Blogit

Etätyöstä kohti toimistoarkea - Vie parhaat etäarjessa muodostuneet tavat toimistolle

Koronakevään aikana olemme opetelleet uusia rutiineja arkeemme. Nyt kesällä on hyvä aika tarkastella omia uusia oppeja ja oivalluksia.

Oletko korona-aikana löytänyt arkeesi iloa ja hyvinvointia tuovia tapoja? Millä tavalla saat päiväsi parhaiten käyntiin? Oletko löytänyt itsellesi parhaan keinon työstä irtaantumiseen? Voisiko istä korona-ajan opeista parhaimmat pakata mukaan työkassiin toimistolle paluun koittaessa?  

Hyvinvointia edistävät rutiinit toimivat myös toimistomaailmassa 

Työssäni Ilmarisen liikuttajana olen usein kuullut, ettei toimistolla voi jumpata keskellä päivää. Yhteen paikkaan keskittyvä etätyö ja jatkuva rennoissa vaatteissa oleskelu on madaltanut monella kynnystä liikkua työpäivän tauoilla. Radikaaleimmat tapojen muuttajat ovat kevään aikana ottaneet mukaan arkeensa aamutreenaamisen, lounaslenkkeilyn tai iltapäivän hengitysharjoituksen 

Miksi nämä eivät voisi toimia myös toimistolla? Miltä maistuisi lyhyt kävelylenkki lounastauon yhteydessä? Entä iltapäivän jumppahetki työpaikan kuntosalilla tai taukotilassa? Sopiiko hengitysharjoitus tehtäväksi työpisteen ääressä?  

Osa koronakevään uusista tavoista voivat toimistomaailmassa vaatia hieman järjestelyitä, hitusen rohkeutta muuttaa työpaikan kulttuuria ja ennen kaikkea päättäväisyyttä. Jos olet päättänyt toteuttaa lyhyen kävelylenkin keskellä päivää, merkkaa se kalenteriisi ja ota mukavat kävelykengät mukaasi. Jos päätät tehdä jumppahetken taukotilassa, älä anna työkavereiden vetää sinua sohvalle, vaan kannusta heidät mukaan.  

Aikomuksesta tekoihin 

Mikäli listaat ennen kesälomaa loman jälkeen odottavia työtehtäviä, mieti samalla mitkä ovat sinulle tärkeitä tapoja toimistolle vietäväksi. Kirjaa hyvät ideat ja käytännöt muistiin ja ota ne käyttöön toimistolle palattuasi. Ja vaikka jatkaisit etätyössä, on hyvä päättää jo valmiiksi omaa hyvinvointia edistävistä rutiineista, joita aiot jatkaa myös loman jälkeen. Mielestäni uudet hyvät rutiinit kannattaa myös aikatauluttaa, jotta päätökset eivät jää työn tohinan jalkoihin.  

Hyvinvointia edistävien ideoiden toteuttaminen työpaikalla on loppupeleissä yksilön valinta. Haastan kuitenkin myös työnantajat pohtimaan kriittisesti oman konttorin tarjoamia mahdollisuuksia toteuttaa uusia ideoita. Tuleva syksy on otollista aikaa työpaikan hyvinvointikulttuurin muutokseen.  

Mitä hyviä tapoja sinä olet keksinyt ja ottanut käyttöön? Jaa hienot käytännöt kommenteissa! 

Elsi Luomi    
@ElsiLuomi
liikuttaja, Ilmarinen    

Lue lisää 

  • Tapsa 6.7.2020 klo 13.45
    Toki etätöitä kannattaa jatkaa, jos työnantaja alkaa olla nykyaikainen ja valmis luottamaan työntekijään. Käsittääkseni Ilmarinen halusi kehittää etätyömahdollisuuksia. Ymmärsin, ettei tällä kertaa ollut kyse juhlapuheista.
    Vastaa kommenttiin
  • Tiina / Ilmarinen 9.7.2020 klo 07.15
    Poikkeusoloissa työskentely ja etätöihin siirtyminen sujuivat suomalaisilta ylipäätään hyvin. Tämä kävi ilmi kyselytutkimuksen tuloksista, joita julkaisimme kesäkuussa. Suomalaisten työvireen kehitys on siis ollut positiivista poikkeusolojenkin aikana. Ilmarisen asiakkaiden käytössä oleva Työvire-kysely mittaa henkilöstön työssään kokemaa virettä ja työkykyä, ja tulokset ovat parantuneet korona-aikana lähes kaikilla osa-alueilla. Lisää aiheesta voi lukea osoitteessa: https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2020/tyovire-on-parantunut/ Myös meillä Ilmarisessa asiakaspalvelumme siirtyi 100-prosenttiseen etätyöhön, ja muutos sujui helposti, yli odotusten. Nykyteknologia mahdollistaa asiakaspalvelun ja työkavereiden tuen hienosti myös etätyössä. Lähtökohdat muutokselle olivat hyvät. Meillä oli onneksi ennestään jo tekniikka ja toimintamallit kunnossa. Lisäksi halukkaat saivat hakea toimistolta ergonomiaa parantavia työvälineitä kotiinsa, työtekijöiden hyvinvoinnista pidettiin huolta myös monella muulla tavalla, kuten esimerkiksi tarjoamalla työaikaan joustoja, järjestämällä etälapsiparkkeja sekä kuljettamalla halukkaille lounaan kotiin. Meidän tunnelmistamme poikkauskeväänä voi lukea lisää täältä: https://www.ilmarinen.fi/ilmiot/2020/asiakaspalvelu-korona/
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 4.8.2022

Mikä säilyisi ja muuttuisi 1.1.2023 YEL-lakimuutoksessa?

Yrittäjät ja media ovat havahtuneet vilkkaaseen keskusteluun ennen juhannusta eduskunnan käsittelyyn annetusta yrittäjän eläkelain (YEL) uudistuksesta. Koska julkisuudessa näkyy osin vääränlaisia käsityksiä suunnitteilla olevasta muutoksesta, tiivistän muutamia keskeisiä nostoja, mikä säilyisi ja muuttuisi YEL-lakimuutoksen myötä, jos hallituksen esitys pysyy eduskunnan käsittelyssä nykyisellään.

Mikä säilyisi ja muuttuisi 1.1.2023 YEL-lakimuutoksessa?

Blogit 1.8.2022

Tuliko loma tarpeeseen?

Entä jos tuleva syksy ja talvi olisivat sellaiset, että ensi kesänä loma ei tulisikaan välttämättömään tarpeeseen?

Tuliko loma tarpeeseen?

Blogit 13.7.2022

Taide luo merkityksellistä elämää myös eläkeiässä

Hyvinvoiva ikääntyvä väestö on kaikkien etu. Nykyisessä vauraassa yhteiskunnassamme hyvinvointiin liittyvät ongelmat eivät suinkaan ole kadonneet, vaan muuttaneet muotoaan. Elämän merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemukset – tai niiden puute – ovat nousseet suurimmiksi ikääntyneen väestön hyvinvointia määrittäviksi tekijöiksi. Hyvinvointia kuitenkin edelleen tarkastellaan enimmäkseen terveyden ja taloudellisen toimeentulon näkökulmista, jolloin itse koettu elämänlaatu jää ulkoapäin määriteltyjen tavoitteiden (syö terveellisesti, liiku riittävästi!) varjoon. Hyvinvointi rakentuu ennen kaikkea yksilön kokemukselle elämästä elämisen arvoisena – merkityksellistä elämää ei saavuteta pelkästään terveyssuosituksia noudattaen.

Taide luo merkityksellistä elämää myös eläkeiässä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita