Blogit

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia tulisi ymmärtää paremmin työelämässä

Ilmastonmuutos vaikuttaa kielteisesti luontoon, ympäristöön ja ihmisiin ympäri maailmaa jo nyt. Se heijastuu myös työelämään, työn tuottavuuteen ja työkykyyn – Suomessakin.

Keskustelemmeko tästä vielä riittävästi? Ilmastonmuutoksen on ennustettu voimistavan työkykyyn liittyviä riskejä maailmanlaajuisesti. Seuraukset ulottuvat pitkälle aikavälille, mutta näkyvät osittain jo nyt. Päästöjen hillitsemisen rinnalla on tärkeää tiedostaa ilmastonmuutoksen vaikutukset työkykyyn ja huomioida ne työpaikoilla.

Ilmastonmuutos vaikuttaa suoraan terveyteen ja työkykyyn

Ilmaston lämpeneminen heikentää sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä ja sitä kautta työkykyä. Ilmastonmuutos on lisännyt erityisesti mielenterveysongelmia.

Jo pelkkä ilmastonmuutoksen uhka aiheuttaa nykyisin lukuisille ihmisille henkistä kuormitusta ja ahdistusta. Erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille ilmastoahdistus on osa tulevaisuuteen liittyvää pelkoa ja huolta, jotka ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi.

On myös tunnistettu, että pilvisyyden, sateiden ja lumettomuuden lisääntyminen aiheuttaa masennusoireita Suomessa asuville talvikuukausina. Varsinaisesta kaamosmasennuksesta kärsii noin prosentti suomalaisista ja joka kymmenellä on kaamosmasennuksen kaltaisia oireita talviaikana. Auringonvalon vähäisyys ja lumen puute voivat heikentää unen laatua ja vaikuttaa vireystilaamme sekä ruokailutottumuksiimme.

Kun hellejaksot yleistyvät ja pidentyvät, kuumarasituksen tuomat terveyshaitat todennäköisesti lisääntyvät ja heikentävät työkykyä ja tuottavuutta. Erityisesti vaikutukset näkyvät fyysisesti raskaissa ulkotöissä, mutta lämpötilan nousu tulee kasvattamaan kuormitusta myös sisätiloissa tehtävissä töissä. Kuumarasituksella on yhteys myös tapaturmien todennäköisyyteen.

Myös rakennusten kosteus- ja homevauriot saattavat lisääntyä ilmaston lämpenemisen myötä. Erilaiset sisäilmaongelmat lisäävät hengitystieoireilua, ja riski sairastua astmaan voi kasvaa.

Oireilu, sairaudet ja niiden tutkiminen, työkyvyn heikkeneminen ja menetys maksavat pahimmillaan yhteiskunnalle satoja miljoonia euroja.

Tulevaisuudessa talven nollakelit todennäköisesti yleistyvät ja lisäävät työ- ja työmatkatapaturmia. Liukastumistapaturmat kasvattavat sairauspoissaoloja. Nykyisin lääkärissä käyntiä vaativista liukastumistapaturmista suurin osa sattuu työikäisille.

Työpaikoilla kannattaa varautua ilmastonmuutokseen

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen edellyttää, että lisäämme työpaikoilla ymmärrystä ja tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista työkykyyn. Tarvitaan sekä resilienssiä eli sopeutumis- ja hallintakykyä että toiminnan uudistamista.

On tärkeää, että ilmastonmuutos huomioidaan työpaikoilla riskienhallinnassa osana organisaation johtamista. Ennakointi edellyttää suunnitelmaa muutoksiin varautumiseksi ja niihin sopeutumiseksi.

Työterveyshuolto ja työeläkeyhtiö kannattaa haastaa oppimismatkalle mukaan!

Kristiina Halonen
työkykyjohtaja, Ilmarinen

Kirjoituksen alkuperäinen versio julkaistiin ensin Työ, terveys ja turvallisuus -julkaisussa (tttlehti.fi)

 • Seppo Korppoo 29.6.2024 klo 11.06
  Katsoppas kuuluisan fyysikon, A. Eisteinin ystävän Freeman Dysonin ilmasto-luento Bostonin yliopistossa 2014. https://www.youtube.com/watch?v=Pou3sGedeK4 Seppo Korppoo, myös "ilmasto-vääräyskoinen", mutta siinä uskossa hyvässä seurassa ja historian oikealla puolella! Olin ikäluokkani nr 12. fysiikkakilpailussa ja voitin kerran Suomen mestarin shakissa... YK:n lainen IPCC on valitettavalla tavalla kaapannut ilmastotieteen ja paljolti pysäyttänyt sitä koskevan tieteen kehityksen...
  Vastaa kommenttiin
 • Asiantuntija 29.6.2024 klo 18.16
  Luonnolle ei ole mikään kielteistä, on vain tilaisuuksia jossa heikosti selviävät luontokappaleet korvautuvat paremmin selviävillä luontokappaleilla. Historian saatossa on tapahtunut monta romahdusta biodiversititeessä, elkä tämä nyt tapahtuva romahdus ole muuta taas kuin vain muutosta taas parempaan. Sukupuuttoon kuolemiset/Sukulinjan katkeamiset antavat vain tilaa uusille.
  Vastaa kommenttiin
 • Kari Kivirauma 1.7.2024 klo 17.26
  Hiilidioksidin lisääntyminen on kiihdyttänyt kasvien kasvua. Muuten ylipäätänsä jokseenkin kaikki kirjoittajan maalailemat ilmastomuutoksen negatiiviset vaikutukset ovat silkkaa spekulaatiota.
  Vastaa kommenttiin
 • Reiska Korpinen 3.7.2024 klo 19.45
  Arvopohjainen realismi kelpaa tähänkin. Eli katsotaan miten tilanteet kehittyvät.
  Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 8.7.2024 klo 20.03
   Reiska on oikeassa, nyt ei työeläkeläisten kannata muuta kuin säästää ja tienaa kuten me mamman kanssa ollaan tehty jo yli 30 vuotta. Pää-asia kuitenkin on että Ilmarinen tietää tämän ja pitää meidätkin erossa pikkurahan puutteesta kohtuullisilla korvauksilla kuukausittain. Maailma muuttuu nyt vinhaa vauhtia ja heikot tosiaan sortuvat vain hetkittäisiin helpotuksiin matkalla kohti omia henkilökohtaisia konkurssejaan. Niin ihmiset kuin yrityksetkin.
   Vastaa kommenttiin
 • Tiedettä ei saa politisoida. 11.7.2024 klo 10.38
  Ilmasto on aina lämmennyt ja kylmentynyt -- ja se on normaalia. 1930-luku on harvinaisen lämmin ja 1970-luku harvinaisen kylmä. Eri juttu on, että Kiinan ja Intian väkirikkaissa maissa (mikro-)ilmasto on niin saastunut, että sillä on vaikutusta sateen määrään, lämpötilaan ja ilman laatuun yleensä. Se ei kosketa meitä -- viimeisten tilastojen mukaan Suomessa on Euroopan puhtain ilma. Jos ilmastohörhöjen ennusteet olisivat pitäneet paikkansa, niin esim. Malediivit olisi nyt meren pinnan alla. Ei ole, eikä tule olemaan vastaisuudessakaan. On ikävä lukea epärehellistä kirjoittelua - ts. tavoitehakuista politisointia - näin tärkeässä asiassa.
  Vastaa kommenttiin
 • Valistunut työeläkeläinen 17.7.2024 klo 21.06
  Muutama kuukausi ja Trump siirtää huomion tärkeämpään asiaan. Ilmastomuutoksesta jauhaminen jatkuu kyllä, mutta eri asenteella.
  Vastaa kommenttiin
  • Reiska Korpinen 20.7.2024 klo 19.44
   Juu, nyt kannattaa vain seuraa tilannetta ja katsoa miten asiat kehittyy. Kutsutaan realistiseksi arvopohjaksi, eli arvopohjat muuttuu aina tilanteen mukaan ja ratkaisut kannattaa jättää siihen kunnes voittaja selviää maailmalla.
   Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 25.6.2024

Kesä ja liikunta – onko pakko mahtua kalenteriin?

Kesän (ja kesäloman) aikana arjen liikkumisrutiineihin tulee helposti muutoksia. Esimerkiksi mökille tai lomareissulle suunnatessa kuntosalikortti jää hyllylle ja loman alkaessa työmatkapyöräilijänä kilometrejä ei enää kerry päivittäin. Pitääkö potea huonoa omaatuntoa?

Kesä ja liikunta – onko pakko mahtua kalenteriin?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita