Uutinen 23.5.2022

Työnantaja, näin hoidat ulkomaisen kausityöntekijäsi eläkevakuuttamisen

Mansikkapelloille ja muihin kausitöihin tulee Suomeen tänäkin vuonna työntekijöitä useista eri maista. Ulkomaisen työntekijän palkkaamiseen liittyy monia työlupiin ja verotukseen liittyviä kysymyksiä, ja työnantajana sinun tulee huolehtia myös ulkomaisen työntekijän työeläke- ja muusta sosiaaliturvasta.

Kun työntekijäsi tulee Suomeen tekemään työtä, tulee sinun työnantajana järjestää työntekijän eläketurva työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisesti riippumatta siitä, minkä maan kansalainen työntekijäsi on. 

Työnantajana järjestät työsuhteessa työskentelevän ulkomaisen työntekijäsi työeläkevakuuttamisen samalla tavalla kuin suomalaisten työntekijöittesi työeläketurvan ja ilmoitat ansiot tulorekisteriin. Työntekijä pitää vakuuttaa, jos hänen kuukausipalkkansa on yli 62,88 euroa (vuonna 2022) ja hän on 17–67-vuotias. Jos sinulla ei vielä ole TyEL-vakuutusta, saat sen muutamassa minuutissa verkkosivuiltamme.

Vakuuta työntekijäsi ja ilmoita ulkomaisen työntekijäsi ansiot tulorekisteriin, vaikka työntekijälläsi ei vielä olisi suomalaista henkilötunnusta. Jos työntekijälläsi ei ole suomalaista henkilötunnusta, käytä ilmoittamisessa työntekijän ulkomaista henkilötunnistetta. Ilmoita lisäksi työntekijän nimi, syntymäaika, sukupuoli ja osoite. Erityisesti nimitietojen kirjaamisen kanssa tulee olla tarkkana, jotta tiedot saadaan vietyä oikein myös henkilön työeläketietoihin. Jos tiedossasi on sekä suomalainen että ulkomainen tunniste, ilmoita molemmat tunnisteet.   

Työeläketurvasta vastaa työnantaja 

Työeläketurvan järjestämisestä vastaa työsuhteessa olevan työntekijän työnantaja, on työnantaja sitten suomalainen tai ulkomainen yritys. Jos työntekijäsi tekee kausitöitä Suomessa vuokratyöntekijänä, vuokratyönantaja huolehtii työntekijäsi TyEL-vakuuttamisesta.  

Eläketurvan järjestämistä ei voi siirtää työsuhteessa olevan ulkomaisen työntekijän itsensä vastuulle. Työntekijän kanssa ei voi myöskään sopia, että hän toimii yrittäjänä, jos työ tapahtuu työnantajan johdon ja valvonnan alaisena työsuhteessa. 

Älä vakuuta työntekijääsi Suomessa näissä tilanteissa 

Ulkomaisen työntekijäsi työeläketurva tulee järjestää ulkomailta käsin, jos  

  • työntekijälläsi on toisen EU-maan tai sosiaaliturvasopimusmaan myöntämä A1-todistus siitä, että hän kuuluu kyseisen maan sosiaaliturvaan tai  
  • hän tulee Suomeen ns. sopimuksettomasta maasta ulkomaisen työnantajan tilapäisesti lähettämänä työntekijänä. 

Lue lisää vakuuttamisen edellytyksistä. 

Huomaathan, että toisen maan myöntämä A1-todistus ei vapauta kokonaan sosiaalivakuutusmaksuista. Tällöin ne maksetaan todistuksen myöntäneeseen maahan eikä Suomeen. 

Muista huolehtia myös ulkomaisen työntekijäsi muusta sosiaaliturvasta 

Työeläketurvan lisäksi työnantajana sinun tulee huolehtia myös työntekijänsä muusta sosiaaliturvasta, kuten esimerkiksi työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta. Hyödynnä tässä Eläketurvakeskuksen palvelua kansainvälisiin työskenteytilanteisiin (etk.fi) ja selvitä, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästäsi tulee maksaa Suomeen.  

Ohjaa myös ulkomainen työntekijäsi selvittämään Kelasta hänen oikeutensa sairaanhoitoon Suomessa. Työnantajana voit selvittää asian työntekijäsi puolesta vain työntekijän antamalla yksilöidyllä valtakirjalla.

TyEL-maksut kerryttävät eläkettä myös ulkomaiselle työntekijällesi 

Kun ulkomainen työntekijäsi TyEL-vakuutetaan Suomessa, karttuu hänelle myös työeläkettä Suomessa. Eläkevakuutusmaksuja ei palauteta työntekijäsi palatessa kotimaahansa vaan hän saa kertyneen eläkkeen aikanaan eläkkeenä. Työntekijäsi tulee kuitenkin muistaa hakea eläkettä Suomesta, kun hän täyttää Suomen vanhuuseläkeiän tai jos hän tulee työkyvyttömäksi. 

Jos työntekijälläsi on suomalaiset verkkopankkitunnukset, pääsee hän tarkastamaan työstään kertyneen eläkkeen määrän sähköisesti työeläkeotteelta. Ilmarisessa vakuutettuna työeläkeotteen tarkistus tapahtuu kätevästi OmaEläke-palvelussa. Jos pankkitunnukset puuttuvat, kannattaa työntekijäsi olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse omaan työeläkeyhtiöön tai Eläketurvakeskukseen.

Lue lisää 

Työnantaja, muista työeläkevakuuttaa Ukrainalainen työntekijä  

Eläkkeen hakeminen ulkomailta  

Ajankohtaista

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui
Lisää uutisia ja tiedotteita