Blogit

Onko aatteesi ja vaatteesi ommeltu samasta kankaasta?

Juuri sopivat farkut kymmenellä eurolla nettikaupassa? Tilaan!

Liian harva kuluttaja pohtii vielä vaatteiden tuotantoprosessin ympäristöystävällisyyttä tai vaatetehtaan työntekijöiden oloja löytäessään halvan ja kauniin vaatteen.

Tekstiiliteollisuuden yhteiskunnalliset ja ympäristövaikutukset ovat sen sijaan kiinnostaneet valveutuneita sijoittajia jo pidempään. Viimeistään Bangladeshissa vuonna 2013 sattuneen Rana Plazan yli 1000 kuolonuhria vaatineen tehdasromahduksen olisi pitänyt avata silmät tuotantoketjun laajemmista vaikutuksista.

Valitettavasti kuusi vuotta turman jälkeen kaikkia epäkohtia ei ole vieläkään saatu korjattua, joten kansainvälistä prosessia työntekijöiden olojen parantamiseksi Bangladeshissa on syytä jatkaa. Ompelukonetta ei muutoinkaan kannata heittää kaivoon, sillä vaikuttamalla on mahdollista saada aikaan positiivista muutosta.

Vastuullisuuden huomioiminen on riskienhallintaa

Alan parhaisiin käytäntöihin tutustumalla voidaan esimerkiksi sijoitukseen liittyvän vaikuttamisprosessin yhteydessä jakaa tietoa vastuullisemmista toimintatavoista ja siten edistää vastuullisuuden juurtumista paremmin käytäntöihin.

Ilmarinen on yhdessä kolmen muun pohjoismaisen sijoittajan kanssa kahden vuoden aikana tutustunut tarkemmin puuvillan hankintaketjuihin ja tuotantotapoihin. Yhtiöitä on tavattu kasvokkain, järjestetty konferenssipuheluita ja kirjoiteltu sähköposteja, kun olemme hahmottaneet eri menetelmien vahvuuksia sekä yhtiöiden toimintatapojen eroavaisuuksia. Vaikuttamista voidaan siis tehdä myös proaktiivisesti eikä vain silloin, kun asiat ovat jo menneet pieleen.

Proaktiivisella vaikuttamisella tuetaan vastuullisuuden kehittämistä ja ennaltaehkäistään potentiaalisia normirikkeitä. Kiinnittämällä huomiota kohdeyritysten vastuullisuuteen sijoittaja huolehtii omasta sijoitussalkustaan, sillä vastuullisuustekijöillä on taloudellista merkitystä joko suoraan tai epäsuoraan.

Vastuullisuuden huomioiminen on riskienhallintaa, mahdollisuuksien tunnistamista ja omistaja-arvosta välittämistä. Mielestäni on ihmeellistä, että edelleen on olemassa sijoittajia, jotka eivät välitä vastuullisuudesta. Välinpitämättömyydellään he menettävät mahdollisuuden arvioida sijoituskohteitaan laajemmasta näkökulmasta ja ymmärtää paremmin mistä yritysten arvo pidemmällä aikavälillä muodostuu.

Kuluttaja pohtii entistä enemmän valintojensa vastuullisuutta

Tekstiiliteollisuus on monen muun toimialan kanssa mielenkiintoisessa tilanteessa. Ympäristövaikutukset ja tuotannon sosiaaliset vaikutukset nousevat yhä enemmän toiminnan keskiöön. Elinkaariajattelu eli kestävä design, kestävä tuotanto ja kestävä tuote vaikuttavat kuluttajien mielipiteisiin.

Koska kertakäyttömuodille on vielä kysyntää, eivät nämä mielipiteet täysin näyttäydy kaupan kassalla. Nämä ovat kuitenkin teemoja, joita kaikkien tekstiiliteollisuudessa mukana olevien tahojen (suunnittelijat, tuottajat, työntekijät, kaupat, kuluttajat, sijoittajat, lainsäätäjät ja kansalaisjärjestöt vain muutamia mainitakseni) täytyy pohtia ja löytää kestäviä ratkaisuja.

Eettinen ajattelu ja reilu kauppa korostuvat entistä enemmän kuluttajien valinnoissa. Loppupeleissä kuluttaja kaupan kassalla päättää omalla valinnallaan ovatko omat aatteet ja vaatteet ommeltu samasta kankaasta.

Anna Hyrske
vastuullisen sijoittamisen päällikkö
Ilmarinen
@AnnaHyrske

Lue myös

  • Kaarina Vireniuss 27.5.2019 klo 21.00
    Hieno näkökulma sijoittajan vaikuttamisesta sijoituksensa arvoon. Vasta tätä kautta juuri siellä, missä on varaa sijoittaa myös kertakäyttövaatteisiin, on vaikutusta myös kestävän vaatehankinnan valintaan. Kuluttaja ei siis aina olekaan avainhenkilö vastuullisessa valinnassa, vaan juuri sijoittaja. Räätälien ja ompelijoiden ammattikuntien paluu olisi lottovoitto istuvien, yksilöllisten vaatteiden kaipaajille. Olen itse etsinyt Tuomi-tuotteen istuvia, laadukkaita puseroita ja vaatteita, jotka ovat ajattomia, laadukkaita, äidiltä tyttärille kestäviä ja kertakaikkisen kauniita. Tehdas on lopettanut, - juuri nähtävästi halpatuonnin vaikutuksesta, mutta yksittäisiä. löytöjä voi kirpputoreilta napata jos ehtii kiertää, tosin itse en ehdi. Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta, Anna Hyrske.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 22.10.2024

Iästä on todellakin tehtävä isompi numero

Keskustelu ikääntyneiden asemasta työelämässä käy kuumana. Nykyään puolet konkareista jää eläkkeelle heti, kun se on mahdollista. Itse kuulun siihen toiseen puoleen, joka jatkaa työssä alimman vanhuuseläkeiän jälkeenkin. Ratkaisu oli minulle itsestään selvä, vaikka ei ongelmaton. Löysinkö suurimman ikärasistin sittenkin peilistä?

Iästä on todellakin tehtävä isompi numero

Blogit 16.10.2024

Työperäinen maahanmuutto haastaa työnantajia – avuksi webinaarisarja

Globaali työvoiman liikkuvuus yli kansainvälisten rajojen on lisääntynyt. Pääasiallinen syy tähän on hybridi- ja etätyön räjähdysmäinen kasvu. Muutokset työnteon luonteessa haastavat perinteitä ja vaativat organisaatioilta uudenlaista osaamista muun muassa teknologiassa, lainsäädännössä, verotuksessa ja perheasioissa. Digitalisaation myötä monia työtehtäviä voi nykyisin hoitaa olinpaikasta riippumatta. Vielä vuosituhannen alussa ulkomaantyöllä tarkoitettiin lähinnä parin vuoden työkomennuksia ulkomailla.

Työperäinen maahanmuutto haastaa työnantajia – avuksi webinaarisarja
Lisää ajankohtaisia artikkeleita