HUONOKUNTOISENA EI AMMATTIKULJETTAJANA PÄRJÄÄ

21.9.2015
|
Artikkeli
image

Kuljetusyrittäjä Petri Hapulahti taivuttaa itsensä ketterästi venytykseen. – Omasta kunnosta huolehtiminen on tässä ammatissa tärkeää. Ei tätä työtä kovin huonossa kunnossa pystyisi edes tekemään, Hapulahti sanoo.

Petri Hapulahti pitää kuljettajien työtä vaativana vaihtelevien olosuhteiden ja työn fyysisen raskauden takia. Myös vuorotyö ilta- ja yövuoroineen tuo alalle omat haasteensa. Hapulahti itsekin on työssä usein jo viideltä aamulla.

– Elintarvikekuljetukset ja jakotyö ei ole pelkästään autossa istumista, vaan raskasta rullakoiden siirtoa ja nostamistakin. Riskit ovat tässä työssä aika suuret, Hapulahti arvioi.

Vuorovaikutus on tärkeää

Liikunnan ja kunnosta huolehtimisen lisäksi Hapulahti pitää erittäin tärkeänä työpaikan vuorovaikutusta.

– Ettei tuntuisi hankalalta lähteä aamulla töihin, ja voisi luottavaisin mielin tehdä työtään. Tietysti myös työvälineet pitää olla kunnossa. Ja sekä työnantajan että työntekijän näkemyksiä pitää kuunnella.

Hapulahden yritys tekee Valiolle elintarvikejakelua vuorotyönä. Hänellä on palveluksessaan kaksi kuljettajaa.

Petri Hapulahti on osallistunut ammattikuljettajille tarkoitettuun työhyvinvointikoulutukseen. Hänen mielestään koulutuksessa erityisen hyvää on se, että siellä venytellään oikeasti ja näytetään, miten liikkeet pitää tehdä. Myös huomion kiinnittäminen ajoasentoihin on tärkeää. Kehonkoostumusmittaus saa myös kiitosta.

– Kehonkoostumusmittauksen avulla pystyn seuraamaan oman kunnon kehitystä. Kun ikää tulee lisää, se on tärkeää, Hapulahti sanoo.

Kuljetusalalla ei yleensä puhuta työhyvinvointiasioista tarpeeksi, ja siksi koulutus onkin Hapulahden mielestä erittäin hyvä ja toivottu. Se on juuri ammattikuljettajille räätälöity ja ottaa hyvin huomioon työn haasteet.

Työhyvinvointi on kehoa, mieltä ja ravitsemusta

Kouluttaja Eeva Bamford-Tammen mielestä tärkeää työhyvinvoinnissa on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ymmärtäminen. Kuljettajien työ on fyysisesti kuormittavaa ja siksi on myös tärkeää, että he pitäisivät kunnostaan huolta.

– Kunnosta ja liikunnasta ollaan yleensä aika kiinnostuneita. Samoin vireänä pysyminen työvuoron aikana korostuu, ja siinä on ravinnolla erittäin suuri merkitys, Bamford-Tammi muistuttaa.

Hänen mukaansa olisi tärkeää tunnistaa oma ravinnontarpeensa ja suunnitella ruokailut etukäteen. Vuoro-, ilta- ja yötyö aiheuttavat haasteita ruokailurytmille.

– Eväät olisivat tärkeät tässä ammatissa, koska monet eivät pidä mitään ruokataukoa. Vettä on onneksi useimmilla mukana ja usein kahvia. Jotkut eivät syö mitään työvuoron aikana, jolloin jaksaminen ja vireys voi kärsiä. Tai jos esimerkiksi syö vain yhden ison aterian vuorokaudessa, sekin aiheuttaa väsymystä, Bamford-Tammi kertoo.

Ammattikuljettajien työhyvinvointikoulutuksessa kuljettajat pohtivat työhyvinvointiasioita leppoisasti ryhmissä keskustellen, huumoriakaan unohtamatta.

– Täällä yleensä osallistutaan ja jaetaan omia kokemuksia. Muut voivat rohkaista omalla esimerkillään toisia. Kun joku toinen kuljettaja sanoo, että toisellakin jalalla voi nousta välillä autoon, muut uskovat sen paremmin. Toivon että tästä jää jokaiselle käteen jotakin, joku oma vinkki tai muutoskokeilu, Bamford-Tammi sanoo.

INFO: Kuljettajakin kouluttautuu

  • Ammattikuljettajien työhyvinvointi -koulutus on vapaaehtoinen osa kuljettajien ammattipätevyysjatkotutkintoa.
  • Koulutus rakentuu kuljettajille keskeisten työhyvinvoinnin haasteiden ympärille.
  • Koulutuksen sisällön on suunnitellut Ilmarinen yhdessä SKAL:n kanssa. Ilmarinen haluaa näin tukea kuljetusyrittäjien työhyvinvointia.

Teksti: Milja Helin
Kuvat: Olli Urpela