Blogit

Nuoret haluavat vaikuttaa – anna heille mahdollisuus

Moni nuori tietää, että eläkettä maksetaan työssäkäyvien ja työnantajien avulla. Harva nuori kuitenkaan tietää, miten suuri rooli työeläkeyhtiöillä on eläkkeiden hoidossa ja niiden maksamisessa.

Syy miksi monet nuoret eivät ole tietoisia eläkejärjestelmästä on luultavasti se, että aihe on ajankohtainen meille vasta kaukana tulevaisuudessa. Eläkkeistä ei myöskään kouluissa tai kotona yleensä puhuta. Kouluissa on tietenkin paljon muita asioita, joita pitää oppia ja opettaa. Toisaalta harva vanhempi tietää itsekkään kunnolla, miten eläkejärjestelmä toimii.

Lisää Eläkeopetusta kouluun

Minun mielestäni eläkejärjestelmää olisi silti hyvä käydä läpi jollain oppitunnilla, vaikka edes pieni pintaraapaisu yleiskuvan saamiseksi. Sitä ei tarvitsisi kuitenkaan liittää minusta koealueeseen, koska nyt jo on paljon asioita, joihin halutaan oppilaiden lukevan.

Tällä yhdellä oppitunnilla voitaisiin kertoa, miksi palkasta otetaan eläkemaksuja jo 17 vuotiaana ja mihin niitä käytetään. Samalla voitaisiin kertoa ajankohtaisesta ongelmasta, jonka aiheuttaa suuri eläkeikäisten määrä suhteessa työikäisiin eli kestävyysvaje. Tätä työikäisten vähenemistä ja eläkeläisten määrän lisääntymistä käsitellään kyllä jo koulussa, mutta se olisi hyvä liittää koko Suomen eläkejärjestelmän opettamiseen. Tällä tavoin kestävyysvajeen voisi ymmärtää paremmin ja samalla saada selville, miten tätä ongelmaa yritetään ratkaista.

Nuoret haluavat vaikuttaa

Jos nuoret voivat tehdä jotain asialle, siitä kannattaa myös kertoa. Moni nuoria haluaa ymmärtää ja vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ja ongelmiin, ja siksi olisi hyvä selittää tarkemmin koulussa näitä asioita. Uskon, että kun nuorille kerrotaan, mitä voi tehdä asian hyväksi, tuloksia alkaa syntyä.

Hyvänä esimerkkinä nuorten halukuuteen puuttua Suomeen ja koko maailmaa vaikuttaviin asioihin on ilmastonmuutos. Koulussa on kerrottu paljon ilmastonmuutoksesta ja niistä keinoista, joilla voidaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Pikkuhiljaa nuoret ovat tehneet ilmaston muutokseen liittyviä kampanjoita, kuten koululakot ja mielenosoitukset.

En tiennyt ennen TET-harjoittelua Ilmarisessa, että eläkeyhtiölläkin voi olla iso rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Ilmarisella on eläkkeiden katteina isot sijoitukset, joita sijoitetaan myös ilmastonmuutos huomioiden – niin, että minullakin on sitten joskus vanhempana eläke luvassa ja toivottavasti puhdas maailma, jossa asua.

Sisu Lämsä
TET-harjoittelija
Norssi - Helsingin normaalilyseo


Ilmarisen TET-harjoittelija Sisu Lämsä haastattelee sijoituksista vastaavaa varatoimitusjohtaja Mikko Mursulaa sijoittamisesta, vastuullisuudesta ja hiilijalanjäljen pienentämisestä.

  • Hannu Kokko 5.3.2020 klo 08.22
    Keisarin kysyessä Bismarckilta kuinka saada mellakoivat kansanjoukot rauhoitettua, Bismarck vastasi: "Tarjotaan koko Kansalle mahdollisuus Eläkkeeseen! Asetetaan ikäraja 65:en, se vaurastuttaa Keisarikuntaa, tulee omaa kansaa vastaan Sotimista halvemmaksi, kun ikärajaa ei käytännössä koskaan edes saavuteta. Lasten kuuluu leikkiä, Nuorten matkustella maailmalla, Keski-ikäisten työskennellä ja vanhusten muistella tehtyjä matkoja.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 30.9.2021

Lisää vakautta eläkejärjestelmän rahoitukseen

Tilastokeskuksen 30.9. julkaiseman väestöennusteen mukaan syntyvyys ei ole Suomessa ikärakenteen kannalta riittävällä tasolla. Vaikka syntyvyys on aivan viime aikoina noussut hieman alimmalta tasoltaan, on ennakoitu kehitys pidemmällä aikavälillä huolestuttavaa. Suomen väestö vanhenee ja työikäisten määrä laskee. Tämä johtaa myös kysymykseen eläkkeiden rahoituksen kestävyydestä tulevaisuudessa.

Lisää vakautta eläkejärjestelmän rahoitukseen

Blogit 28.9.2021

Rakkauskirje poissaoleville työtovereille

Pandemia-aika on ollut minulle haasteellinen. Minä, ihmisrakas ja työkavereiden läsnäolosta voimaasaavaa toimistotyöntekijä, olen naputtanut konettani pääosin etätyön yksinäisyydessä. Kohtaamiset ovat tapahtuneet etänä, ja se ei todellakaan ole sama asia. Minulla on ikävä teitä, rakkaat työkaverini.

Rakkauskirje poissaoleville työtovereille
Lisää ajankohtaisia artikkeleita