VAHTERUS VIE UUDESTAKAUPUNGISTA INNOVAATIOITA MAAILMALLE

14.9.2015
|
Artikkeli
image

Pk-yritykset uskovat uusimman kyselyn mukaan työpaikkojen säilymiseen ja viennin vähittäiseen vetoon. Suuryritysten vähentäessä väkeä pienyrittäjien merkitys työllistäjinä korostuu entisestään. Varsinaissuomalainen teollisuusyritys Vahterus hakee kasvunsa yhdistämällä paikallisuuden ja kansainvälisyyden. Vahteruksella ja Ilmarisella on yhteistä historiaa toimitusjohtaja Timo Ritakallion kautta.

Lämmönsiirtimiä ympäri maailmaa

Diplomi-insinööri Mauri Kontu perusti Vahteruksen syyskuussa 1990 talouslaman kynnyksellä Uudenkaupungin Kalantiin. Pari vuotta aikaisemmin kymmenen vuoden työsuhde päättyi kun Rauma-Repola oli sulkenut telakan yhteydessä toimivan tehtaan Uudessakaupungissa. Kontu uskoi kehittelemänsä levylämmönsiirtimen mahdollisuuksiin ja kovaan työhön. Hän risti yrityksen kotikylänsä mukaan ja vaimosta Sinikka Konnusta tuli ensimmäinen toimitusjohtaja. Rahoitus löytyi Uudenkaupungin seudun osuuspankista, jonka nuori toimitusjohtaja Timo Ritakallio vakuuttui yrityksen tuotteesta ja kasvuhaluista. Kontu pani vakuudeksi koko omaisuutensa ja tarina alkoi.

Neljännesvuosisata myöhemmin Vahterus on kasvanut parin hengen start-up-yrityksestä 230 henkilön työpaikaksi. Levylämmönsiirtimistä yli 90 prosenttia menee vientiin. Tuotannon perusta on edelleen Kalannissa. Ensimmäiset tuotantotilat sijaitsivat kotipihan entisessä sikalassa. Kotiseuturakkaudesta kertoo, että nykyiset modernit toimitilat on nimetty kalantilaisten kylien mukaan.

- Haluamme pysyä täällä. Koko oma historiani ja vaimon historia on Kalannista. Tämä alue on tällaiselle teollisuudelle suotuisa, infrastruktuuri on kunnossa ja insinöörikoulutusta löytyy, kertoo toimitusjohtaja Mauri Kontu. Meillä on myös kokoonpanotehdas Kiinassa: isot lämmönsiirtimet ovat raskaita kuljettaa ja matkat ovat pitkiä.  

Toimitusjohtaja Mauri Kontu on laajentanut yhtiötään parin työntekijän
start-upista 230 henkilön työpaikaksi.

- Me ollaan oltu onnellisten tähtien alla siinä, että ollaan löydetty innostuneita asiakkaita ulkomailta. Lämmönsiirtomarkkinoilla on tuhansia valmistajia. Meillä on omat sovellukset, oma edistyksellinen ajatus ja tätä tuotetta kehittämällä ja asiakkaita kuuntelemalla tekemistä riittää, sanoo Kontu.

Kaikki vuodet levylämmönsiirtimen perusidea on pysynyt samana. Kokovalikoima on kasvanut ämpärinkokoisesta pakettiauton kokoiseen.

Ilmarinen kuuntelee hyviä tarinoita

Ilmarisen toimitusjohtaja, entinen osuuspankkilainen Timo Ritakallio on seurannut Vahteruksen kaksinumeroista vuosikasvua ja rohkeaa tarinaa mielihyvin. Konnun ja Ritakallion tiet ovat kohdanneet moneen kertaan ja nykyisin Ilmarinen on Vahteruksen työeläkevakuuttaja.

- Tuote on selkeä. Levylämmönsiirrin räätälöidään asiakkaan tarpeisiin ja asiakas on mukana tuotekehitysprosessissa. Vahteruksen innovaatio on cleantechiä, se on ympäristöystävällistä ja energiatehokasta. 25-vuotisjuhlissa oli satoja ihmisiä, henkilökuntaa ja pitkäaikaisia asiakkaita ympäri maailmaa, Australiasta, Kiinasta ja Yhdysvalloista.

- Mauri ja Sinikka Konnulla on kestävyysjuoksutausta. Koko ajan pitää pyrkiä parempaan. Sinikka Konnulla (os. Tyynelä) on ollut vuodesta 1977 1500 metrin Suomen ennätys eli hän on varmasti Suomen nopein talousjohtaja. Vahterusta on johdettu suomalaisella sisulla.

Toimitusjohtaja Timo Ritakallion mukaan Ilmarinen seuraa tiiviisti yrityskenttää ja haluaa olla lähellä asiakkaita. Ilmarisen oman liiketoiminnan kannalta on tärkeää tietää, miten työllisyys ja palkkasummat jäsenyrityksissä kehittyvät, koska se kertoo vakuutusmaksutulon kertymisestä. Työhyvinvointiin ja työkykyriskiin liittyvää yhteistyötä oli viime vuonna 1800 yrityksen kanssa.

Hallituksen toimet Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi puhuttavat

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset ovat myönteisempiä kuin puoli vuotta sitten. Uusimman suhdannekyselyn mukaan talouden aallonpohja näyttäisi olevan käsillä ja talouskasvu lähtisi vähitellen käyntiin. Pk-yrityksistä lähes joka kolmas arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana.

Toimitusjohtaja Timo Ritakallio yllättyi iloisesti pk-yrittäjien barometristä.

-Suomi on kärsinyt maailmantalouden tilanteesta suhteellisesti enemmän kuin moni Euroopan maa.  Kyllä minusta on aito riski sille, että Suomen talouskasvu on tänä vuonna negatiivinen jo neljättä vuotta peräkkäin, mikä on pisin jakso itsenäisyytemme aikana. Riski sille, että ensi vuosikin painuu miinukselle, on kasvanut.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus aikoo ottaa poikkeuskeinot käyttöön Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Työnantajien kustannuksia karsitaan pienentämällä yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua ja leikkaamalla rajusti työntekijöiden etuuksia. Ritakallion mukaan toimenpiteet ovat välttämättömiä, sillä Suomen kustannuskilpailukyky on heikentynyt kaikkiin kilpailijamaihin nähden vuodesta 2007. Konsensus-ratkaisua ei syntynyt.

Vahteruksen toimitusjohtaja Mauri Kontu näkee suunnan oikeana, sillä koko Suomen teollisuuden alamäki on pysäytettävä.

- Ei sitä yksityiselämässäkään voi pelkästään kuluttaa. Miksi valtion pitäisi toimia periaatteessa eri tavalla kuin muiden? Kyllä jatkuvuuden turvaa se, että tulot ja menot ovat tasapainossa.

Vahterus Oy:
  • Suunnittelee ja valmistaa täysin hitsattuja levylämmönsiirtimiä Kalannissa, Vakka-Suomessa
  • Tuotannosta yli 90 % menee vientiin. Päätoimialoina energiateollisuus, prosessi-ja kemianteollisuus sekä kylmätekniikka.
  • Liikevaihto on n. 40 miljoonaa euroa ja henkilöstöä n. 230 henkilöä.

 

 

Teksti: Pirjo Sunila
Kuvat: Esko Ruoranen