BLOGI: ELÄKESOPIMUS VAALITULOKSEN JÄLKIPYYKEISSÄ

29.4.2015
|
Uutinen
image

Ilmarisen taloudesta ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander kirjoittaa Parempaa elämää -blogissa eläkeuudistuksesta eduskuntavaalien jälkimainingeissa.

 Vaikuttaa varsin todennäköiseltä, että työmarkkinajärjestöjen viime syksynä neuvottelema eläkeuudistus etenee suunnitellulla tavalla. Kaikki puolueet näyttivät hyväksyvän neuvottelutuloksen eikä vaihtoehtoisia esityksiä tehty. Vaikka suuresta linjasta näyttää vallitsevan yksimielisyys, kampanjan aikana keskusteluihin nousivat eläkeindeksit, -maksut ja eläkkeiden verotus, Jaakko Kiander kirjoittaa Ilmarisen Parempaa elämää -blogissa.

 Merkittävin eläkkeisiin liittyvä kysymys liittyy työeläkemaksuihin. Keskustan Juha Sipilä ja ekonomisteista ainakin ETLA:n Vesa Vihriälä ovat pitäneet esillä mahdollisuutta työeläkemaksujen alentamiseen osana kilpailukykyä parantavaa työmarkkinaratkaisua.

– Käytännössä eläkemaksujen alentaminen on kuitenkin vaikeaa. Osana eläkeratkaisua järjestöt ovat jo sopineet, ettei työeläkemaksua lähivuosina koroteta vaikka eläkemenojen kasvu jatkuu. Tästä syntyvä rahoitusvaje on tarkoitus kattaa eläkejärjestelmään aiemmin kerätystä rahoituspuskurista eli ns. EMU-puskurista. EMU-puskurit on siis jo päätetty ottaa käyttöön ja eläkemaksujen sopeutusvara siten suurelta osin syöty. Mahdollisuutta merkittäviin lisäalennuksiin ei enää ole. Alennukset kasvattaisivat myös julkisen talouden alijäämää, joka jo viime vuonna ylitti vakaus- ja kasvusopimuksen asettaman rajan. 

Lue koko Jaakko Kianderin blogikirjoitus.