Majakkapihan yrittäjäpariskunta jätti työt merellä ja palasi juurilleen

5.9.2017
|
Artikkeli
image

Sanna Ahomäki ja Hannu Korpela ottivat hypyn tuntemattomaan ryhtyessään yrittäjiksi saarella, jossa asuu vain tuhat ihmistä.

Hailuodon saari syntyi Oulun edustalle noin kaksi tuhatta vuotta sitten. Noin tuhannen vuoden päästä se on kasvanut kiinni mantereeseen. Niin nopeasti maa siellä kohoaa.

Mutta juuri nyt yksinäinen saari kansallismaisemineen kiehtoo vierailijoita läheltä ja kaukaa.

Tuhannen asukkaan saarella tähän mahdollisuuteen tarttuivat kolme vuotta sitten Sanna Ahomäki ja Hannu Korpela, jotka ryhtyivät pyörittämään majoituspalvelua. Molemmat työskentelivät aiemmin Wasalinella, Korpela yliperämiehenä ja Ahomäki ravintolapäällikkönä. Siellä he myös tapasivat toisensa.

Korpelalle kyse oli myös paluusta juurille, isän kotiseuduille, jossa hänen isoisänsä Frans Korpela toimi saaren viimeisenä majakkamestarina. Se, että pariskunta nyt luotsaa Hailuodon Marjaniemessä Majakkapihaa, sopii hyvin heidän tarinaansa.

Yrittäjyys - hyppy tuntemattomaan

– Kummallakaan meistä ei ollut yrittäjätaustaa, mutta meri ja majakat kiehtoivat työmme takia. Kymmeniä vuosia laivalla työskenneltyämme totesimme, että nyt saa reissaaminen riittää. Halusimme kokeilla jotain muuta, Korpela kertoo.

Majakkapihan yrittäjä Hannu Korpela

Vaikka reissaaminen jäi taakse, päivärytmi ei juurikaan muuttunut. Yrittäjän arkea on herätä milloin mihinkin aikaan ja olla puhelimitse tavoitettavissa ympäri vuorokauden – varsinkin majoitusalalla ja erityisesti kesällä.

Majakkapiha kuhisee elämää kesäisin aivan eri tavalla kuin muina vuodenaikoina: on majoittujia, veneilijöitä vierasvenesatamassa, karavaanareita, satunnaisia piipahtajia sekä savu- ja rantasaunan löylyihin kaipaavia nautiskelijoita.

Vaikka kiirettä pitää, nelilapsisen yrittäjäperheen arki on helpompaa kuin laivatyössä. Lapset ovat töissä mukana, ja kun se ei ole mahdollista, löytyy läheltä aina lastenhoitoapua.

Toiminimestä osakeyhtiöksi

Yrittäjältä ei tunnetusti työ lopu, varsinkaan, kun oman yrityksen liiketoiminta on niin monipuolista kuin Majakkapihan.

– Siivousta, markkinointia, myymistä, ruoan valmistamista, lupien hakemista, majoituksen järjestämistä, vierassatamasta ja matkaparkista huolehtimista… Niin kliseistä kuin se onkin, joka päivä on erilainen ja aina oppii jotain uutta, Ahomäki naurahtaa.

Yrittäminen näin laajalla skaalalla vaatii työn jakamista.

– Minä hoidan yhteydenpidon asiakkaisiin, markkinoinnin ja siivoamisen. Hannu tekee talonmiehen työt ja kaikki juoksevat asiat. Työ etenee parhaiten, kun meillä on omat tonttimme.

Majakkapihan yrittäjä Sanna Ahomäki

Kesäisin Majakkapiha työllistää sesonkityöntekijöitä. He ovat tuttuja ja asuvat itsekin Hailuodon saarella.

Kuluneen kevään alkuun saakka Hannu Korpela pyöritti Majakkapihaa toiminimellä, kunnes yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi Ahomäen tullessa toiseksi omistajaksi. Se oli tärkeä päätös, kun liiketoiminta oli kasvanut: osakeyhtiö maksaa 20 prosentin yhteisöveroa, joka ei muutu, vaikka yritys tekisi parempaa tulosta. Osakeyhtiö on myös vähempiriskinen, koska yhtiö kantaa riskin veloista.

Yhtiömuodon vaihtamiseen liittyi suuri määrä työtä, kun esimerkiksi kaikki sopimukset piti laatia uudestaan. Apua Ahomäki ja Korpela saivat tutulta ja etevältä kirjanpitäjältä.

– Oli alkuvuodeksi tekemistä, kun muuten oli hiljaista. Olin yllättynyt, ettei se kuitenkaan ollut lähellekään niin hankalaa kuin aina sanotaan, Ahomäki muistelee.

Suurin haaste on työn sesonkiluonteisuus.

– Kesä on varsin lyhyt aika tehdä tili. Säähän emme voi vaikuttaa, ja esimerkiksi tänä kesänä kelit ovat olleet huonot, mikä näkyy erityisesti ulkokahvilan myynnissä, yrittäjä jatkaa.

Eksoottinen karuus vetää puoleensa

Kesä alkaa olla lopuillaan, ja pikkuhiljaa Majakkapiha siirtyy sesongin jälkeiseen aikaan. Vastikään Majakkapiha järjesti venetsialaiset, tulen ja veden juhlat, jotka päättivät mökkeilykauden.

– Venetsialaiset on tapahtuma, jonka päätimme jo kolme vuotta sitten tuoda tänne saarelle, Ahomäki kertoo.

Tänäkin kesänä majakkasaaren majoitustiloissa ovat viihtyneet monenlaiset vieraat. Suurin osa heistä on ollut suomalaisia, mutta joukossa on ollut myös paljon ruotsalaisia, saksalaisia ja sveitsiläisiä.

Eikä se ole ihme, että Hailuotoon tullaan kauempaakin. Saaren kauniilla tavalla karu ympäristö tarjoaa harvinaisia näkymiä Suomen luontoon. Lauttamatka majakkasaarelle onkin monille eksoottinen kokemus. Lähivuosina Hailuoto on lisäksi saavuttanut lähes ikonisen aseman Bättre Folk -festivaalin tapahtumapaikkana, johon trenditietoiset kaupunkilaiset vyöryvät keskikesällä kaikkialta Suomesta.

Tuoreelle yrittäjäpariskunnalle tällaisen ilmiön rantautuminen saarelle on onnenpotku.

Yrittäjyydessä parasta

1)     Vapaus ja vastuu, tehdä asioita siten kuin itse haluaa

2)     Se, että aikataulut ovat omissa käsissä

3)     Monipuolisuus – joka päivä oppii uutta, eikä aika tule pitkäksi.

Teksti: Sebastian Koskinen
Kuvat: Aki Roukala

 Katso Ilmarisen palvelut ja vinkit yrittäjälle

Yrittäjänä tarvitset myös YEL-vakuutuksen. Tule Ilmarisen asiakkaaksi

Lue lisää yrittäjän eläkkeestä, työtulosta ja sosiaaliturvasta  

Minustako yrittäjä? Vinkkejä yrittäjyyteen