Ilmarinens placeringsavkastning var 3,2 procent och effektiviteten förbättrades ytterligare
Avkastningen på arbetspensionsbolaget Ilmarinens placeringar var i januari–mars 3,2 procent. Bolagets kostnadseffektivitet förbättrades ytterligare då premieinkomsten ökade och de omkostnader som behövs för verkställande av pensionsskyddet minskade. – Vi har fortsatt att framgångsrikt genomföra Ilmarinens strategi och i betydande grad utökat vår lönsamhet under de senaste sex åren, konstaterar Ilmarinens verkställande direktör Jouko Pölönen.
Drivkraften bakom på placeringsportföljens avkastning på 3,2 procent var den noterade aktiemarknaden, där den positiva utvecklingen var koncentrerad till teknologisektorn. De ökade marknadsräntorna dämpade avkastningarna på ränteplaceringarna. Centralbankerna väntas inleda räntesänkningar under året, men i början av året blev förväntningarna på lägre räntor mer återhållsamma och tidpunkten för dem prissattes till senare. Den långfristiga medelavkastningen från och med 1997 var 5,8 procent. Placeringarnas marknadsvärde uppgick till 60,5 miljarder euro.
Digitalisering och processutveckling förbättrade lönsamheten
Ilmarinens kostnadseffektivitet förbättrades ytterligare, då premieinkomsten ökade med 2 procent och omkostnaderna minskade med 2 procent och utgjorde 0,35 procent av de försäkrades ArPL-lönesumma och FöPL-arbetsinkomst. I januari–mars betalade vi ca 1 885 miljoner euro i pension till 450 000 pensionstagare.
– Under de senaste sex åren har Ilmarinen framgångsrikt minskat de årliga kostnaderna för skötseln av pensionsförsäkringen för våra drygt 1,1 miljoner kunder med en tredjedel, dvs. med nästan 50 miljoner euro. Samtidigt har premieinkomsten ökat med 34 procent. Pensionerna är en del av den offentliga sociala tryggheten och vi vill hela tiden sköta dem allt effektivare, konstaterar Jouko Pölönen.
En underliggande orsak till den utmärkta lönsamhetsförbättringen är en mycket lyckad fusion med pensionsbolaget Etera år 2018 och de synergifördelar som den medfört. De viktigaste faktorerna som förbättrat lönsamheten har varit utvecklingen av digitala serviceprocesser och byggandet av en kultur för ständiga förbättringar. Våra kunder gynnas av den förbättrade kostnadseffektiviteten direkt i sina försäkringsavgifter.
Den försvagade sysselsättningen syns i Ilmarinens konjunkturindex
Sysselsättningen har försvagats sedan förra sommaren och de politiska strejkerna i början av året medförde ytterligare utmaningar för ekonomin och sysselsättningen. I de företag som ingår i Ilmarinens konjunkturindex sjönk antalet arbetstagare i januari–mars med 2,5 procent jämfört med året innan.
– Sysselsättningen försvagades inom alla branscher, mest inom personaluthyrning och byggsektorn. Regionalt sett minskade antalet arbetstagare överallt i Finland. För att bryta den offentliga skuldsättningen krävs tillväxt och förbättrad lönsamhet. Då sysselsättningen försvagas, får lönsamhetsutvecklingen allt större betydelse. Det är viktigt att utnyttja digitalisering, automation och artificiell intelligens i den fortlöpande utvecklingen av processerna, säger Jouko Pölönen.
Det behövs en högre långsiktig avkastning på pensionstillgångarna
Pensionsreformen förbereds i enlighet med regeringsprogrammet på trepartsbasis tillsammans med de centrala arbetsmarknadsorganisationerna fram till utgången av januari 2025. Målet är att säkerställa pensionssystemets finansiella hållbarhet och att trygga förmånsnivån. Ändringarna ska på lång sikt stärka de offentliga finanserna med cirka 0,4 procentenheter i förhållande till bruttonationalprodukten, vilket motsvarar cirka en miljard euro.
– Då befolkningen i arbetsför ålder minskar, bland annat på grund av den låga nativiteten, får placeringsavkastningarna en framhävd betydelse för säkerställandet av pensionssystemets finansiering. Utökandet av placeringsintäkterna är således ett effektivt sätt att förbättra pensionssystemets finansiella och sociala hållbarhet. Solvensramen borde förnyas så att det är möjligt att eftersträva bättre avkastningar på lång sikt, säger Jouko Pölönen.
Ilmarinens utveckling i januari–mars 2024 i korthet
Avkastningen på Ilmarinens placeringsportfölj var 3,2 (2,2) procent, dvs. 1,9 miljarder euro. Placeringarnas marknadsvärde steg till 60,5 (58,9) miljarder euro. Den långfristiga medelavkastningen på placeringarna räknat från år 1997 var 5,8 procent. Detta motsvarar en realavkastning på 3,8 procent.
- Totalresultatet steg till 778 (407) miljoner euro.
- Premieinkomsten steg med 2 procent till 1 690 (1 660) miljoner euro. Utbetalda pensioner ökade med 8 procent till 1 885 (1 754) miljoner euro.
- Kundanskaffningen inbringade 29 (70) miljoner euro netto och kundlojaliteten var löpande mätt under de föregående 12 månaderna 96,3 (97,1) procent.
- Omkostnaderna sjönk med 2 procent till 24 (25) miljoner euro och var 0,35 (0,37) procent av de försäkrades ArPL-lönesumma och FöPL-arbetsinkomst.
- Solvenskapitalet steg till 13,0 (12,2) miljarder euro och solvensnivån stärktes till 126,6 (125,4) procent.
- Utsikter: Ilmarinens premieinkomst väntas öka tack vare ökningen av inkomstnivån.
Närmare information
- Jouko Pölönen, verkställande direktör, tfn 050 1282
- Mikko Mursula, vice verkställande direktör, placeringar, tfn 050 380 3016
- Kaisa Ala-Laurila, kommunikationsdirektör, tfn 040 777 9212
Läs mer:
Aktuellt nu
Ilmarinens omkostnad minskar fortfarande år 2025
Från och med ingången av nästa år minskar omkostnad för Ilmarinens kunder med ca 10 procent. Omkostnaden är en del av ArPL-försäkringsavgiften och till denna del kommer din ArPL-avgift att sjunka.
Ilmarinens placeringsavkastning var 4,9 procent och osäkerheten på marknaden har ökat
Arbetspensionsbolaget Ilmarinens placeringsavkastning var i januari–juni 4,9 procent och solvensen stärktes. Kostnadseffektiviteten förbättrades ytterligare då premieinkomsten ökade med 2 procent och omkostnaderna för pensionsskyddet minskade med 6 procent.
Kommer i år: Elektroniska FöPL-fakturor skickas automatiskt
Vi kommer i fortsättningen att skicka elektroniska FöPL-fakturor automatiskt när fakturans betalare är ett företag som tar emot nätfakturor.