kohteissamme ja mahdollisuuksia hyötyä sähkön kysyntäjoustoista.

Lisätietoja:
Ilmarisen kiinteistöt
Ilmarisen yritysvastuu
Uutinen Siemensin sivuilla

Ajankohtaista

Tiedote 15.9.2020

Ilmarinen vahvistaa kiinteistöjen ylläpidon ja rakennuttamisen osaamista

Ilmarisen kiinteistöjen ylläpidon ja rakennuttamisen organisaatio vahvistuu. Tavoitteena on parantaa vuokralaisten palveluita.

Lue artikkeli

Tiedote 13.7.2020

Aleksanterinkatu 40–42 sai Gold-tason LEED-sertifikaatin - Lähes koko Kämp-kortteli nyt LEED-sertifioitu

Helsingin keskustassa sijaitsevalle, muun muassa GLO-hotellista ja Kämp Galleria -ostoskeskuksesta tunnetulle Aleksanterinkatu 40–42:lle on myönnetty LEED Gold -ympäristösertifikaatti. Kesäkuussa kultatason LEED-sertifikaatilla palkittiin Helsingin keskustan Kämp Gallerian rakennus, joka sijaitsee samassa korttelissa nyt palkitun kiinteistön kanssa.

Lue artikkeli
Kämp Galleria rakennus ulkoa, kuvituskuva.

Tiedote 12.6.2020

Kämp Galleria nousi Suomen ympäristöystävällisimpien rakennusten joukkoon - vuokralaiset hyötyvät kiinteistön kehittämisestä

Helsingin keskustan historiallisesti arvokkaan Kämp Gallerian rakennukselle myönnettiin kultatason LEED-sertifikaatti. Rakennuksessa toimii muun muassa suomalaisen muodin näyteikkuna Garden ja kesällä avautuva Valokuvataiteen museon uusi näyttelytila.

Lue artikkeli
Lisää uutisia ja tiedotteita