PITKÄÄ TYÖIKÄÄ – PÄIVI TYÖLLISTYI, ON HUIPPUKUNNOSSA JA ONNELLINEN

21.8.2015
|
Artikkeli
image

Pitkän työiän käsite nostaa Päivi Kaskialla pintaan ajatuksen, että työttömänä olo ei ole toimettomuutta tai varsinaista työttömyyttä. Työnhaku käy työstä.

Päivi Kaskia muutti 13-vuotiaana Ruotsista Suomeen. Hän tuli koulussa kiusatuksi.

– Olin hurri, lihava ja punkkari. Ajattelin, että kiusaajani ovat vaan ymmärtämättömiä enkä välittänyt. 

Kaskia oli aikanaan koulussa tottunut siihen, että asioita tehtiin ja suunniteltiin yhdessä, jokainen sai osallistua ja sanoa mielipiteensä. Tytöt ja pojat urheilivat yhdessä liikuntatunneilla. Kaskia oli huono juoksemaan.

– Ryhmäni pojat auttoivat ja kehittivät viestijuoksussa systeemin, jotta saatoin juosta rauhallisesti ja silti koko joukkue pärjäsi hyvin. 

Muutettuaan Suomeen Kaskia pöyristyi siitä, että opettaja salli luokan parhaiden valitsevan vain parhaat joukkueeseensa!

Kaskia ryhtyi jo 11-vuotiaana kuuntelemaan punkkia. Hän kertoo myöhemmin ymmärtäneensä, että punk oli hänelle feminismiä.

Työelämän muutoksia

Kaskialla oli ihana työpaikka logistiikka-alalla 14 vuotta. Sitten hän vaihtoi ihan eri alalle. Uudessa työpaikassa tapahtui fuusion myötä monenlaisia muutoksia. Kaskia joutui työpaikkakiusaamisen kohteeksi.

– Minulta otettiin työtehtäviä pois ja eristettiin porukasta. Esimies ei vastannut puheluihini, eikä kyselyihin. Kun YT-neuvottelut alkoivat, otin heti paketin.

Asian sulatteluun meni aikaa muutama kuukausi. Kaskia joutui kokoamaan itsensä uudelleen.

– Ainoa asia, josta TE-toimisto kiinnostui, oli kuoroharrastukseni. He pohtivat, voinko olla samaan aikaan työtön ja laulaa. Vai onko laulamisen harrastaminen este työnhaulle.

Kaskia ryhtyi aktiiviseksi työnhakijaksi. Aluksi hän haki työpaikkoja antamalla koko sielunsa hakemukseen.

– Opin kuitenkin nopeasti lukemaan ja tulkitsemaan hakemuksia. Nykyisen työpaikkani sain niin, että tein kaikki mahdolliset virheet hakuprosessissa. Olin ollut vuoden työttömänä ja yhtäkkiä taas takaisin töissä.

Pitkän työiän käsite nostaa Kaskialla pintaan ajatuksen, että työttömänä olo ei ole toimettomuutta tai varsinaista työttömyyttä. Työnhaku käy työstä.

– Enemmän stressiä tuottaa se, kun haluaa työllistyä omalle osaamisalueelleen ja pelkää, että pakotetaan johonkin mitä ei osaa, ymmärrä tai ei tue työuraa.

Huippukunnossa ja onnellinen

Kun Kaskia käy työpaikkalääkärillä, häntä muistutetaan laihduttamisesta. Äskettäin Kaskia teki videoteoksen, jossa vaaka sai kahvakuulasta kyytiä.  

– Sain lihaskuntotestissä huipputulokset, mutta painoni pudotti minut keskitasolle. Samoilla tuloksilla 60-kiloisena olisin ollut huippukunnossa! Urheilen, koska se on kivaa. En halua laihduttaa, koska olen tehnyt niin koko ikäni. Nyt haluan olla onnellinen, Kaskia hymyilee.

 Lisää tarinoita pitkästä työiästä Työpaikkanaurajat-sivustolta Facebookissa
Kuva: Aapo Huhta