HYBRIDIYRITTÄJYYS YHDISTÄÄ PÄIVÄTYÖN TURVAN JA YRITTÄMISEN UNELMAT

2.9.2015
|
Artikkeli
image

Hybridiyrittäjyys on monen yrittäjyydestä haaveilevan vaihtoehto – yrittäminen aloitetaan päivätyön ohella, eikä päivätyöstä ole välttämättä koskaan tarkoituskaan luopua.

Kuopiolainen Anu Antikainen on hybridiyrittäjä. Päivätyönään Antikainen opettaa yrittäjyyttä Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa ja vapaa-ajallaan hän pyörittää Johtojemma.fi-verkkokauppaa.

– Yrittäjäksi ryhtyminen oli pitkäaikainen haaveeni. Alusta asti oli selvää, etten halunnut päätoimiseksi yrittäjäksi. Hybridiyrittäjyys leikkaa riskiä. Hybridiyrittäjä saa tehdä paljon hommia, alastaan pitää olla kiinnostunut ja työn itsessään pitää palkita. Minua innosti ennen kaikkea kiinnostus yrittäjyyteen ja muotoiluun, Antikainen kertoo. 

Johtojemma.fi maahantuo designtarvikkeita johtosotkun piilottamiseksi ja älypuhelimen ja tietokoneen käyttäjien avuksi.

– Liikeidea oli ollut mielessäni pitkään. Selvitin perusteellisesti mahdollisuutta valmistaa tuotteita Suomessa, mutta totesin idean kannattamattomaksi. Hyvä niin, sillä pian kansainvälisille markkinoille alkoi ilmestyä juuri sellaisia tuotteita, joita olin ajatellut. Suomessa niitä ei ollut, joten ryhdyin kauppiaaksi.

Idean testausta pienemmällä riskillä

Tutkija Charlotta Sirén kertoo, että naisten osuus hybridiyrittäjyydessä on suhteellisen korkea. Hybridiyrittäjyys kiinnostaa, koska sitä pidetään turvallisena vaihtoehtona.

– Hybridiyrittäjyydessä yhdistyvät palkkatyön ja yrittäjyyden hyvät puolet. Ihminen voi toteuttaa itseään yrittäjänä, kokeilla ja oppia uutta samalla kun säilyttää varman tulonlähteensä eli palkkatyön.

– Yrittäjyys ei sovi kaikille. Hybridiyrittäjyydellä voi pienemmällä riskillä testata omaa yritysideaa missä elämänvaiheessa tahansa. Se voi olla myös keino tasapainottaa epävarmaa työllisyystilannetta”, Sirén lisää.

– Monelle hybridiyrittäjyys on pysyvämpi muoto työskennellä: palkkatyöstä ei ole tarkoitus lähteä koskaan pois, Sirén huomauttaa.

Tutkimustietoa on vähän

Sirén on hybridiyrittäjä itsekin. Hän aloitti hybridiyrittäjänä vuonna 2003, kesken kauppatieteiden maisterin opintojen. Opiskelukavereiden kanssa perustettu tutkimuspalveluyritys työllisti tovin kokopäiväisestikin valmistumisen jälkeen, kunnes tutkijanura ja väitöskirjan teko veivät Sirénin mukanaan. Nykyään Sirén on yrittäjyyden tutkija Sveitsissä St. Gallenin yliopistossa. 

Tutkimustietoa hybridiyrittäjyydestä on vielä niukasti saatavilla. Sirén osallistuu Sveitsistä suomalaiseen tutkimusprojektiin, jossa tutkitaan yrittäjyyden uusia muotoja.

– Olen mukana Hankenin projektissa, jossa on tunnistettu 30 000 suomalaisen joukosta ihmiset, joilla on tarkoitus perustaa päivätyönsä ohessa yritys. Seuraamme heitä usean vuoden ajan ja tutkimme mitkä tekijät voivat viedä hybridiyrittäjän polun aikanaan täyspäiväiseen yrittäjyyteen. Selvitämme myös oppimisen roolia ja epäonnistumisen pelkoa hybridiyrittäjien keskuudessa, Sirén sanoo ja kertoo toivovansa Suomeen laajempaa yhteiskunnallista keskustelua hybridiyrittäjyydestä.

– Se auttaisi selkiyttämään hybridiyrittäjien asemaa. Esimerkiksi työnantajia hybridiyrittäjyys saattaa mietityttää, vaikka monelle se antaa arvokasta kokemusta, verkostoja ja uutta virtaa päivätyöhön, Sirén huomauttaa. Ainakin Antikaisen kohdalla kävi juuri näin.

– Yrittäjyyden opettajalle hybridiyrittäjyys on pelkkää plussaa. Johtojemma.fi-verkkokauppa päivittää koko ajan käytännön kokemuksiani yrittäjyydestä ja saan hyviä esimerkkejä joita voin jakaa oppilaille, Antikainen tähdentää.

Teksti: Joanna Sinclair
Kuva: Pentti Vänskä

 

Hyvä tietää hybridiyrittäjyydestä:

Hybridiyrittäjyys on uusi sana, mutta ilmiö ei. Ennen oli tapana puhua sivutoimisista yrittäjistä, joilla on päätyö. Vuonna 2008 Tilastokeskuksen yritysrekisterin yrityksistä 28 prosenttia oli sivutoimisia.

Hybridiyrittäjäksi voi ryhtyä kuka vain, mutta ei mille alalle tahansa. Työsuhteessa työntekijää sitoo lojaalisuusvelvollisuus ja on hybridiyrittäjän asia varmistaa, ettei oma yritys kilpaile päätoimen työnantajan etujen kanssa.

Hybridiyrittäjän on otettava yrittäjien eläkevakuutus, jos toiminta on jatkunut yli neljä kuukautta ja työtulo on vähintään 7 502,14 euroa vuodessa. Vanhuuseläkkeellä olevat hybridiyrittäjät ovat ainoa poikkeus: vanhuuseläkkeellä YEL-vakuuttaminen on vapaaehtoista. Yrittäjän eläkevakuutus ei estä työeläkkeiden kerryttämistä muista töistä.