Aleksanterinkatu 44 rakennus ulkoa.
Uutinen 16.12.2019

Neljä Ilmarisen kiinteistöä sai jälleen kiitosta erinomaisesta ympäristösuorituskyvystä – vuokralaiset mukana kehittämässä toimitilojensa energiatehokkuutta

Kolme Ilmarisen kiinteistöä Helsingin Aleksanterinkadulla ja yksi kiinteistö Espoon Keilaniemessä sai toiseksi korkeimman LEED Gold -ympäristösertifikaatin. Sertifiointi sitouttaa kaikki kiinteistön käyttäjät ja ylläpitäjät mukaan miettimään ja toteuttamaan ratkaisuja, joilla pienennetään ympäristökuormaa.

LEED Gold -ympäristösertifikaatin saivat joulukuun puolivälissä Helsingin keskustassa sijaitsevat Aleksanterinkatu 17, Aleksanterinkatu 30–34 ja Aleksanterinkatu 44 sekä Espoossa sijaitseva Keilaranta 19.

LEED-sertifioinnissa kiinteistöjen vuokralaiset pääsevät vaikuttamaan omiin toimitiloihinsa ja kehittämään niiden vastuullisuutta. Samalla kiinteistöjen käyttäjien mukana oleminen on myös edellytys käytönaikaisen sertifikaatin saamiselle: tarkastelussa oli teknisten ratkaisujen lisäksi erityisesti kiinteistön ja sen käyttäjien jokapäiväinen toiminta. Lopputuloksena energian ja veden käyttö tehostui ja jätteistä entistä suurempi osa päätyy kierrätykseen.

– Kolmen kuukauden arviointiprosessi tarkoitti, että kaikki rakennusten käyttäjät kehittivät yhdessä toimintatapoja ja toimivamman arjen ratkaisuja. Yhteistyössä kaikki oppivat hyvistä käytännöistä, toteaa Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen.

– Sertifioinnin ja siihen liittyvän kehitystyön lopputuotteena vuokralaiset saavat toimitilat, jossa monet rakennuksen toimivuuteen ja ympäristövaikutuksiin liittyvät seikat on huomioitu aiempaa paremmin. On tärkeää, että vuokralaisemme pääsevät itse vaikuttamaan ratkaisuihin, jotka vaikuttavat heidän arkeensa.

LEED eli Leadership in Energy and Environmental Design on kansainvälinen rakennusten ympäristösertifikaatti. Järjestelmää hallinnoi ja ylläpitää U. S Green Building Council. LEED on laajimmin kansainvälisesti käytössä oleva kaupallisten rakennusten ympäristösertifikaatti, jota käytetään 160 maassa.

Nopea päivityssykli pitää rakennukset ajantasaisina

LEED-sertifiointi voidaan rakennuksille niiden käytön aikana tai jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Suunnittelu- ja rakennusvaiheen sertifikaatti on kertaluonteinen. Nyt Ilmarisen neljälle kiinteistölle myönnetty käytönaikainen sertifikaatti on voimassa viisi vuotta.

– Viisi vuotta on kiinteistön elinkaaressa lyhyt aika. Käytönaikaisen sertifikaatin voi pitää käytännössä vain kehittämällä kiinteistöä jatkuvasti ja pitkäjänteisesti. Haluamme Ilmarisessa olla edelläkävijä ympäristösertifiointien käyttöönotossa, Nurminen sanoo.

Sertifioinnissa on neljä tasoa, joista kultataso eli LEED Gold -sertifiointi on toiseksi korkein. Ilmarinen edellyttää kultatasoa myös kaikilta rakennuttamiltaan uusilta kiinteistöiltä. Ilmarinen käyttää sertifioinnissa LEED:n v4-työkaluversiota, joka on kriteereiltään tiukin käytössä olevista versioista.

– Gold-taso on nykyisillä kriteereillä erittäin hyvä tulos. Suomessa Platinum-sertifikaatin on saanut vain yksi rakennus ja koko Euroopassa niitä on kourallinen, sanoo Green Building Partnersin asiantuntija Katariina Aarnio.

– Jos kiinteistön ylläpito on ollut ajantasaista, energiankulutusta seurataan aktiivisesti ja palveluntuottajiin ja kiinteistön vuokralaisiin on yhteys, edellytykset GOLD-tasoon ovat olemassa. Lisäksi sertifiointiprojektin aikana tehtävät rakennuksen toimintaan vaikuttavat huomattavasti tasoon, mille sertifioinnissa voi päästä.

Käytössä olevien rakennusten sertifioinnit ovat osa Ilmarisen vuonna 2017 aloittamaa projektia, jossa LEED-merkintää alettiin hakea kahdelletoista kiinteistölle. Ensimmäisenä sertifikaatin sai Ilmarisen oma toimitalo Helsingin Ruoholahdessa vuonna 2018. Vuonna 2019 sertifikaatin ovat saaneet Helsingin keskustassa Postitalo, Grönqvistin talo ja Mikonkatu 9. Lokakuussa käyttöön otettu Mall of Tripla Helsingin Pasilassa saavutti Platinum-tason rakennusvaiheen sertifioinnissa.

Lue myös:

Katso Ilmarisen vapaat toimitilat

Artikkelin kuvassa Aleksanterinkatu 44.

Ajankohtaista

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Uutinen 22.3.2024

Earth Hour – varaudumme hyvään huomiseen

Varaudumme hyvään huomiseen ja osallistumme jälleen Earth Hour -tapahtumaan. Sammutamme valot Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevalla pääkonttorilla ilmaston puolesta lauantaina 23.3. kello 20.30–21.30.

Earth Hour – varaudumme hyvään huomiseen
Lisää uutisia ja tiedotteita