Artikkelit

Yrittäjä uskoo saunabuumin nosteeseen – avaa pellettisaunan Helsingin Jätkäsaareen

Kokenut saunayrittäjä Kimmo Helistö avaa marraskuussa puupelleteillä lämpiävän saunakokonaisuuden Ilmarisen omistaman asuintalon alakertaan.

Kimmo Helistö seisoo kerrostalon alakertaan rakennetussa puolivalmiissa saunassa ja nostaa mustan kiukaan luukkua.

– Tiedätkö, mikä on kertalämmitteinen kiuas? Sitä lämmitetään ensin muutamia tunteja, kunnes kiukaan iso kivimassa on sitonut itseensä tarpeeksi lämpöä. Sitten pellit suljetaan. Saunomisen aikana kiukaassa ei ole tulta, Helistö sanoo.

– Löyly syntyy, kun kiukaaseen valutetaan hiljalleen vettä tästä yläpuolella olevasta luukusta, hän jatkaa.

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan saunan ensilöylyt ovat kuitenkin vielä edessäpäin. Helistö avaa marraskuussa saunakokonaisuuden, johon kuuluu kaksi puupelleteillä lämpiävää saunaa sekä sähkökiukaalla lämpiävä tilaussauna. Paikan nimi on lyhyesti ja ytimekkäästi Uusi Sauna.

Saunayrittäjä_Kimmo_Helistö_sisustus.jpg

Sauna avaa ovensa Ilmarisen omistamaan kerrostaloon osoitteessa Välimerenkatu 10. Asunto-osakeyhtiö kuuluu kuuden asuinkerrostalon muodostamaan Airut-kortteliin, joka on suunniteltu ekologisuus edellä Low2No-nimisen konseptin mukaisesti. Suunnittelun lähtökohtia ovat olleet matalahiilijalanjälkinen rakentaminen, käytön aikainen energiatehokkuus sekä kestävän elämäntavan mahdollistaminen.

Yrittäjyyden opit rockbändistä

Jätkäsaarta on viime vuosina rakennettu voimakkaasti. Entistä teollisuusaluetta on kehitetty yhteisölliseksi ja persoonalliseksi.

– Täällä jokainen kortteli on omanlaisensa. Vielä 1990-luvulla uudisrakentaminen noudatteli kaikkialla samaa kaavaa. Moderni rakentaminen mahdollistaa erottautumisen, Helistö sanoo.

Yhteisöllisyys kuuluu saunayrittäjän mukaan helsinkiläiseen kaupunkielämään, jossa tullaan ulos omista asunnoista ja otetaan haltuun julkista tilaa.

– Hieman kyllä jännittää, millainen on jätkäsaarelainen saunakulttuuri. Toivon, että sauna pystyy palvelemaan sekä herroja että narreja.

Helistölle saunayrittäminen on tuttua puuhaa. Mies osti Kalliossa sijaitsevan Sauna Arlan toiminnan vuonna 2006, ja haaveilee uusien saunojen rakentamisesta ympäri Helsinkiä. Saunan sosiaalinen ja kulttuurinen ulottuvuus on yrittäjälle tärkeää.

– Yrittäjyys on minulle elämäntapa, johon sain opit 1980-luvun rockbändistäni. Piti osata markkinoida ja myydä ja varmistaa, että illalla kassassa on enemmän rahaa kuin aamulla. Opettajan opinnot jäivät minulta kesken, mutta Lepakon korkeakoulun kävin loppuun, Helistö sanoo ja viittaa 1990-luvulla Helsingin rockpäämajaksikin tituleerattuun kulttuurikeskus Lepakkoon. Lepakon tontilla sijaitsee nykyisin Ilmarisen pääkonttori.

Helistö ei ole lähtenyt uuteen saunahankkeeseen yksin. Yhtiökumppanina hänellä on Olarin Panimon omistava Jyrki Peltonen. Uuden Saunan sisääntulon yhteyteen avataankin myös ravintola, josta saa fast food -henkistä, saunomiseen sopivaa ruokaa ja muun muassa oman panimon olutta.

– Sauna on paljon muutakin kuin paikka, jossa peseydytään. Tänne voi tulla hiljentymään tai viihtymään.

Yhteisöllisyys ja vastuullisuus käsi kädessä

Helsingin Uusi Sauna lämmitetään pienillä, noin sormenpään kokoisilla puupelleteillä. Pelletti ei tuota pienhiukkaspäästöjä läheskään yhtä paljon kuin puu. Helistö tunnustaakin, että hänessä on luonnonsuojelijan vikaa. Mies vannoo polkupyöräilyn nimeen ja on ollut kasvissyöjä jo yli 30 vuotta.

– Rokkari Manu Chao on sanonut, että yksi ihminen ei voi muuttaa maailmaa, mutta naapuruston voi. Niin minäkin ajattelen. Toivon, että lähialueen asukkaat ottavat saunan omakseen.

Saunayrittäjä_Kimmo_Helistö.jpg

Asuintalojen kattoja koristavat aurinkopaneelit, joista saadaan sähköä kiinteistöjen tarpeisiin. Talot ovat erittäin energiatehokkaita: vanhan luokituksen mukaan ne ovat B-energialuokkaa.

Hybridienergiaa hyödynnetään Ilmarisen kohteissa myös muualla, esimerkiksi Porin Puuvillan ja pian myös Lappeenrannan Isokristiinan kauppakeskuksissa. Myös Ilmarisen pääkonttorin katolla otettiin kesällä 2016 käyttöön suuri aurinkovoimala. Airut-kortteli on Ilmarisen ensimmäinen asuntopuolen hybridienergiakohde.

– Teimme kohteessa hiilijalanjälkiselvityksen Ilmarisen tavan mukaisesti. Rakennuttajana meille on tärkeää vastuullisuus ja pitkäjänteisyys. Haluamme tehdä koteja, joissa voidaan elää kestävän kehityksen mukaisesti pitkään. Kantavat rakenteet suunnittelemme kestämään 100 vuotta, kun markkinoilla yleinen suunnitteluikä on näille 50, rakennuttajapäällikkö Niina Rajakoski Ilmariselta sanoo.

Yhteisöllisyyden tukeminen näkyy myös Ilmarisen toiminnassa. Samassa talossa Uuden Saunan kanssa on muun muassa pesula ja isot yhteistilat korttelin asukkaille. Helistöllekin oli tärkeää, että sauna on kotien välittömässä läheisyydessä.

– Helsinki kylpee saunabuumissa, ja saunayrittäjyydelle on selvä tilaus. Haluaisin tuoda saunat takaisin sinne, missä ihmiset asuvat, Helistö sanoo.

Helsingin Uusi Sauna

  • Helsingin Uusi Sauna avaa ovensa marraskuussa Jätkäsaareen. Kertalämmitteiset kiukaat lämpiävät puupelleteillä. Miesten ja naisten saunojen lauteilla saunoo kerrallaan parikymmentä henkilöä, tilaussaunaan mahtuu noin 10 henkilöä.
  • Pinta-alaa saunakokonaisuudessa on yhteensä 474 neliömetriä. Saunojen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu myös ravintola ja oma, pieni panimo. Uudessa Saunassa yrittäjinä toimivat Kimmo Helistö ja Jyrki Peltonen.
  • Tutustu Uuden Saunan verkkosivuihin (uusisauna.fi)

Airut-kortteli

  • Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva, alun perin Sitran ja Helsingin kaupungin aloittama hanke, jonka lähtökohtana on ollut kestävän rakentamisen suunnittelukutsukilpailu.
  • Lo2No-konseptin lähtökohtia ovat olleet matalahiilijalanjälkinen rakentaminen, käytön aikainen energiatehokkuus sekä kestävän elämäntavan mahdollistaminen. Rakennukset ovat hybridienergiakohteita, joiden katoille on asennettu aurinkopaneelit.
  • Kortteli koostuu kuudesta rakennuksesta, joista Ilmarinen omistaa kaksi: asunto-osakeyhtiöt Välimerenkatu 10 ja Hietasaarenkuja 3. Välimerenkatu 10:n tontilla sijaitsevat koko korttelia palvelevat pesula, yhteistila ja Uusi Sauna.

Lisää aiheesta

Artikkelit 23.7.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 11.7.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit
Lisää ajankohtaisia artikkeleita