Artikkelit

3 keinoa rikkaampaan vanhuuteen

Houkutteleeko eläkkeelle siirtyminen, mutta et ole varma, miten turvaisit rikkaan loppuelämän? Me kerromme vinkkimme, kuinka voit vaurastua elämän eri osa-alueilla.

1. Varmista itsellesi riittävä toimeentulo

Maallinen omaisuus ei ole oikotie onneen, mutta se helpottaa monia asioita. Toimeentuloasi vanhuuden päivillä määrittää työurasi aikana kerryttämäsi eläke. Työntekijänä sinulle kertyy työeläkettä ansaitsemistasi euroista ja yrittäjänä YEL-työtulostasi. Eläkkeen määrään voivat vaikuttaa myös erilaiset sosiaalietuudet ja opiskelu.

Voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää eläkelaskurillamme.

Jos kuitenkin haluat jatkaa eläkkeesi kerryttämistä, vanhuuseläkkeellä voit työskennellä niin paljon kuin haluat. Tienaamasi palkan lisäksi kerrytät myös eläkkeen aikana tehdystä työstä lisää eläkettä.

Tietyissä tilanteissa töitä tekevän eläkeläisen verotus voi olla myös regressiivistä, jolloin maksat kokonaisuudessaan vähemmän veroja.

2. Pidä huolta työkyvystäsi

Työkykyyn kuuluvat olennaisina osina sekä fyysisen terveyden että mielenterveyden ylläpitäminen. Kun omaan hyvinvointiinsa satsaa jo työelämässä, voi eläkkeestäkin nauttia enemmän ja kenties pidempään.

Tuki- ja liikuntaelintesi toimintakykyyn vaikuttavat oman toimintasi lisäksi työolosuhteet. Jos teet fyysistä työtä, pidä huoli, että palaudut työstä riittävästi sekä työpäivän aikana että sen jälkeen. Jos työ kuormittaa liikaa, ota se puheeksi esihenkilösi kanssa.

Sama pätee mielenterveyteen. Kuormituksen tunnistaminen ja hallitseminen on sekä sinun että työnantajasi vastuulla. Mielenterveyttäsi tukevat muun muassa hyvät elintavat, kuten riittävä uni, terveellinen ruokavalio ja liikunta. Tärkeää on myös palautua riittävästi.

Terveydestä on tärkeä huolehtia, vaikka et enää kävisikään töissä. Esimerkiksi rutiineista kiinni pitäminen ja uusien rutiinien luominen on hyväksi terveydelle.

3. Panosta yhteisöihin

Yhteisöihin kuuluminen rikastaa arkeasi niin työelämässä kuin myöhemmin eläkkeellä. Töissä olet osa työyhteisöäsi, ja työ rytmittää arkeasi vuosia ja vuosikymmeniä.

Tarve kuulua yhteisöihin ei katoa eläkkeelle siirryttyäsi. Jotta et putoaisi tyhjän päälle, kannattaa asiaa miettiä jo etukäteen. Joillekin yhteisöksi riittää perhe, suku tai ystäväpiiri, toiset kaipaavat lisäksi jotain muuta. Voit miettiä, olisivatko esimerkiksi vapaaehtoistoiminta, harrastusseurat tai talkootoiminta sinua varten.

Myös mielekäs vapaa-aika, merkityksellisyyden kokemukset ja sosiaalinen tuki vahvistavat mielenterveyttäsi.

Lisää aiheesta

Artikkelit 25.7.2024

Työnantaja, opasta nuorta työelämän perusasioissa

Uusi työntekijä, kuten esimerkiksi ensimmäistä kesäänsä työssä viettävä nuori, pääsee parhaiten sisään työelämään, kun perehdytät hänet huolellisesti työtehtäviinsä. Yhtä lailla häntä kannattaa opastaa myös työelämää koskevissa perusasioissa.

Työnantaja, opasta nuorta työelämän perusasioissa

Artikkelit 23.7.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 11.7.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita