Blogit

Kesähessu vai tuleva asiantuntija – Mitä kesätyö opetti?

Vietin tämän kesän syvällä suomalaisessa eläkejärjestelmässä. Kesätyön aloittaminen eläkealalla jännitti. Alle 20-vuotiaana opiskelijana en tiennyt eläkkeistä paljon mitään. Tekisinkö vain pelkkiä kesähessun hanttihommia? Eläke ei tuntunut myöskään ollenkaan ajankohtaiselta aiheelta. Kesä Ilmarisessa kuitenkin muutti ajatukseni ja opin paljon uutta.

Opeteltavaa oli aluksi runsaasti, kuten kaikissa uusissa työpaikoissa. Tuntemattomat järjestelmät, eläkkeisiin liittyvät lait ja säännökset sekä Teams-puheluissa tavatut työkaverit olivat ensimmäisiä asioita, joita muistan kesätyöni aloituksesta. Jännitys nopeasta oppimisen pakosta ja pelko virheiden tekemisestä kasvoi opeteltavien asioiden määrän lisääntyessä – apua, onko minusta eläkealalle!

Pian kuitenkin huomasin kaiken jännitykseni olleen turhaa. Kattavan perehdytyksen jälkeen osasin niin järjestelmien käytön, tiedonhakemisen kuin eläkepäätösten tarkistamisenkin. Tärkeintä oli kuitenkin osata pyytää apua. Kaikkea ei voi hallita heti ensimmäisellä kerralla, ja minulle helpotusta kesätyössäni on tuonut avulias tiimini. Ilmarisella todella menestytään yhdessä, ja kollegoilta saa helposti tukea tarvittaessa!

Hanttihommat olivatkin oikeita töitä

Uutena työntekijänä aloittaminen valmiissa tiimissä voi olla jännittävää. Olin kuullut paljon niin hyviä kuin huonojakin kokemuksia ystäviltäni uusissa työpaikoissa aloittamisesta. Osa viihtyi mainiosti ja toiset olivat hermoromahduksen partaalla muutaman viikon jälkeen. Ilmarisesta olin kuullut hyvää, mutta pieni jännitys oli vatsanpohjassa työn alkaessa.

Odotin innolla kesätyöni alkamista, vaikka ajattelinkin sen sisältävän paljon kesätyöntekijöille annettavia ”hanttihommia”. Minulla ei ollut ennestään eläkealan kokemusta, joten luulin pääosin tekeväni töitä, joissa ammattitaitoa alalta ei tarvitsisi. Monipuolisen perehdytyksen päätyttyä ja saavutettuani riittävän tietotason päädyinkin myöntämään eläkepäätöksiä päivittäin ja tekemään hyvin itsenäistä työtä – toki kollegojen tarvittaessa tukiessa. Minulle annettiin paljon vastuuta ja vapautta työn tekemisessä. Ilmarisessa kannustetaankin jatkuvaan oppimiseen ja annetaan paljon mahdollisuuksia kehittyä, minkä sain itse kokea jo kesätyöni alussa.

Uutena työntekijänä havaitsee myös helpommin kehittämisen kohteita. Uteliaisuudella ja kehitysehdotuksia tekemällä voikin luoda uusia ja tehokkaampia tapoja toimia. Oma osaaminen kannattaa tuoda näkyviin ja yhdistää uuteen työhön, jotta löytää parhaat työtavat.

Työkaverit ovat läsnä myös etähommissa

Kuten varmasti monilla muillakin, kesätyöni on ollut lähinnä etätyöskentelyä. Toimiston kahvitauot ja juttelutuokiot työkavereiden kanssa ovat jääneet vähälle tänä kesänä, sillä suurin osa tekee edelleen pandemian vuoksi etätöitä. On etätyöskentelyssäkin puolensa – herääminen viisi minuuttia ennen töiden aloittamista, töiden tekeminen terassin aurinkotuolissa tai erikoiset työasennot sohvalla maaten ovat tuoneet uudenlaista vapautta työskentelyyn.

Vaikka monet työkaverit ovat jääneet pitkälti Teams-profiilikuvien ja muutamien minuuttien videopuheluiden taakse, olen kuitenkin saanut tukea ja lämpimän sekä kannustavan vastaanoton. Siitä huolimatta, ettei koronan vuoksi toimistolla juurikaan näe työkavereita, on lohduttavaa huomata Teamsin vihreät läsnäolomerkit ja tietää, että apu on vain viestin näpyttelyn päässä.

Isona meistä tulee eläkeläisiä

Nyt tiedän, että vaikka omaan eläkkeelle jäämiseeni on yli 40 vuotta, eläkeasiat liittyvät elämääni enemmän kuin aikaisemmin tajusinkaan. Palkkaan vaikuttavien eläkemaksujen lisäksi eläkeyhtiöiden toiminnalla on suuri merkitys mm. rahoitus- ja sijoitusmaailmassa, rakennuttamisessa ja kuntoutuksessa. Myös omaa työeläkeotetta ja eläkkeen kertymistä oikein kannattaa seurata jo nuorena.

Vaikka en vielä osaakaan aivan kaikkea ja asioita pitää tarkastella muistiinpanoista tai työkavereilta ennen päätösten tekemistä, opin joka päivä uutta ja kehityn työssäni jatkuvasti. Iso kiitos kaikille, jotka ovat antaneet kesähessun tehdä oikeita asiantuntija töitä, auttaneet minua oppimaan enemmän ja tarjonneet apuaan haastavammissa tilanteissa.

Nella Tiainen
eläkeasiantuntija, kesäharjoittelija
Ilmarinen

Työeläkeotteeltasi voit seurata oman eläkkeesi kertymistä. Tee vastuullinen valinta OmaEläke-palvelussa ja valitse työeläkeotteesi toimitustavaksi sähköinen ote. Samalla osallistut Applen iPadien arvontaan.

Lue lisää arvonnasta ja työeläkeotteesta 

  • Barbro Björkestam-Bärlund 27.8.2021 klo 10.13
    Hieno kirjoitus Nella ja olen hrd-vastaavana todella iloinen siitä, että olet saanut oppia uutta tekemällä" oikeita töitä" ja olen varma, että olet myös tuonut paljon uutta, raikasta ajattelua meille. Onnea opintoihin!
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 30.11.2022

Ajelehtijana vai perämiehenä työelämän aalloilla?

Lehdet, verkkosivut ja sosiaalinen media ovat täynnä ajatuksia ja vinkkejä työelämän kasvavien vaatimusten aiheuttaman ylikuormittumisen varhaiseen havaitsemiseen ja siltä suojautumiseen. On hyvä, että työelämän vaatimuksista keskustellaan. Keskeinen ongelma tässä keskustelussa on käsitys työstä lähtökohtaisesti myrkyllisenä ja työelämästä vastakkainasetteluna, missä työ aina vaatii ja ihminen koittaa epätoivoisesti luovia oman jaksamisena äärirajoilla eteenpäin.

Ajelehtijana vai perämiehenä työelämän aalloilla?

Blogit 24.11.2022

Milloin mielenterveyden oireesta on häiriöksi?

Terveydenhuollossa korostetaan sairauksien varhaista toteamista, jolloin hoitotulokset ovat parempia. Siksi on hyvä, että mielenterveyden häiriöistä puhutaan aikaisempaa enemmän, kun esillä on tunnettuja henkilöitä kertomassa omista paranemistarinoistaan ja mielenterveyden ongelmiin liitetty ikävä leima on vähentynyt. Tämä kaikki auttaa tarpeen ja tarjonnan kohtaamisessa terveydenhuollossa edellyttäen, että hoidon tarve on todellinen ja hoitoa saavat siitä eniten hyötyvät.

Milloin mielenterveyden oireesta on häiriöksi?

Blogit 18.11.2022

Pidä kiinni hyvinvoinnistasi myös kiireen ja kaamoksen keskellä!

Arkisten velvollisuuksien pyörittäminen syksyn pimenevissä päivissä voi tuntua ajoittain kuormittavalta. Lähestyvän joululoman odottelun sijaan huomiota kannattaakin suunnata omasta jaksamisesta huolehtimiseen, vaikka kalenteri näyttäisi kuinka täydeltä. Oman jaksamisen ja mielen hyvinvointia edistävien asioiden vaaliminen sopivan itsekkäästi välittyy arkeen lisääntyneenä jaksamisena, tarmokkuutena ja hyvinvointina.

Pidä kiinni hyvinvoinnistasi myös kiireen ja kaamoksen keskellä!
Lisää ajankohtaisia artikkeleita